Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 21:57 1 130 39

Йотова: Европа свършва там, където започват да се нарушават човешките права

  • илияна йотова-
  • вицепрезидент-
  • права-
  • европа

Не мога да давам предписания нито на опозицията, нито на управляващите, заяви вицепрезидентът

Йотова: Европа свършва там, където започват да се нарушават човешките права - 1
Снимка: БГНЕС

„Истинският старт на преговорния процес за Република Северна Македония ще бъде даден, когато българите бъдат записани като държавотворен народ в конституцията на страната. Докато това условие не е изпълнено, на практика не може да има крачка напред”, каза в интервю за телевизия Алсат вицепрезидентът на България Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тя допълни, че България очаква от Северна Македония ускоряване на този процес, както и на работата на съвместната историческа комисия. Българският вицепрезидент подчерта, че според нея вече има добър контакт между двете страни в тази комисия и изрази надежда един ден всички недоразумения по отношение на историята да бъдат изгладени. „Ние тук на Балканите имаме общо бъдеще и това е нашето европейско бъдеще, а всичко останало може и трябва да бъде разрешено”, посочи Йотова.

На въпрос, свързан с културните клубове в България и Северна Македония, които и в двете държави бяха приети като провокация, което от своя страна подхранва език на омразата, Йотова уточни, че предпочита да коментира този въпрос „само когато става дума за ниво институции на двете държави”. Тя поздрави политиците в Северна Македония, които осъдиха и палежа на културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля, и посегателствата срещу всички други културни клубове, и изрази надежда скоро виновните да бъдат наказани.

„За клуба в Благоевград вашите власти казаха, че това е частна инициатива и това ни стига. Стига да не се подклажда омраза и нова конфронтация между двата народа и спазвайте всички закони и правила. Това, че някои хора са решили да отворят собствен клуб, за да развиват своята дейност и ако този клуб служи за добрите отношения между двете страни, това може само да ни радва. Но, за съжаление, случаите на поругаване на светини, на паметници отново зачестиха тук, в Република Северна Македония. За нас е много важно, след „френското предложение” и подписания протокол, да бъде ясно, че Договорът за добросъседство между двете страни вече не е само договор между две държави. Той е част от европейското законодателство и за това дали се изпълнява или не наблюдаваме не само ние в България, но и колегите от Европейската комисия, от европейските институции. Така че процесът на присъединяване на Република Северна Македония до голяма степен зависи от изпълнението на протокола и договора”, посочи Йотова.

Като вътрешнополитически въпроси за Република Северна Македония -„суверенна държава и суверенни институции, които сами трябва да решават тези вътрешни проблеми”, определи вицепрезидентът твърденията на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и Левица, които заявиха, че не биха гласували промени в конституцията за вписване на българите в преамбюла ѝ.

„Не мога да давам предписания нито на опозицията, нито на управляващите. Като държава-членка на Европейския съюз от петнадесет години, ние извървяхме много труден път в нашия преговорен процес и сме готови да помогнем на нашите колеги от Република Северна Македония във всеки момент, когато имат затруднения. Когато се изпълнят условията, поставени от Европа, за нас това е сериозна стъпка по пътя към присъединяването, но трябва да е много ясно – там, където започват да се нарушават човешките права, там свършва Европа”, каза Йотова, припомняйки, че именно България, по време на председателството ѝ на Европейския съюз, е поставила бъдещето на Западните Балкани като основна тема.

Вицепрезидентът на българското военно гробище край Битоля: Човешки ръце се опитват да заличат паметта, но ние помним падналите за българския идеал

„Пак ще кажа, нашето дълбоко убеждение е, че всички страни от Западните Балкани един ден трябва да бъдат в европейското семейство. Знаете ли колко проблеми между нас ще отпаднат? Няма да има граници, ще има свободно движение на хора, които ще могат да избират къде да работят според професията си. Връзките ще са още по-тесни и тогава, съвсем естествено, особено следващите поколения, ще знаят, че когато живеят в мир и разбирателство е добре за всички. България повдигна и върна темата Западни Балкани в европейската политика, това е нашето желание. В същото време имаме едно условие и то е, че ако вървите към ЕС, трябва да изпълните всички критерии, както всички държави. Пожелавам на колегите политици от всички политически партии в Република Северна Македония, от всички институции - много работа и много кураж, за да бъдат изпълнени тези условия, защото не е лесно, но заедно можем да преодолеем тези трудности и един ден вашата страна ще бъде, защо не, 28-ата страна-членка на Европейския съюз”, посочи Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше в Северна Македония на Архангелова задушница, където заедно с българска делегация отдаде почит на военното гробище в село Цапари, където са погребани 214 български воини. Преди това тя участва в откриването на изложба за 125 години от съществуването на консулската служба на България в Битоля. Това е най-старото българско консулство.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отврат

    10 13 Отговор
    Как този руски агент стигна до тази висока служба в държавата? Рускта агентура е проникнала в почти всички национални, правителствени, парламентарни и обществени институции.

    Коментиран от #13

  • 2 напоследък

    6 3 Отговор
    Хич не е така.
  • 3 Последния Софиянец

    6 7 Отговор
    Ковидфашизма!?Ние помним!
  • 4 Тая какво работи, бе?

    13 3 Отговор
    Станала е 100 кила . ..

    Коментиран от #7

  • 5 тая

    15 3 Отговор
    Хахахах значи Европа не съществува

    Коментиран от #23

  • 6 Няма да можем да си

    8 7 Отговор
    поемем въздух докато не нарежем евроатлантиците (всички шест партии) на скрап.
  • 7 Първанката

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тая какво работи, бе?":

    храната безплатна , лапа жената !
  • 8 !!!?

    12 6 Отговор
    Държавотворен Народ в 681 година, а кой обяви погребението му през 1944 година !!!?

  • 9 Тракиец🇧🇬🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇩🇪🇮🇹

    6 7 Отговор
    Комунистическата престъпница бранеща терористични комунистически окупаторски паметници на масови убийци на българи и европейци говори за човешки права и Европа . Все едно дявола да ми чете евангилието !! Срам цинизъм позор!! Тази болшевишка тв-Ар е тотална из-мет
  • 10 Йотовата,

    6 9 Отговор
    Да, Европа свършва там, където започват да се нарушават човешките права.Ето защо РС Македония трябва да я бутаме да влиза в ЕС. А не обратното по играта на Путин на Балканите, който изнася рубладжийска корупция и токсична пропаганда у нас и къде ли не още. За да насъсква хора едни срещу други по фалшиви поводи и безпричинно. Както го прави в Украйна с цената на реки от кръв при това, още в Приднестровието и Молдова, в Грузия и къде ли не. Ако сте загрижени с другия кадър на Путин в президентската сграда и онзи третия, четвъртия и ентия в същата сграда за правата на българите в Македония, ами разграничете се от дегенерата Путин и работете за повече ЕС. И повече НАТО. А не повече Путинова Кадирия и Евразия. Поняла?

    Коментиран от #11

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Йотовата,":

    ВЯРНО и е ФАКТ

    Коментиран от #20

  • 12 Грета

    6 2 Отговор
    цивилизацията свършва там, където нападат картини/ столетно изкуство.
    Цивилизацията свършва и там когато говориш про вегански а демонстрираш скъпа кожена мебел

    Коментиран от #14

  • 13 Коментар до #1

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отврат":

    Йотова беше от червения екип в БНТ в ранните 90 години.
    едната двойка беше червена другата синя.
    Другото е ясно
  • 14 Грето,

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Грета":

    Говориш за вегани, а думаеш за сало, самогон или лучший одеклон, кисели краставици. И следиш руската государствена телевизия. Гняс.

    Коментиран от #15

  • 15 Грето,

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Грето,":

    Говориш за вегани. А думаеш за сало, самогон или лучший тройной одеколон "Тройной" И кисели краставици. И следиш руската государствена телевизия. Гняс.
  • 16 Путинофил

    3 1 Отговор
    Европа свършва на Калотина!
  • 17 Професора

    2 1 Отговор
    Значи в Брюксел свършва Европа.
  • 18 Само за външна употреба!!!

    2 1 Отговор
    Ако всичко това ви звучи интересно и вълнуващо, одеколон "Тройной" можете да намерите и в някои козметични магазини в България. Трудно бихте сбъркали натрапчивата му и силна миризма с нещо друго. Семплият и ясен дизайн на опаковката се виждат от пръв поглед. За по-наблюдателните някой зевзек е написал "Само за външна употреба!!!". Призоваваме ви да спазите препоръката, да не експериментирате с нищо друго, освен с добрите му качества като афтършейв, въпреки леко екзотичната и старомодна миризма. Добър повод да се върнете години назад, когато това бе най-често срещаната миризма по улиците в България.
  • 19 4566

    3 0 Отговор
    Значи България не е в Европа
  • 20 Ти що ревеш МА?

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Цял живот си на гърба на народа! Пей песен си! Вярно е и е ФАКТ! ФУТБОЛЪТ Е СПОРТ!😂😂😂😂😂😂😂
  • 21 Майна

    0 2 Отговор
    Македонската земя винаги е била Българска земя, а името й Македония пак е Българско - от Макята / Майката Богиня на Древните българи дадена земя - Макя Дана ! Първите човеци Древните българи, спускайки се на юг от Северозападна България, са видели, че земята покрай Бяло море е хубава и плодородна и са я нарекли "земя, от Богинята Майка дадена".
    Българин е и Александър Македонски от Македонската земя на Древните българи. Оригиналното му име е ИсканДар (Искан Дар) и до днес това име се произнася по този начин в арабския език, произлязъл също така от Древнобългарския първи човешки език.

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Точно така

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "тая":

    В гейсъюза цари расизъм и ксенофобия! Хетеросексуалните хора са преследвани навсякъде!
  • 24 майтап

    1 3 Отговор
    Европа и човешки права! Публикувайте списъка на "човеците", да го знаят всички, та да не стават грешки, така ще е ясно кои имат права и кои имат права да имат задължения.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стига

    5 0 Отговор
    ни се натрапва рошло нищоправеща,балалайко пренавита московска брън---.Не говори за правителство ,защото е лицемерно.С Радев от първия ден плюехте по редовното правителство,за да има служебно.И какво направихте-25 уволнени областни управители на 3-я ден.Повсеместна смяна на зам.министри и др.в агенции от Руменовите мафиотски копринки.И как е сега.От Дунавска коприна рекет индеректен от НАП на синдика за 250 000 лв. и всеки месец по 50 ооолв.още.НЕЧУВАНО!?А зам.министъра на ШИШКОВ, Захари,който е искал подкуп от строителен предприемач за 250000лв.мълчите.Върнахте корумпетата в системата.Трябва да ви вдигнем във въздуха негодници.Президенството ОГЛАВИ МАФИЯТА.
  • 27 марш ма

    5 2 Отговор
    Европа свършва там, където започва путлерастията.
  • 28 Как и викаха на тая от

    3 0 Отговор
    партията и бкп? Червената или рижавата глиганица?
  • 29 Развийш ли

    3 1 Отговор
    Където има комунисти няма Европа
  • 30 Taka така

    0 0 Отговор
    Честно казано европа е свършила
  • 31 АлМак от Мелмак

    1 0 Отговор
    ЙОТОВА, ДОКОГА ЩЕ ЗАЩИТАВАТЕ ПРЕТЕНЦИИТЕ НА СЕВЕРОМАКЕДО ЦИТЕ? ОТ ДЯДО ИМАМ 16 ДЕКАРА НА БРЕГА НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО. КОГА ЩЕ СИ ГИ ПОЛУЧА - НА КУКУВО ЛЯТО? НЕ ЖЕЛАЯ НАГЛИ КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ В ЕС ! ИСКАМ ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА И САМО ХОРА С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ ДА МОГАТ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ДА Я ПРЕМИНАВАТ. ЗА ОСТАНАЛИТЕ - ЖЕСТОКИ МИТА И ВИЗИ!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Но ти ПОДПОМАГАШ с ОРЪЖИЕ

    1 0 Отговор
    Човешките права в ДОНБАС ! И си против ВОЙНАТА ! Русия била АГРЕСОР ? ! А ОСЕМ ГОДИНИ за - " Минските договорености " беще РАЗСЕЯНА ! Ех да те СГРАБЧА за ГРИВАТА !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТРИТЕ държавни Институции у нас

    0 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТСТВО , ПАРЛАМЕНТ и Правителството - Поддържаха УНИЩОЖАВАНЕТО на славяните в Донбас чрез Щедро снабдяване с боеприпаши Фашистите в Украйна ! Но иначе са за Мир !
  • 36 Ма tа - Cosma ta !

    0 0 Отговор
    Какво ТРЕТИРАНЕ искаш ! Ама нека му дойде времето !
  • 37 Защитаваш Човешки ПРАВА чрез

    0 0 Отговор
    Въоръжаване на ФА ШИ СТИ ТЕ в Украйна успешно дмиролюбиво по Европейски да ИЗТРЕБЯТ СЛАВЯНИТЕ в Донбас ! ?
  • 38 Цялатати стойност е в ГРИВАТАТИ

    0 0 Отговор
    От КАЛЧИЩА ! Mata- cosmetic!
  • 39 Държавата ни е ЗАВЛАДЯНА

    0 0 Отговор
    От САТАНИСТИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове