Last news in Fakti

10 Август, 2022 11:06 1 537 10

Председателят на КЗП: Проверяват ни защо си вършим работата

  • иван френкев-
  • кзп

От МИ отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс

Председателят на КЗП: Проверяват ни защо си вършим работата - 1
Снимка: БГНЕС

Не сме против контрола. Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи. Тук става въпрос за сигнал от Министерство на икономиката, който е изключително странен, защото искат да проверят защо си вършим работата.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Комисия за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев.

„Информацията, която получихме в сигнала, е доста притеснителна. Обвиняват ни, че нямаме компетенция да проверяваме за райския газ, нямаме компетенция да проверяваме за цените на стоките, които наблюдаваме в програмата за малката потребителска кошница от прилагането на мерките. Обвиняват ни, че това представлява разходване на публични средства и явно евтин пиар“, добави той.

От Министерството на икономиката отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

„В него се посочва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган“, се допълва в изявлението. В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 000 лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит“, се допълва в изявлението.

Според Френкнев в казаното от икономическото министерство има редица неточности и лъжи.

„Първо, няма масови уволнения. Има освободени четири директора. Прегладехме работа на част от служителите и открихме притеснителни неща в работата, заради които решихме, че е време да се разделим с тези служители. За посочения период има едно единствено назначение без конкурс и пет назначения с конкурс. Те са започнали доста преди да стана директор“, заяви директорът на КЗП.

Медиите получиха писмо, подписано от деветима бивши служители на КЗП. В него се твърди, че мотивите за уволненията са идентични за всички – „дигитална некомпетентност“.

„Опасяваме се, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган, ръководен от активисти и приближени до ръководството на БСП, би могъл да бъде използван за тясно партийни цели. Тази чистка цели осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова е безпрецедентна в 25-годишната история на КЗП“, се допълва в писмото им.

Френкев отрече уволненията да са по политически причини.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кокорчо 2

    8 2 Отговор
    Не вървиш батковото, лъжите у лево.
  • 3 Чистката в КЗП

    8 1 Отговор
    Осигуряване на постове на кръг от лица, близки до Калоян Методиев и Нинова!
  • 4 Българка

    3 9 Отговор
    Ако служебното правителство продължава с реваншизъм към кабинета Петков, то Радев е застрешен в близко време от протести срещу негоот същите българи, които бяха в защита на президентството. И може да се стигне до импийчмънт

    Коментиран от #6

  • 5 Перо

    7 0 Отговор
    Щом има решение на съда за изплащане на обезщетения при неправилно уволнение,означава че Нинова и Методиев са некадърници! Последният беше изритан за това от президентството и Нинова го взе на инат!
  • 6 Друга българка

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Кой както си иска и е предубеден, така вижда личностите и събитията.
    Няма реваншизъм от страна на Радев към ПП. Той е над тези неща, защото позицията му е такава и има своето надмощие. А ПП са морални длъжници на Радев и ако бяха по-възпитани, щяха да го показват. Няма нужда и тези тежки думи към Радев от страна на Нинова, която много се хареса в ролята на вице и се взе насериозно.

    Следя критично Радев и досега действа според закона. Каквито и хора да назначи в служебното правителство, ще има недоволни от страна на обществото. Аз например не приемам иначе добрата стрелкиня Лечева. Но като си помисля за предишните министри на спорта, си замълчавам. Друг е въпросът нужно ли ни е цяло Министерство на спорта.
  • 7 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    Кой те Проверя бре? Пунта мара и Кражбалъка в Геноцида си бичи. Надай се!
  • 8 4634

    6 0 Отговор
    Боко докара нещата до институционален хаос, Той и калинките около него си знаят. други партии помогнаха и сега МНОГО трябва да се трудят и доказват, за да ни убедят, че са компетентни и наистина работят в полза на народ и държава.
  • 9 123

    0 1 Отговор
    и каква стана тя чистката върви със пълна сила мафията и фатмака в действие всяват смут страх сред хората и се готвят за избори които са купили вече а 70 милиона от бюджета ще пълнят шкафчетата а народа да студува и гладува
  • 10 ха ха

    0 0 Отговор
    ако си вършехте работата цените щях да са надолу с 25%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове