Last news in Fakti

25 Август, 2022 15:14 1 575 30

Енергийният министър е песимист за делото срещу "Газпром"

  • росен христов-
  • газпром експорт-
  • газпром-
  • арбитраж

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен

Енергийният министър е песимист за делото срещу "Газпром" - 1
Снимка: Министерство на енергетиката

Ситуацията е ясна: имаме договор с „Газпром експорт“ за доставка на 3 млрд. куб. м природен газ и задължение да използваме поне 80% от това количество. Ако не го направим, сме длъжни да го платим, независимо дали сме го използвали или не. До момента по този договор ние сме употребили 1 млрд. куб. м., а трябва да са 2.4 млрд. Така че, ако не се възползваме от останалото количество, вероятно ще отидем на арбитраж с потенциална възможност да загубим многоцифрена сума. Това обясни министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти, след като проведе работна среща за проверка на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител „Авакс“, ICGB, „Булгартрансгаз“, МОСВ и ДНСК.

Министър Христов подчерта, че последното, от което има нужда страната в момента, е да се водят дела, потенциалният изход от които би бил негативен за нас. Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че ключова необходимост за тях е да получават природния газ на приемливи цени. Правителството твърдо ще работи за запазване на техния интерес и конкурентоспособност, подчерта енергийният министър. По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в сегашния договор с „Газпром експорт“ се вижда, че този газ е следващият най-евтин след азербайджанския. Министърът посочи за сравнение двата танкера, договорени от предишното правителство, чието разтоварване предстои в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока спрямо доставките от „Газпром“.

По дългосрочния ни договор можем да получим евтин газ, който ни е нужен, колкото повече смесваме предизборната кампания с икономиката, толкова по-зле ще се отразява това на крайния потребител – независимо дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, изтъкна министърът на енергетиката. Той не изключи възможността да се договаря газ и с други доставчици, стига да е на конкурентна цена. Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако правителството успее да договори природен газ на приемливи цени от други източници, такива доставки ще бъдат договорени, стана ясно още от думите на енергийния министър.

По отношение на напредъка по изграждането на интерконектора Гърция – България, инспекцията констатира силна мобилизация и добра координация между екипите, отговорни за цялостното завършване на обекта. Няма изоставане спрямо графика, представен преди дни. През следващата седмица по покана на министър Христов се очаква у нас да пристигнат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също предстои да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 29 Отговор
    енергийния министър е кремълска кукла на конци
  • 2 гост

    16 21 Отговор
    Ситуацията е повече от ясна , подлогите на льотчика са пазарени да провалят процеса срещу жалки комисионни , също както провалиха преди това процеса срещу Росатом , ама ще им мине котка път тоя път !!
  • 3 Иван

    18 16 Отговор
    Кое е неясно ако Газпром не ти подава газ ти как ще го употребяваш и после какво ще плащаш за нещо което не си употребил

    Коментиран от #12, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 " ... ако не се възползваме

    13 5 Отговор
    ако не се възползваме от останалото количество". Г-н министър, В настоящата ситуация "АКО" не съществува! Единствено приемаме "ЩЕ", и затова Ви плащаме заплата.

    Коментиран от #27

  • 6 един

    9 18 Отговор
    Тоя т@панар би ли ми казал как ще ги получи тия 80% газ,/които сме длъжни по договор да закупим/,след като Газпром не ни доставя газ?Въртят сучят една и съща,как да влезем в устата на мечката,и вместо ние да имаме силните козове в съда,ще стане точно обратното!Този път тия комунистически мошенци трябва да бъдат вкарани в затвора,нагледахме се 30 год. на наглеци,дето забогатяват за наша сметка!

    Коментиран от #11, #23

  • 7 Няма страшно

    14 5 Отговор
    Ако след "изборите" случайно се върнат във властта защитниците на "американския" газ няма страшно. Те ще "накарат" някои техни фирми да го купят от руснаците този газ и да ни го продадат заедно с неустойките, а и ще успеят да ни убедят, че пак са спасили България и че пак заради нас го правят бе хора !!! :)))
    Абе няма отърване от "спасители", ей !!! :)) Тия "умните" и "красивите" направо пускат искри като защитават Фтечнеия газ. Матросовци значи !!!

    Коментиран от #29

  • 8 сирене

    14 3 Отговор
    Ивайло Мирчев и останалите от Дебела България да платят разликата... gъzwithme
  • 9 Мда

    7 11 Отговор
    Продажник!
  • 10 177

    7 12 Отговор
    Съдейки по изявленията му, силно се съмнявам в компетентността му. Особено юридическата му компетентност. Не може да бъдеш отговорен за това, че не си взел газ, който не ти е бил доставен, въпреки че си си платил за него точно така, както е по договор. Толкова е просто! Този министър обядняваше, че е нямало слотове на Ревитуса, което се оказа че не е така. Очевидно има поставена конкретна задача свързана с Газпром.
  • 11 рфтгъх

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Газпром не ви доставя газ ЗАЩОТО НЕ СИ ПЛАЩАТЕ- ти безплатно ли работиш? В магазина дават ли ти месо без пари? Когато започнете да си плащате МОЖЕ БИ ще получите газ- вероятно първо ще трябва да си платите дължимото до момента за газа който Е ТРЯБВАЛО ДА ПОЛУЧИТЕ, НО НЕ СТЕ (схемата по тези договори винаги е била take or pay) и едва след това да дойдат новите доставки...

    И нали корабите носеха газ с 30% по-евтин от руския бе- как така изведнъж се оказаха с 50% по-скъпи нещата?

    Коментиран от #17

  • 12 геноцид

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Бай иванЕ договор имаш , договор !
  • 13 Диамантената ръка

    5 7 Отговор
    Няма как да ползваме газ, като не ни го доставят, въпреки че всеки месец си плащаме съгласно договора, а ония ни връщат парите и газ не дават. Стига измишльотини и идиотски изказвания от подлоги на Газпром.
  • 14 За жалост

    1 5 Отговор
    Това дело зависи и от действията на Капитан Газпром. Така че като нищо да го саботира, та и затова е песимист. Изхвърляюте по бързо от страната нова нещо.
  • 15 Инвеститор

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Очевидно, много далече си от договорните отношения в енергетиката. Сключваш договор за доставка на енергоносител - това автоматично означава, че блокираш съоръжения за пренос -електропровод, газопровод, танкер и т.н. - съгласно европейските правила те не принадлежат на доставчика на енергия - блокираш количество енергоносител -производителят не може да ги продаде на друг до изтичане на договора. По тези причини договорите за неустойки в енергетиката са жестоки. Не си плащай една година парното и ще го усетиш - ползвал неползвал парно можеш да се окажеш с ипотекиран апартамент без да разбереш.
  • 16 Павел пенев

    9 4 Отговор
    Какво дело срещу Газпром бе простаци? Какво е това заглавие? Газпром ще води дело против нас за договорено но не използвано количество газ и ще го спечели, но ще плащаме ние а не Пинокио, крадеца Мартин Димитров,психара Атанасов или свинята Иво от ДБ.
  • 17 един

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "рфтгъх":

    Колко пъти трябва да ти обясняват,ЧЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ БУЛГАРГАЗ ИЗВЪРШВА ЗАЯВКА И СЪОТВЕТНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАЩАНЕ/КАКТО Е ПО ДОГОВОР В $/,КОЕТО РУСКАТА СТРАНА ОТКАЗВА И ВРЪЩА ПАРИТЕ!Как другояче да ти се обясни?!Много добре разбирате,но се прайте на утрепани,като мислите,че с лъжи ще ви мине номера!Този път ще пиете една студена вода!Бонусите свършиха и се хващайте на работа!

    Коментиран от #25

  • 18 Госта

    3 6 Отговор
    Х си купува газ в долари, които трябва да плати по една сметка. У не иска да приеме плащане по тази сметка и посочва друга. Дотук проблем няма. Проблем има, ако У не само ти посочи друга сметка, но ти обяви и курс на друга валута /рубла/, към който се превалутира доларът. Това е неизпълнение и Х може да откаже да плаща при такива условия и да развали договора. Всъщност проблемъът на нашите умници е точно този-че хем не развалят договора, хем не искат да го изпълняват.

    Коментиран от #19

  • 19 един

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "Госта":

    Защо трябва да го разваля договора,още повече че остават едни 7-8 месеца?За да има после Газпром за какво да се хване в съда!Изпълняваш си задълженията по договора,пращаш ежемесечната си заявка и предварително плащане, на заявените количества,а като не ти доставят договореният газ и ти връщат парите,това е аргумент който ще представиш в съда!Проблема на някои хора е,че как ще осъдим "братушките" от чиито ръце сме яли хляб,и занапред ще останем гладни!

    Коментиран от #21

  • 20 177

    1 6 Отговор
    Първо, не сме яли никакъв хляб от братушките. Те ядат от нас последните години, като ни принуждават да плащаме скъп газ и горива, а в същото време рафинерията не плаща никакви данъци у нас. Второ, те как ни осъдиха за Белене и реакторите, нали сме братушки. След като сме братушки, как сме неприятелска държава за тях. Не разбрахте ли, че само те за нас са братушки, а ние за тях сме плячка.

    Коментиран от #22, #24

  • 21 Госта

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "един":

    как ще платиш валидно по старата сметка, след като са ти посочили нова, и тя е в друга банка и подлежи на превалутиране. Това кажи, титане?
  • 22 един

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "177":

    За тебе и мене не са братушки,но за някои са!Я питай Румен Радев,Велев и т.н. и ще видиш с какъв патос бранят Русия!Относно арбитража за Белене,за пореден път ще го кажа:И там по-същият начин бяхме изиграни от руснаците и българските им помагачи!В крайна сметка платихме 1,4млн.лв. народна пара,вероятно Борисов и Ко.прибраха някакви милиони,реакторите стоят и ръждясват,а ние данъкоплатците пихме една студена вода!
  • 23 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Гледат умишлено да докарат работата до загуба на арбитража. Ух, че тлъсти ще са комисионните.
    Ако започнат да преговарят, най-малко ще компрометират основанията ни да искаме неустойки за отказа на Газпромекспорт да ни доставя договореното. За да не стане това е достатъчно редовно да заявяваме количества и периодично да правим плащане при условията на договора ни. Досега са ни връщали две плащания, което е в наша полза при арбитраж.

    По-подобен начин, с предатели отвътре загубихме делото за Белене. За да е сигурна работата до се съгласиха на
  • 24 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "177":

    Не си съвсем прав. Някои яко захлебват. По гюрултията, която вдигат ще ги познаете. Е, някои от тях са четирихилядници, но има и многомилионници!
  • 25 звсьдцфжгбх

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "един":

    Обяснявам като за деца, дано схванеш...
    Газпром при действащ договор правят само едно елементарно нещо- сменят си обслужващата банка. Нищо страшно и нередно- всяка фирма е сменяла банките и после ИНФОРМИРА клиентите си за това и им изпраща елементарен анекс към действащите договори. ТОЧНО ТОВА направи и Газпром- нищо друго...
    Във връзка с онзи указ на Путин за рублите имаше ПРЕДЕЛНО ЯСНО разяснение:
    - плащаш в $ или € по НОВАТА сметка
    - банката според указа на Путин е ЗАДЪЛЖЕНА В СРОК ОТ 2 РАБОТНИ ДНИ да обмени валутата
    - на 3-ят ден рублите се прехвърлят на Газпром и си получавате газа
    - това е, друго НЯМА.

    Сега да ми обясниш 3 неща:
    - промяната на банкова сметка причина ли е да не плащате по договора си?
    - къде е проблема с обръщането в рубли когато има определен срок и вас НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА какъв ще е курса при обмяната, вие си плащате у $...
    - що на Швабия, Италия и 2/3 от европа плащането по тази схема НЕ Е проблем, а за вас Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ?

    Да те открехна- и към момента работя с такъв тип сметки, с годините сигурно така съм завъртял над €4-500млн. и НЯМА НИКАКВИ проблеми или рискове за моите пари в онези няколко дни през които стоят в междинната сметка. НИКАКЪВ РИСК...

    Коментиран от #30

  • 26 177

    0 0 Отговор
    "Нищо страшно и нередно- всяка фирма е сменяла банките и после ИНФОРМИРА клиентите си за това и им изпраща елементарен анекс към действащите договори." Само това изречение е достатъчно за да покаже че се опитваш да анализираш неща от които изобщо не разираш. Иначе можеш и само с главни букви да пишеш, написаното от тебе пак ще е пълна глупост.
    След като има анекс към договора, той става част от последния и променя условията по него. За енакса трябва да има съгласието и на свете страни. Такива едностранни анекси няма. Освен това изискването беше ние да открием и сметка в рубли и да наредим превалутиране, верно че то е за сметка на банката. Това удобно го прескачаш. Защо? Значи ние сме плащали десет години, те са приемали плащането и сега продължаваме да плащаме по същия начин, а те по накаква тяхна си причина, вече не го приемат. Къде е нашата вина, след като не сме приели предложения анекс? Така като гледам обаче ще се повтори историята с Белене. Нашите хора ще ни предадат предварително за кой ли път. Много жалко!
  • 27 Ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "" ... ако не се възползваме":

    Хм ,думите му звучат така ,като че ли се оправдава пред някого ,ако България ползва руски газ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "звсьдцфжгбх":

    Като си такъв специалист-отворко ми кажи:
    ЗАЩО нито една държавна компания от ЕС не плаща в рубли?
    Суми от 500млн.$ ги има само в мокрите ти сънища. Информирай се как става превалутирането. Газпромбанк не е засегната от санкциите на САЩ по молба на ЕС!!! ВСИЧКО ДРУГО Е ОПОРКИ НА ДЖУДЖЕТО!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове