Last news in Fakti

23 Юли, 2013 16:29 1 050 0

Орешарски не може да носи отговорност

  • меглена кунева-
  • найден зеленогорски-
  • орешарски-
  • отговорност
Орешарски не може да носи отговорност - 1
Снимка: БГНЕС

"Очаквах повече от г-н Орешарски, главно по отношение на спазването на правилата, защото се казваше, че ГЕРБ ги погазват. Но сега видяхме пълно незачитане на общественото мнение и да правят два пъти от същото като ГЕРБ.  Оказа се, че г-н Орешарски не може да носи отговорност и да постъпва според волята си". Това заяви днес на пресконференция в Шумен лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

По думите й колкото и добър план да има едно правителство, то ще остане на хартия, ако премиерът не държи на думата си. Същото се отнася и за БСП, и ДПС, каза още тя. "Със загубата на доверието положението е такова, че всичко, дори и хубаво, се умножава по нула. Така че нека не губят времето - и своето, и на нацията", призова Кунева.

"Това, че се протестира срещу теб и ти го оставяш без последици, не значи, че ситуацията изчезва, напротив - значи, че ще се повтаря. Трябва да има пресечна точка между приличето и политиката", категорична беше тя.

По думите й е изключително важно да се подготвя процеса по нова конституция чрез широк обществен съвет, по подобие на Ислания, както и да се развие защитата на потребителите като тема, защото в България те не са равноправен политически субект. Тя съобщи, че в най-скоро ще предложи етични правила за партиите.

Кунева коментира, че честността в политиката се отплаща. "Не сме сплашвали, не сме купували и продавали гласове, водихме честна кампания с много труд", заяви тя и посочи, че след изборите партията има 870 нови членове.

В реформаторския блок обсъждаме разширяването му с граждански организации, известни личности и демократи, познати на обществото, коментира пък Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите". Той съобщи, че в края на седмицата блокът ще проведе среща с представители на 15-те интелектуалци, които миналия петък призоваха за отваряне на блока към протестиращите. "Идеята ни е да направим дискусия с представители на университетските среди и интелектуалци – за да дадем по-голяма плътност на реформаторски блок. Правим крачка назад като партии, за да има пространство за гражданското общество". От блока ще правят и срещи с неправителствения сектор, както и с представителите на малкия и средедн бизнес, които са гръбнакът на икономиката в страната. "Не става дума за ляво и дясно, а за мафия и противодействие, това е истинско реформаторско мислене", категоричен бе Зеленогорски.

Зеленогорски коментира още, че идеята на управляващите да отидат на море е изключително лоша. "Би било ужасен знак при толкова тежки проблеми. Ако управляващите са решили да не се съобразявт с протестиращите, нека направят така, че в оставащото им време, да направят позитивни неща за страната", заяви той. По думите му обаче нито парламентът, нито правителството имат нужното доверие. Народното събрание стартира с 14% доверие, не искам и да пророкувам колко е сега, посочи той. Той припомни, че реформаторският блок настоява за предсрочни избори през есента и призова кабинета да не си купува време с 1 млрд. лева ненужен заем.

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" съобщи още, че новите членове на партията в Шумен са предмно между 18 и 27 годишни, както и че общините Шумен, Велики Преслав и Н.Козлево са провели отчетно-изборните си събрания и са номинирали Меглена Кунева за председател за Националното събрание през септември. Предстои и нова структура да се учреди във Върбица.

Кунева и Зеленогорски ще посетят днес и Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове