Last news in Fakti

9 Август, 2022 17:07 1 400 5

Министерството на икономиката: Има сигнал за масови уволнения в КЗП

  • кзп-
  • уволнения

Назначават се хора без конкурс

В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс, информират от ведомството. В него се посочва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган. Въпреки скандалните твърдения, действията по сигнала са предприети изцяло по административната процедура, без да се създава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото.

В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 хил. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит от Комисията. Жалбоподателите изразяват съмнение, че действията на КЗП са предприемани по лично разпореждане от предходното ръководство на министерството, а за нови служители са назначавани приоритетно партийни функционери. Министерството на икономиката и индустрията не може да потвърди никое от тези твърдения, докато не получи цялата информация от КЗП.

Затова, на този етап, е изискана единствено информация съгласно чл. 46 от Закона за администрацията за осъществяване на административен контрол и на основание разпоредбите на Наредбата регламентираща дейността на инспекторатите и взаимодействието със специализираните контролни органи.

С писмо от 08.08.2022 г. от председателя на КЗП е изискана информация по твърденията в сигнала, попадащи в обхвата на функционалната компетентност на Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията”, пишат още те.

В съобщението се посочва, че днешните публични твърдения на председателя на КЗП Иван Френкев категорично не отговаряли на истината.

„Министерството на икономиката и индустрията изразява силно притеснение за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се публикува отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за предоставяне на допълнителна информация по постъпилия сигнал в частта с проверките на т.нар. „райски газ“. Видно от него по никакъв начин не се ограничават или коментират правомощията на КЗП. Министерството на икономиката и индустрията очаква в най-кратки срокове да получи пълната информация от КЗП. С оглед събитията от днешния ден се призовава и институцията да я представи на обществото. С оглед огромната чувствителност на потребителите и нуждата от строг контрол на разпространението на т.нар. „райски газ“ изключително важно е публично да бъде оповестено колко административни санкции са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни проверки.

Екипът на Министерството на икономиката и индустрията подчертава, че защитата на потребителите е ключов приоритет, а КЗП трябва да работи с грижа за потребителите, а не в интерес на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура.

Ръководството на институцията още веднъж заявява, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С подобни ПР-акции, които не лежат на обективните факти обаче, явно може да се очаква пълен саботаж на някои от назначенията в системата на институцията.”, пишат от МИИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    4 9 Отговор
    Сегашният министър на икономиката, който беше уволнен от Нинова, определено действа реваншистки. Министерството оказва натиск върху Комисията за защита на потребителя и дори ги критикува, че си вършат работата. Ако има политически назначения на хора, които са некомпетентни, то е нормално да се ревизират и коригират партийните назначения. Но служебният кабинет още от първия си ден започна с масови уволнения и то по предварително изготвени списъци
  • 2 Амчи то това

    5 1 Отговор
    е една безсмислена службичка за близки на която и да е власт, така че тия неща са нормални... кво се пънете?
  • 3 Гоуем демократ

    5 1 Отговор
    Тази комисия не работи и не е работила! По незащитен потребител от българина няма.При проблем трябва да се въоръжиш с тонове търпение и нерви и пак не се знае резултат дали ще има!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 морков

    2 0 Отговор
    това отдавна трябваше да се случи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове