Last news in Fakti

1 Август, 2022 10:18 3 903 11

Измамен, че е опериран от рак, осъди болница

  • измамен-
  • простата-
  • рак-
  • операция-
  • мария шаркова

Той постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата. Лечебното заведение обаче няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт

Измамен, че е опериран от рак, осъди болница - 1

Пациент с карцином на простата, осъди болницата за 25 000 лв. обезщетение, след като се оказва, че на практика е излъган, че туморът му е отстранен. Болница "Св. Мина" е осъдена да плати обезщетението за претърпени болки и страдания, причинени от противоправното поведение на лекарите - извършване на операция при нарушаване на медицинските стандарти и предоставяне на невярна информация за проведеното лечение. Тъй като пациентът не получава качествено лечение на раковото си заболяване навреме, то прогресира и се стига до тежко лъчелечение, пише вестник "Сега".

За случая разказа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, която представлява пострадалия по гражданското дело в съда. Искът на клиента ѝ е за 50 000 лв., но съдия Атанаска Букорещлиева от Окръжния съд в Пловдив оценява страданията му на 25 000 лв., "доколкото не се доказват трайни увреждания на общото състояние на ищеца или сериозни промени в психическото му здраве". Нейното решение не е обжалвано и вече е в сила. Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането.

Историята на Я. Х. накратко е следната: Той постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата. Лечебното заведение обаче няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт. Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост. Това и вписват в медицинските документи, като уж покрай това са извадили и простатата на пациента. Човекът е уведомен, че простатата е премахната и заедно с нея открития карцином. При тези данни, които били отразени и в епикризата, както и защото при предходни изследвания не са открити метастази във вътрешните органи, от Х. не било предприето последващо лечение на заболяването.

Впоследствие се установява, че пациентът е излъган - органът му е бил само отчасти отстранен, а ракът продължава да си се развива. След множество изследвания се оказва, че повторна операция не е възможна и пациентът преживява лъчелечение, като до края на живота си ще бъде и на хормонално лечение.

От болницата пледират, че не носят отговорност, а тя си е лична на лекарите, ако се установи по съответния ред, че със своите действия или бездействия са причинили вредата. В операцията участват трима хирурзи и анестезиолог. (По случая има и висящо наказателно разследване, по което към момента няма повдигнати обвинения.) Твърдят още, че пациентът невярно и неправилно интерпретира фактите. Според болницата човекът е постъпил с диагноза "друга и неуточнена чревна непроходимост", за което е опериран и заедно с това е отстранена и простатата с тумора. А пред съда лекарите твърдят, че радикално са отстранили простатата на пациента, както изискват медицинските стандарти. Експертизата обаче доказва, че това не е така и съдът не дава вяра на показанията на медиците.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Моарейн Дамодред

    39 1 Отговор
    Както неведнъж съм казвала, човек може да си умре и без доктор.
  • 3 Отива човек в болница

    41 1 Отговор
    И му намират "100 болести". Ако има пари почват да го лекуват с без гаранция. Лекуване в България е като фиша от тотото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДО КЪДЕ СТИГНАХА ДОФТОРИТЕ КАТО БОЙКО !

    10 0 Отговор
    Пациент с карцином на простата, осъди болницата за 25 000 лв. обезщетение, след като се оказва, че на практика е излъган, че туморът му е отстранен. Болница "Св. Мина" е осъдена да плати обезщетението
  • 8 Еди кой си

    30 0 Отговор
    25000 са едно нищо. Ако се беше случило на запад, обещетението щеше да е милиони, а и щяха и да им отнемат лекарските права.
    Все пак можеше и да е много по-зле, както подозирам че се случва с много пациенти.
  • 9 Роза

    8 1 Отговор
    Ами той пациентът пак ще си отиде,но поне ще му остане удовлетворението, че преди смъртта си е успял да осъди докторите,което в БГ е адски трудно!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    9 0 Отговор
    на мен искаха да ми сменят и двете тазобедрени стави още 2007 година.
    Аз не поисках и си ходя с моите до днес.
    Който иска да вярва ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове