Last news in Fakti

22 Юни, 2013 19:33 2 434 3

Лятото на нашето недоволство - ден девети (обновена 23.45 ч.)

  • протест-
  • плакати-
  • лозунги-
  • площад "независимост"-
  • министерския съвет
Лятото на нашето недоволство - ден девети (обновена 23.45 ч.) - 1
Снимки: Факти.бг

За девети ден в горещия съботен следобед на площад "Независимост" пред Минстерския съвет се събраха протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски и политическата класа в България изобщо. Гражданското недоволство, провокирано от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ескалира в тотално неприемане на политическата система и след оттеглянето му хората продължиха да изпълват улици и площади, настоявайки за оставка на кабинета, на лидера на БСП Сергей Станишев, за изработване на нов избирателен закон, по който да се проведе нов предсрочен вот.

Около 19 часа демонстрантите на Ларгото бяха видимо по-малко от предишните вечери, може би заради почивния ден, но от всички посоки продължаваха да прииждат хора. Мнозина бяха и насядалите по амфитеатъра от стълби пред БНБ.

Под звука на свирки, тъпан и скандирания "Осатвка!", протестиращи издигаха табели с хаштагове, сред които личеше и "#byebyeСтанишев". Соц-лидерът е герой и на други плакати, които го изобразяват като Мона Лиза, като гимнастичка и други нелицеприятни образи. Наоколо се виждаха и огромни метли с очевидно послание... Вместо станалия популярен на протестите призив "Извини се, бе", днес младо момиче демонстрира друг: "Усмихни се, бе!". Настроението на събитието е приповдигнато и позитивно.

Според свидетели - участници в протеста, младеж - редовен в присъствието си на митингите, е бил задръжан пред Министерски съвет. От СДВР впоследствие уточниха, че един е бил отведен в районно полицейско управление за установяване, тъй като хвърлял ябълки по МС, а друг - понеже нямал лични документи и това е рутинна проверка, каквито се правят всяка вечер.

Коментиращи събитието често споменаваха думата катарзис. Малко преди 20 часа вълната на недоволството се отправи към площада пред Народното събрание. Сред нея над главите на хората се виждаха бели балони с призив: "Къш! Вървете си!". Движението по бул. "Цар Освободител" и "Раковски" е спряно, тролей № 9 се движи по бул. "В. Левски". 

Само за няколко минути протестиращите се задържаха пред оградения с метални бариери парламент, край които бяха застанали младежи с маски на Станишев и Първанов. След това множеството, вече набъбнало до обичайните няколко хиляди души, се отправи към Софийския университет и Орлов мост, където движението беше блокирано. 

По-късно шествието премина по бул. "Евлоги Георгиев", Моста на влюбените и по бул. "Витоша" стигна до централата на БСП на "Позитано" 20, както в предишните вечери. Там скандиранията "Мафия!", "Червени боклуци", "Оставка!" и "Избори!" вдегнаха децибелите, но нарушения на обществения ред нямаше. Участниците в митинга дори аплодираха полицаите, плътно оградили сградата, и им подаваха бутилки с минерална вода. В полумрака се виждаше плакат "Омитайте се! Търпението свършва!". Чуваха се и песни - "Когато падне БСП от власт, не искам аз да съм отдолу" и др.

Някои от авангарда на шествието около 21.30 часа вече поеха обратно към сградата на МС и парламента за втора обиколка, която по традиция стига до Орлов мост. Там протестиращите остават до късно през нощта. И тази вечер до след 23 часа хората не се бяха разотишли. Някои седяха на пътното платно, други скандираха "Утре пак" и "Всеки ден ще е така до победата", а движението бе отклонено, като колите на градския транспорт, стигайки до кръстовището, се връщаха по маршрутите си.  

Междувременно в Националната опера и балет започна представлението на "Рейнско злато" от Вагнеровата тетралогия "Пръстенът на нибелунга", която за пръв път у нас и на Балканите ще бъде изпълнена в цялост за четири вечери. Пространството около културната институция бе освободено и разчистено от пораженията, оставени от акциите на привържениците на "Атака", чийто офис е в същата сграда на "Врабча" и "Раковски". След 21 часа полицаи блокираха бул. "Дондуков", за да гарантират реда в района. 

 

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    1 0 Отговор
    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
    1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
    2. Задължително гласуване
    3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
    4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
    5. Право на отзоваване на народните представители.
    Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
    Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.


  • 2 Svetoslav Nikolov

    0 0 Отговор
    От БСП и ДПС постоянно казват, че протестите нямат конкретни цели и поставят някакви утопични искания. НЕКА ПРОМЕНИМ ТОВА !!!
    Казват, че тези 10 - 20 хиляди нямали значение, зад тях били 1 милион. ХАЙДЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ, ЧЕ НИЕ СМЕ 8 МИЛИОНА !!!
    Правителството на Орешарски имало програма - ДА ЗАТРИЕМ БЪЛГАРИЯ ЗА 80 ДНИ !!!
    Управлението на ГЕРБ не беше идеално - те също направиха много грешки и политически гафове, но е много по-добре от СГАН, ФЕСТАН и ПО.РАН.
    Да им дадем ВТОРИ ШАНС, може да са си научили урока !!! АКО НЕ СА - НИЕ ВЕЧЕ НЕ ПРОЩАВАМЕ !!!
    Б.а. : не съм платен, не живея в България и имам достатъчно пари, просто ме боли и се надявам нещо да се промени и то колкото се може по-бързо
  • 3 Гергана Василева

    0 0 Отговор
    Време е за правителство, което да заработи, но нищо, което видяхме до тук от кабинета, не е някакво дългосрочно решение за излизане от политическата и социалната криза. Нито една партия не е показала, че следва интереса на народа. Единствено Атака продължават да доказват, че се борят за интереса на народа. От всички партии, които са похарчили милиони за предизборните кампании, те са изхарчили най-малко средства. Които средства бяха дарени!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове