Last news in Fakti

30 Октомври, 2022 09:21 1 056 18

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение, с тях си купуваме време, но не решаваме проблема

  • кузман илиев-
  • компенсации-
  • временни-
  • проблем-
  • ток-
  • газ

Според Илиев трябва баланс по отношение на харчовете в социалната сфера. „Не може да правиш обещания към невралгични социални групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил икономически как да ги подплатиш”, коментира той 

Кузман Илиев: Компенсациите за ток и газ са временно решение, с тях си купуваме време, но не решаваме проблема - 1
Снимка: Нова телевизия

Енергийната ни сигурност изисква системни решения. Компенсациите за ток и газ са временно решение, с което си купуваме време, но не решаваме проблема. Това заяви в студиото на „Събуди се” икономистът Кузман Илиев.

"Може би е по-добре, че все още не е започнало обсъждането на бюджета за следващата година. Защото, чисто политически това е въпрос на отговорност и когато се формира мнозинство, то трябва да поеме своите политики. От друга страна бюджетът, който продължава от миналата година, е по-консервативен. Той е по-стабилен и по-устойчив средносрочно и дългосрочно. не позволява България да задлъжнее Не позволява да вземем дълг, с който да плащаме текущи разходи, а не инвестиции", подчерта той, коментирайки Бюджет 2023 на фона на текущата политическа ситуация.

По думите му голямата опасност пред България е, че темповете, с които се случва задлъжняването са неустойчиви. „В един момент инвеститорите и пазарите казват „вие май малко изпуснахте юздите и искаме от вас по-голяма доходност, за да ви финансираме”. Тоест разходите за финансиране на българската хазна нарастват с големи темпове. Може да се окаже в един момент да нямаме кеш, с който да изплащаме плащания към жизненоважни системи, лихви, които България е натрупала във времето. А лихвите като дял от икономиката стават все по-големи”.

Според Илиев трябва баланс по отношение на харчовете в социалната сфера. „Не може да правиш обещания към невралгични социални групи, каквито са пенсионерите, без да си измислил икономически как да ги подплатиш”.

„Подозирам, че когато започне дебата в парламента за бюджета, че има механизъм за краткосрочна компенсация за цената на тока и газа. Това е практически неизбежно, защото разходите за енергоресурси изхвърчаха заради грешна енергийна политика на ЕС. Ние бяхме по-разумно, но сега ще трябва да подпомагаме солидарно други страни. Но ако не направим нещо системно, а именно да започнем да създаваме капацитет за производство на повече електроенергия, да си запазим въглищните централи, които поехме ангажимент да закрием, ако не започнем да работим за още един реактор в ядрената енергетика – тези компенсации са нещо моментно и палеативно. Те са възможни само, ако купуваш дълг. Реално купуваш време, а не решаваш проблема”, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    10 0 Отговор
    Нещо спомена пенсионерите, ама те да работили цял живот за тия пари. Що не спомена нещо за циганите, че те може и по голямо перо да се окажат.
  • 2 Българка

    10 4 Отговор
    Компенсациите за ток, газ на калпак си е чист комунизъм- на всеки по равно. Защо най-много (стотици милиони) ссме дали държавна, наша пара на Лукойл? ГЕРБ ореваха орталъка и обещаха ,ако победят "още на другия ден горивата да паднат с 1 лев" Някой от форума да е забелязал с 1 лев по-ниска цена на някоя бензиностанция? До кога ще има наивници, които гласуват за шайките ГЕРБ- ДПС? Защо не е внесе проектозакон в НС за коригиране на безумието най-много компенсации да даваме на тези, които сформират свръх печалби по мародерски начин и на най-богатите?
  • 3 Новичок

    6 2 Отговор
    Кузман на вмро или нфсб е член???

    Коментиран от #16

  • 4 ТаУмВзе

    9 0 Отговор
    Кви Компесации, когато се теглят Яко заеми всеки месец с 4.8 лихва? Аз компенсирани Хора не познавам и не съм виждал. Някой ако е виждал да се Похвали.
  • 5 шишарка нашишкана

    8 0 Отговор
    ...с тях си купуваме време,преди продължителната беднотия,която ще ни докарат с еврото.
  • 6 влък

    10 0 Отговор
    Хората обикновенни вълци ги яли,компенсирани ще са само дебелите портфейли.
  • 7 Офф

    9 0 Отговор
    До кога този и други подобни, ще ни ги пробутват като експерти в нещо, но говорещи с опорките на този дето им плаща. Ако им гледате стари интервюта ще откриете, че са реално на друго мнение.
  • 8 факт

    7 3 Отговор
    Цената на газа е ясна . Вината там е на Кирчо и Кокорчо, които спряха да плащат за руски газ. Кой обаче и как ще обясни защо българите и българската икономика плащат такива космически сметки за ток, при положение, че сме третия износител на ток в Европа и произвеждаме изключително евтин ток от АЕЦ? Кой позволи на ЕРП-тата да се държат като феодали в България и да пишат сметки, каквито им дойдат на ум? Ще се появи ли български политик с топки, който да тропне по масата и да заяви, че България ще задоволи първо вътрешните си нужди от електричество и то само от АЕЦ и чак тогава ще изнася ток? Ще се появи ли български политик, който да изгони трите частни ЕРП-та и да ги национализира, за да остават печалбите тук и да не бъдат мачкани българите?

    Коментиран от #11, #13

  • 9 ха сега де!

    3 1 Отговор
    Добре де, но без тях какво? Много хора няма да имат възможност да си купят нито време, нито ток, нито газ! Защо всеки се опитва да противоречи на всеки, без дори да си дава сметка за глупостите, които изрича?
  • 10 За алчност

    2 0 Отговор
    Проблемът ще го реши въжето, бъди сигурен!
  • 11 Жоро

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    Ммммм … Не, няма да се появи
  • 12 велик кретено-зидар

    1 1 Отговор
    СЛЕД КАТО ИЗМРАТ НЯКОЛКО МИЛИАРДА ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ ЩЕ ОБЯВЯТ ЯДРЕНИЯ СИНТЕЗ ЗА УСПЕШЕН ;) ВЕЛИК КРЕТЕНО-МАСОНО ПРАСЕШКО-СВИНСКО ФЕКАЛЕН ГРАДЕЖ/ГРАБЕЖ И ДОБЛЕСТНИ РИЦАРИ ТАМПЛИЕР. НЕИДЕНТИФИЦИРАНИ ВЪЗДУШНИ ФЕНОМЕНИ И TR-3B :D
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПенсионерА

    4 1 Отговор
    тоя номад от студио в студио, само пенсионерите са му в устата, дано му приседнат, аман от хонорараджии, хвани се да бачкаш бе търтей !!!
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор
    НЯМА добри капиталисти а при ПАЗАРНА ИКОНОМИКА няма СОЦИЯЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ
  • 16 Данъкоплатец

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Новичок":

    слуга на олигарсите е !!!
  • 17 една

    0 0 Отговор
    Абе много ми харесва тоя, бе!
  • 18 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    Българският народ плати атомната централа! Значи 1 киловат час от 2 златни стотинки Българския народ ще ползва, без селски мошенници! иначеееееееееееееееееее,!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол