Last news in Fakti

9 Август, 2022 13:23 1 972 36

КЕВР обсъди скок с 60% на цената на газа за август

  • кевр-
  • цена-
  • газ-
  • август

От „Булгаргаз” признаха, че след спирането на доставките от „Газпром” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент

КЕВР обсъди скок с 60% на цената на газа за август - 1

Интерконекторът с Гърция може да не заработи през октомври. Това обясни председателят на „Булгаргаз” по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. В регулатора обсъдиха поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчас, съобщи Нова ТВ.

От „Булгаргаз” признаха, че след спирането на доставките от „Газпром” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент. Заради това и не могат да изпращат прогнозна цена, каквото задължение имат по закон. Въпреки това от дружеството са оптимисти, че газ ще има и няма да има студена зима. Но не се знае на каква цена ще е синьото гориво.

„Както до момента „Булгаргаз” е осигурявал газ, аз си мисля, че така и за октомври, ноември и декември ще осигури от алтернативни източници. Можем да го направим. Въпросът е, знаете много добре, че положението с газа е политическо”, каза изпълнителният директор на дружеството Людмил Йоцов.

КЕВР отправиха критики към ръководството на „Булгаргаз”, че още пролетта, когато спряха доставките на газ от Русия, не се е реагирало достатъчно бързо. „Считам, че през месец април, в рамките на тези 27 дни, позицията на „Булгаргаз” беше пасивна. От вас разбирам и мисля, че е така, че вие сте очаквали, че на високо правителствено ниво ще се договори всъщност доставките да не бъдат спирани за България, но аз пак казвам - трябваше да предприемете някакви действия още в началото на месец април”, упрекна „Булгаргаз” председателят на КЕВР Иван Иванов. Людмил Йоцов отговори: „Като знаете характера на доставчика „Газпром” - ами в интерес на истината си мислехме, че това е шега. „Булгаргаз” има договори до края на годината, които са валидни”.

Проблемът с цената може да се задълбочи и при забавяне на интерконектора с Гърция. Възможно е дори при всички изпълнени процедури закъснение да дойде от Азербайджан. Обсъжданият договор за дългосрочни доставки на втечнен газ също има много въпросителни. Оказва се, че газ по него може да започне да идва най-рано след 5 години.

С коя компания се водят разговори, не стана ясно.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкикев съм

    42 7 Отговор
    Нищо на Кичка корабите ще ги разтоварим направо в Тутаракан или Червен бряг
  • 2 както върви

    37 5 Отговор
    пролетариата ,скоро ще вземе властта в свой ръце ...,както през 1917 ...само че сега залпа може да е от атомна подводница ...глада и студа са по силни от атома !
  • 3 Питай Стария от приди 10 ноември

    52 6 Отговор
    60% защо не двойно за по сигурно. Сега взимате наколенки и в купом при Газпром, не знам какви ще ги провите но да дойде газ на добра цена отивате и да интерконектора също да се завърши до 31.08, Газа е нужен иначе ще дойдат камъните и тогава ще ви болят главите! На добър час!

    Коментиран от #28

  • 4 Дивуй

    51 5 Отговор
    Не може да бъде.Може би имате предвид намаление с 60 процента.Толкова месеци го намалят нашите управници този газ ,че вече трябва да е без пари.
  • 5 В Киреча

    39 8 Отговор
    С генералното спонсорство на джендърмените от "Продължаваме Поскъпването" и "Америка изодзад на България"!
  • 6 Дъртак

    26 1 Отговор
    Прав е Иванчо!:) Мислел че руснаците се шегуват!:) Сега ги осъди в Хага, що не си спазват договора!:)
  • 7 Тома

    26 4 Отговор
    Бай иван се върна и започна ударно в проценти а ние мислихме че е починал от старост
  • 8 Кир и Кокор

    33 6 Отговор
    Може и по-зле, само ни изберете отново
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Точно така 🌎

    32 7 Отговор
    Трябва да се защитават атлантическите интереси на САЩ, ще плащаме скъпа американска газ, а баламите германци, италианци, унгарци,чехи, австрийци и други, нека плащат евтина газ от Русия. С Кирчо и Кокорчо ни чака светло бъдеще.
  • 12 Браво !

    28 5 Отговор
    Що ни заблуждавате? Нали имаше газ от близо и далече? То не беше от хамериката, то не беше от азерите, то не беше от Русия през закупчици! И кво? Всичко е за да ни разтривате гърбината! Ала, бала и да потекат на ново кайметата. Що не си станете татковци? Аман от демагогия и от вас!
  • 13 плюс минус

    20 5 Отговор
    Кой, как, защо и срещу какво спря доставките?!
  • 14 Бамбука

    28 2 Отговор
    Цялото ръководство на Булгаргаз е за смяна, но не на шега. Нямаме нужда от "шегаджии".
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 5 Отговор
    нищо не са 60%
    още може, киро лъжливия нали затова изгони 70 руски дипутата и ние овцете си мълчахме?

    нали няма да плащаме на русия за газа а ще го носим с кораби от америка

    ами със 300% ще поскъпне като управляващите са дяволи, на орбан поскъпнал ли му е газа? не е!

    абе цените и студа ще ни вразуму че кирето отдавна трябваше да е в затвора
  • 16 Дааа

    33 6 Отговор
    Само неразбрах, как Кьорчо и Кокорчо ни еваxа маматa и по нареждане на фащ мафиятa и ни докараха до тия цени на газта и горивата, и има още хора дето ги величаят, а по медийте няма никаква реакция срещу тия политически марионетки. Що за медии имаме, онови ги готвят да спечелили изборите .... подмяната... Договорели на хартия 7 такера, без да има как да ги получим и без да знаем на каква цена. Бизнеса да се готви за затваряне, берзаботицата ще е жестока, а София и големите градове ще е мръзнат от студ.
  • 17 Гост

    7 6 Отговор
    Егати саботажите
  • 18 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 5 Отговор
    А честито!
  • 19 Дааа

    17 6 Отговор
    Я дайте да ги видим тия от протеста, да им видя лицата и коментарите, дето протестрат за скъпия демократичен газ от прекупвачите на руски газ и танкерите от фащ на хартия и незнайно на каква цена. Нека да запеят, Кьорчооо...Кокорчоооо
  • 20 МИЖАВ ИНТЕРЕС

    4 5 Отговор
    мижав интерес???? МИЖАВ ИНТЕРЕС: Десет точки на програма издялана на камък. Ясни и обосновани искания. 10 човека от интелигенцията близка до Слави за депутати: Дърева, Робева, Мажд Алгафари, Пантев, Попандов, Панайот Панайотов.. ...! 10 човека за депутати от известните на младите: Тото, Дани Петканов, Владо Димов, Криско, Диян Соло... .. !! И първо място на изборите им е гарантирано. За партия ИТН, казвам. Точки: Нека 4% от бюджетът на общините да е за безплатни кухни, в кризи и до 40%. Нека 2% от БВП да е за социални апартаменти и къщи, саниране и социален ремонт. Нека 15% от БВП да е за социални пенсии, извън парите от НОИ. Раздържавяване на НОИ, общините и работническите синдикати да командват лични сметки - лични акции - в производство на жилища, храни, селско стопанство и дрехи, енергетика и водоснабдяване. 40% от БВП на зает да е минималната заплата - обявена от държавата, толкова да е в предприятието - като 40% от добавената стойност на зает там, ако това е повече от държавната минимална заплата. 25 болници напълно безплатни, с 8% от БВП ВЗЕТИ ОТ ДДС и АКЦИЗИТЕ. Частните да лекуват само работниците осигурени от работодател. Газът да се купува за рубли или каквато и да е валута от самите клиенти ТЕЦ, ФИРМИ, те си решават, и Газпром или Катар, Азербайджан, им го доставят.. ДЪРЖАВАТА ВЪН ОТ ГАЗЪТ.

    Коментиран от #22

  • 21 Ванко шемета

    5 8 Отговор
    Дреме ми, не ползвам газ 😆
  • 22 Айде и ти сега

    5 5 Отговор

    До коментар #20 от "МИЖАВ ИНТЕРЕС":

    Евала! Разходите си ги нахвърлял. Айде сега дай обратното упражнение да ни покажеш приходите откъде ще дойдат
  • 23 капиталис

    5 6 Отговор
    кой не скача е червен
  • 24 мнение

    17 5 Отговор
    Къде е Лена да ни омая с новина за 3-4 ПЪТИ по евтина газ.
    Къде са сладките тръпчинки да изливат медени приказки.

    Мислете

    мотиката да не рипне за четвърти път
  • 25 az #Контрапропаганда

    20 6 Отговор
    Хахахахахаха!
    Е, а честито, българи!
    Септември с още 60%!

    А уж скъсаме ли с Газпром газа щял да поевтинее.... Помните ли я тая опашат лъжа, а?
  • 26 ай чиститу

    2 8 Отговор
    на гласувалити за $мрадефф
  • 27 Сатана Z

    7 8 Отговор
    Българите винаги трябва да помнят ,че Борисов е причината сега да сме на това дередже.Подари “Южен поток “ на Ердоган,спря строителството на АЕЦ Белене и нефтопровода Бургас—Александропулус.Затова Българският народ ще го запомни като,Боико Борисов—Българоубиец.

    Z

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 сирене

    8 0 Отговор
    КЕВР като орган който така или иначе утвърждава, не дискутира (освен ако им изнася), защо съществува?! Яаааа БДЖ стайл ЗАКРИВАЙ това дружество и очреди ново!
  • 30 12345

    7 5 Отговор
    Нищо. Важното е че е демократичен. Цената няма значение. Запада си купува руски газ, а ние като най верни подели на Козяк ще го взимаме през посредници на двойна цена.
  • 31 Аз искам виза за саш пък на вас

    2 11 Отговор
    Ви пожелавам да си останете създраве в родината
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Артилерист

    4 5 Отговор
    За пореден път категорично призната истина: в дъното на всичките ни беди е колонизацията ни от американците. Те си слагат марионетките и ни скубят като за последно. Не може да бъде избрано българско правителство без одобрението на американците-това е открито налагана колониална администрация от тях. Спомняте си как двама американци застанаха от двете страни на Орешарски и той блед, с пресъхнала уста обяви спирането на Южен поток. Американците нареждат на подлогите си от ЕС да ни отпускат траншове, за да ни ги прибират за самолетите си, за Хамъри, за втечнения им газ и прочие техни стоки на скъпи и прескъпи цени. Нищо добро не ни очаква от американците. И най-жестоки, Стивън Кинг-овски, доказателства да се приведат, колониалната администрация, платените медии и агенти, заблудени от телевизора хора надават вой за рашизъм, путинизъм, комунизъм и прочие американски пропагандни опорки. Българи, опомнете се!
  • 34 Петър

    1 2 Отговор
    Сега с Иван Иванов ще видите какво значи инфлация, истински глад и фалити!
  • 35 Дискриминация

    2 0 Отговор
    11.4 стотинки за киловат час беше цената на ек енергията в края на 90те. Софиянци живеят в енергиен комунизъм "на всекиго според потребностите, от всекиго според възможностите". Поне два пъти трябва да им увеличат цените за да го хармонизират с останалата част от страната. Отопляващите се директно с газ обекти плащат два пъти повече. Откъде накъде софиянци ще да привилигировани. Нали конституцията прогласява равни права и задължения за всички български граждани. Излиза че едни да дискриминирани за сметка на други. Тук не е САЩ. Сегрегация не следва да бъде допусната.
  • 36 Ха-ха

    1 0 Отговор
    На софийските евро атлантици им субсидират парното. Комунизъм. Да си плащат разходите или да закриват дарителската организация ТЕЦ София. Има дърва, духалки, климатици...и бойлери за топла вода. Цяла България е така, защо софиянци да се третират различно и да получават дотации за всеки киловат енергия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове