Last news in Fakti

17 Юли, 2013 08:19 1 921 0

Продължава спасителната операция в „Ораново“ (обновена)

  • ораново-
  • миньори

Днес продължава издирването и спасителните дейности на двамата затрупани миньори от свлачището в рудник „Ораново“ край Симитли. Инцидентът, при който загинаха други двама, стана във вторник сутринта.

Спасители на смени близо 20 часа се опитват да достигнат, за да разчистят тунела и да стигнат до затрупаните хора на над 300 метра.

Засега няма никаква нова информация, работата по издирването на двамата миньори продължава, коментира кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Той допълни, че на мястото не е спирала работата на спасителните екипи.

По думите на кмета на Симитли вина за поредния инцидент може да има не само човешката грешка и недобри условия на труд, но и някаква форма на природно бедствие. „Имали сме пререкания с управата, имало е оплаквания от работници”, добави кметът. Според местните хора „Ораново” е един от най-опасните и трудоемки рудници.

Апостолов заяви, че след инцидентите от 2007 година, когато също загинаха миньори, нищо не се е променило. В мината цари разруха и условията на труд за лоши. Над 160 предписания са направени от охраната на труда, но те очевидно не се спазват, допълни кметът.

Той добави, че вероятно несигурният пазар на въглища води до това управата на „Ораново” да не заделя за капиталовложения за подобряване на условията на труд в рудника. „За мен това не е оправдание, човешкият живот е най-ценен”, отбеляза пред бТВ Апостолов.

Планира се на днешното си заседание правителството да се обсъди възможността за подпомагане на семействата на миньорите, които загинаха в рудник Ораново. Във вторник социалният министър Хасан Адемов съобщи, че вече е наредил отпускането на еднократна помощ на семействата им от 325 лева, както и подпомагането им за погребенията на загиналите миньори.

Вчера следобед бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Днес бе взривена част от скалата, която пречи да се достигне до двамата затрупани миньори в рудник „Ораново" - Николай Михайлов и Иван Лазаров от село Крупник, но засега още няма връзка с тях. Това съобщи икономическият вицепремиер Даниела Бобева, цитирана от "Дарик". От вчера непрекъснато се подава въздух към мястото, където се предполага, че може да са работниците. Затрупаните миньори са на 300 метра дълбочина в минната галерия повече 24 часа.

„За съжаление все още няма връзка с миньорите, но част от скалата е взривена и се напредва към мястото, където се предполага, че са миньорите. Доколкото разбирам, има тръба, чрез която и въздух може да се подава. Спомняте си преди няколко години имаше една голяма злополука в латиноамериканска държава. Случват се тези неща. Дано Господ е с нас! Това, което получихме - спешна информация от Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда - в периода от януари 2008 г. до настоящия момент са извършени 31 проверки по спазването на трудовото законодателство в мини „Ораново", констатирани са 163 нарушения, от които 124 са по безопасност и здраве при работа. Рудник „Ораново" се проверява четири пъти в годината и това е по стандартните проверки. Във всички рудници се извършва периодичен контрол за спазване на изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труда. Очевидно тези проверки и мерки не са били достатъчни, след като имаме загубен човешки живот", заяви Бобева.

Ден на траур е обявен днес в община Симитли, близки и приятели ще изпратят загиналите миньори Асен Стойнев и Христо Младенов по последния им земен път.

Зам.-социалният министър Светлана Дянкова потвърди, че семействата на починалите миньори ще бъдат подпомогнати с 10 000 лева еднократна помощ. Освен това семействата ще получат по още 325 лева, за които бе оповестено още вчера. Разходите за погребенията също ще бъдат поети от държавата.

Също така по закон при смърт наследниците на починалия имат право на еднократна помощ от 540 лева. Еднократна помощ ще получат и пострадалите миньори. Те ще бъдат обезщетени според текстовете по Кодекса за социално осигуряване.

„Все още не знаем колко точно са пострадалите миньори, но пострадалите миньори ще бъдат третирани по обезщетенията по Кодекса за социално осигуряване. Когато се докаже трудова злополука, когато приключи разследването, защото тече разследване, за да се докаже трудовата злополука, тогава те започват да получават и ако тя се докаже и в каква степен е тази трудова злополука, тогава те започват да получават 90% обезщетение и размер от тяхното дневно трудово възнаграждение, което е било, преди да се случи злополуката. Така че има мерки и за това и те ще бъдат предприети. Въпросът е да установим колко са пострадалите, в каква степен са пострадали, в каква степен са увредени от тази злополука", обясни зам.-социалният министър.

Дянкова бе категорична, че няма забавяне при спасителните действия. По думите й може би инцидентът е възникнал по няколко причини, като една от тях може да е човешка грешка. Друга причина може да е била свързана с подценените и занемарени условия на труд, а третата - някаква природна сила. В хода на спасителните работи в мина „Ораново" в настоящия момент работят 26 човека под земята, 20 от редовна смяна и 6 човека от Минно спасителната служба - Бобовдол. Достигнали са до 15-ия метър на минна галерия с дължина около 45 метра, съобщиха от областна администрация Благоевград. Взети са всички мерки за осигуряване на безопасността на миньорите, заети със спасителните работи под земята.

КНСБ също ще подкрепи семействата на загиналите при злополуката в Ораново миньори, с еднократна помощ от 3000 лева, това съобщи президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Ще бъде предложено и отпускането на месечни стипендии за децата на загиналите чрез благотворителния фонд на името на покойния д-р Желязко Христов.

„Един малък жест. Не че ще върнем тези, които ги няма, но все пак семействата остават и имат нужда от подкрепа и помощ. До настоящия момент това, което сме успели да разберем, е, че единият от загиналите Христо Младенов има две деца. Едното е на 19 години и не попада в обхвата на стипендиите, които раздава Фондът на деца на загинали при трудови злополуки, но другата му дъщеря е във втори клас и тя ще бъде включена към тези 52 деца, които ние подпомагаме ежемесечно с малка, но все пак стипендия, докато навършат пълнолетие от 40 лв. на месец. Синът на Ангел Стойнев също е в правилата на Фонда и той ще получи подкрепа, докато навърши пълнолетие", заяви Димитров.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалният министър Хасан Адемов бяха на мястото на инцидента и днес.

Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района, тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", категоричен бе Драгомир Стойнев. Той съобщи, че прави проверка на концесионния договор. Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.

Министър Хасан Адемов също подчерта, че близо 24 часа след инцидента в мина "Ораново" продължават аварийно-спасителните работи. Най-важното е да бъде съхранен животът както на спасителите, така и на тези, които са заградени, отбеляза той. Шансовете с течение на времето намаляват, но докато не се открият двамата миньори, надеждата остава и нека да се помолим Господ да ни е на помощ в тази тежка ситуация.

Въгледобивът е един от тежките отрасли, неслучайно изискванията към този отрасъл са завишени, каза министър Адемов в отговор на въпрос за оценката му за условия на труд в мината. Правят се проверки на всеки три месеца, каквито е правила нашата Главна инспекция по труда. Последната проверка е от юни, наложени са административни наказания, има предписания, последните са четири, които са свързани предимно с охраната на труда и запазване на здравето и живота на миньорите, съобщи министърът.

Те са свързани и с някои елементи на укрепването в рудника. Но това, което като че ли се налага от разговорите с техническия персонал на рудника е, че трябва да се търсят възможности за преглеждане на технологичния паспорт и евентуални промени в него, които се налагат заради факта, че в една и съща мина, в един и същи рудник по един и същи начин се наблюдават скални процепи, през които протича в случая кал, смесици от скални маси. Те на практика правят невъзможен нормалният технологичен процес. Ако има такъв проблем, нека експерти от минно-геоложкия университет, както са го правили досега, да се произнесат и ако има нужда, да се промени технологичният процес, защото това е изключително важно.

На въпрос дали е възможно да се провери дали са спазени всички изисквания на технологичния процес, когато се е случил инцидентът в мината, министърът отговори, че това се прави от първия момент. Вчера първо са информирани минните спасители, припомни той, а екип на прокуратурата още от първите часове е ангажиран с уточняването на фактите и обстоятелствата около възникването на инцидента. Тяхната работа продължава и в момента, в който се стигне до всички факти и обстоятелства, вероятно ще се излезе с решение, каза Хасан Адемов. Към днешна дата е образувано досъдебно производство, добави той.

Министърът на икономиката и енергетиката е готов да информира депутатите за трагедията в рудник "Ораново" след края на кризисните действия, които продължават и в момента. Всички ние следим с тревога ситуацията, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Скалната маса се срути вчера около 9,45 минути, като сигналът за това бе подаден с огромно закъснение. Това е петият трагичен инцидент в рудника в рамките на шест години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове