Last news in Fakti

14 Август, 2022 18:04 1 630 31

С пищна церемония във Варна отбеляза Деня на бойния ни флот

  • флот-
  • варна-
  • празник

Празникът започна с ритуал

С пищна церемония във Варна отбеляза Деня на бойния ни флот - 1
Снимка: БНТ

Днес отбелязваме 143 години от създаването на Военноморските сили на Република България. На Морска гара във Варна се състоя церемония по издигането на българския флаг на кораби от състава на ВМС, връчване на първо офицерско звание на випускниците на Военноморското училище, както и Ден на отворените врати. Всички желаещи имаха възможност да се качат на борда на корабите, съобщи БНТ.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов изказа благодарност към преподавателските кадри и командния състав на ВВМУ за това, че подготвят младите надежди на родния флот и утвърждават международния авторитет на българското висше военно морско образование.

„143 години славна история на българския военноморски флот се срещат с бъдещето в деня, в който випускниците на ВВМУ встъпват в редовете на Военноморските сили. С полученото от военноморското училище пред вас се откриват много нови възможности, които вярвам, че ще реализирате по най-добрия начин. Вие встъпвате в редовете на ВМС под знака и името на патрона на този випуск полковник Борис Дрангов. Следвайте заветите му на военен теоретик, вдъхновяващ командир, лидер и педагог. Убеден съм, че в този строй са бъдещите командири на фрегати, минни ловци, а защо не и на изграждащите се в момента многофункционални бойни кораби“, подчерта министър Стоянов.

Празникът започна с ритуал по тържествено вдигане на флаговете на корабите от състава на ВМС на Р България - фрегатата "Дръзки" и минния ловец "Струма". Сред постиженията на флота за изминалата година командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов отличи учението БРИЗ 2022 и залагането на кила на първия от двата многофункционални патрулни кораба.

"Знаков момент за флота, защото това не се е случвало никога в нашата история. За първи път боен кораб се строи в България. И това е един съвременен кораб, който ще даде на ВМС и на България, способности да развява флага и да изпълнява задачите не само в Черно море , но и извън Черно море, в Средиземно море.", каза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

"Живеем в нова реалност. Войната е близо до нас и нито за момент не трябва да се отпускаме, трябва да продължим отговорно, за да изпълняваме своите задължения, за да може да осигурим сигурността на държавата.", каза адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Празникът продължи с военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ "Н. Вапцаров".

"От много малък обичам морето. Аз всъщност съм от вътрешността на страната, но ме привлече романтиката и изживяването, връзката с морето, и се радвам, че постигам целите си. Занапред предстои най-доброто.", уверен е лейтенант Елвис Енчев.

"Като всеки един български млад офицер първата позиция е много важна. Естествено, за ВМС - да допринесем за развитието на нашата държава, както и опазване на суверенитета.", допълва лейтенант Деян Иванов.

Ден на отворените врати позволи на малки и големи да се качат на борда на корабите и да ги разгледат отблизо. Сред тях беше и 6 годишният Стелиян със своите баба и дядо, който също е военен моряк.

"По този начин, водейки го тук и виждайки и матросите, и старшините, корабите, все пак нещо го жегва и той сам си казва: "Бабо, да ми купиш униформа!", доволен е дядото на Стелиян Георги Милев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хули були

    28 3 Отговор
    Двете гумени лодки ли празваме

    Коментиран от #18

  • 3 Руски шпионин

    14 13 Отговор
    Руските шпиони живеещи във Варна ходят и снимат натовските кораби на кея.
  • 4 Мишел

    28 0 Отговор
    Има пищна церемония, флот няма.

    Коментиран от #19

  • 5 Васил

    22 1 Отговор
    Ние нямаме боен флот,такова нещо го имаше преди и се назоваваше военн-морски флот!Имаме само 2 кораба за 1 милиард при това само на чертежи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 бай Гъдю

    14 2 Отговор
    Честито и Браво!
    Това "във" в заглавието за "благозвучие" ли е написано? Или В "отбеляза" забравихте -ХА в края? Учете го този Български език и граматика!

    Коментиран от #21

  • 9 Шишо

    18 1 Отговор
    То флот няма, ама празник и маохабет има
  • 10 Удари

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "м888":

    си една ножка тогава ако имаш на кво
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Плажуващ

    2 5 Отговор
    Варна не е България! Варна е в Шенген.
  • 13 Ганю

    4 5 Отговор
    Във Варна е пълно с руцнаците общо 50 000 руци.
  • 14 Путинофил

    8 10 Отговор
    Варна е руски анклав. И кмета наполовина е руснак.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не ни

    4 8 Отговор
    трябва голям флот. Няколко дивизиона с "Харпун" и погранични катери. Да вземем пример от украинците. Без флот удариха "Москва" и още 14 кораба и катери. С кого ще се бием навътре в морето, с Турция ли?

    Коментиран от #22, #29, #31

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 греда

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хули були":

    три са... но това не променя трагедията :-)
  • 19 греда

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    Ми така де, то с наличен флот секи идиот може да празнува... а без флот му е майката... Да се радваш и празнуваш за нещо което нямаш :-) :-) това го могат само малоумниците :-)
  • 20 Хахаха

    6 1 Отговор
    А благодарност на Русия, която е в основата на българската флотилия. Впрочем, както и във всякаква друга област.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 греда

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не ни":

    Как с кого ще се бием навътре в морето? С хамсийките и медузите... Нали на Горгоната Медиза трябва да и се отсече главата, а за това се търси новият Персей ... :-)
  • 23 м888

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Една голяма нецензурна благодарност на руските окупатори - с кеф.
  • 24 албанска подводница

    4 0 Отговор
    ма ни сми имали флот? за адмирали знам ама флот?
  • 25 пирата Джак

    5 0 Отговор
    и ко прай тая жена там? старите моряци знаят 4е жена на кораба е кутсуз!

    Коментиран от #26

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Айде бе

    4 0 Отговор
    Бг има флот па и боен колкото авиация и армия
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 иваило

    1 0 Отговор
    имаме флот хахаха две гумини лодки подарени ни от нашите братя от америка за таксата която им плща държавата от милиард долара на година да сме нато .иначе имаме една подводница музей до кораба Рдаецки който е от веремето на Ботев смешковци
  • 31 гого

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не ни":

    на теб ти трябва само едно нещо което ти липсва мозъче ,ама той акъла не е като онова другото което обичаш да ти набиват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове