Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 13:55 616 9

Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната

  • димитър данчев

Заместник-министърът на икономиката и индустрията участва в тематична дискусия със социалисти от район "Връбница"

Димитър Данчев: В интерес на българите е да достигнем по-скоро Маастрихските критерии за влизане в Еврозоната - 1

Страната ни има място в Еврозоната, но, за съжаление, доходите на българските граждани все още са далеч от средните в държавите от клуба на богатите. Затова служебното правителство работи активно, за да покрием в кратки срокове критериите за членство. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията в служебното правителство пред социалисти във "Връбница". Той беше гост на първата по рода си тематична дискусия, организирана от председателя на Районния съвет Станислав Младенов. Темата, която обсъждаха социалистите със заместник-министъра, беше "Инфлацията и мерките за преодоляване на последствията от нея".

"Както членството на България в ЕС и НАТО, така и в Еврозоната, в голяма степен е политически въпрос, коментира Димитър Данчев. - Всяко членство в подобни международни организации има своите отговорности и ангажименти. Те от своя страна са свързани с някои негативи, в това число и такива, които имат икономическо изражение".

Заместник-министърът на икономиката отбеляза, че по въпроса "за" или "против" еврото БСП има официално решение на Конгрес. "Партията подкрепи еврото и това решение не е отменяно, припомни той. - Смятам, че то е коректно, защото перспективата пред България още с влизането в ЕС е рано или късно и нашата страна да стане член на еврозоната. Такъв е поетият ангажимент. Затова от онзи момент, въпросът "Дали?" изобщо не стои. Правилният въпрос е "Кога?". Тук вече има различни мнения. Моят личен отговор е - когато сме готови. А ще бъдем готови тогава, когато отговорим на всички формални критерии за това. Един от тези критерии е инфлацията, а на него в момента не отговаряме. Друг важен критерий е процентът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт. Не по-маловажна е и конвергенцията или доближаването на реалните доходи на българските граждани до средните в еврозоната".

Димитър Данчев отбеляза също, че не случайно БСП настояваше преди време БНБ да даде обективен анализ, който да покаже тази конвергенция и дали страната ни отговаря на формалните критерии и подготовка за членство в еврозоната. "За съжаление, такъв анализ не беше представен, каза заместник-министърът. - Той беше заменен с план за приемане на еврото, който предвижда това да се случи до 2024 година. Много ще се радвам, ако наистина България отговаря на всички критерии и гражданите имат изискваните високи доходи до 2024 година.

Членът на Изпълнителното бюро на БСП - София и председател на районния съвет на социалистите във "Връбница" Станислав Младенов каза, че подобен вид дискусии ще станат традиционни. "Направихме допитване сред нашите членове и се оказа, че темата за икономическата политика е най-интересна за тях. Затова започнахме с нея и с гостуването на заместник-министър Данчев, обясни Младенов. - Следващата по интерес тема е свързана с международната политика и отношенията на България с Русия. Затова ни предстои и такава дискусия. Истината е, че докато страната ни няма национална доктрина, каквото и да говорим и да планираме за бъдещето, няма да постигнем успех. Всичко ще изглежда като хаотични стъпки в неизвестна посока. А това няма как да доведе до добър резултат нито за гражданите, нито за държавата".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Про митак

    16 2 Отговор
    само не е изброил поименно българите, в чиито интерес е

    Коментиран от #3

  • 2 пълно безумие на политици и управленци

    9 1 Отговор
    НАТО , ЕС , Еврозона , клуб на богатите , пришки на ушите и в резултат получаваме правото на евентуално оцеляване , ако имаме късмет де.
  • 3 що пък не

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Про митак":

    Може и поименно , не са много .
  • 4 съсипаха ни

    5 2 Отговор
    Все се питам тия кого всъщност представляват , като нищо от това , което искаме не искат да знаят , камо ли да го представят .
  • 5 Варна

    0 4 Отговор
    Хора, разбирам, че ви се плаща,да пишете против Еврозоната, но ако имате деца помислете за тях! Опълчете се на руската пропаганда! Нишо добро не чака малка България, ако се изолираме.....Да не говорим, че тук има политико-мафиотна върхушка, която е готова на всичко, за да си запази властта.Обединение с Европа е единственият изход за България, защоти обединена Европа е категорично трета Икономика в света и то с малка разлика до САщ и Китай. В момента всичко си е в евро, курсът е фиксиран, имаме валутен борд, ние дефакто сме в еврозоната,но не ползваме благините ,да сме реално вътре. Хората, коитоискат на всяка цена,да остане левът са само хората с черни пари, пари, които са трупани с години, докато ако влезе в Еврозоната, тези престъпници, ще трябва, най-малкпто да плащат данъци, но може и да не им се размине само с плащане , защото законите в Еврозоната, не са като в България и там не се следи само от Бг институции.....Всички нормални хора,трябва да са ЗА Еврото, за да може по-бързо да настигаме другите , вече развити европейски държави

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Изобщо HE е

    5 1 Отговор
    в наш интерес!
    ЕС е умиращ съюз! Достатъчно е да видите структурата на населението в Западна Европа, за да знаете, какво ще стене с тях след най-много 20-40 г., дори ако няма нищо друго, предвидено!
    А още повече днес, когато ФАЩ вече се наеха да "изконсумират" Европа в името на тях си!
    Еврото е някаква валута на патерици, дериват на долара. Нас искат на всяка цена, да ни вкарат вътре, за да ни наложат автоматично "Валутата на централната банка"! Те я подготвят вече и в следващите месеци ще я наложат на целия Запад. А това е тотална диктатура. Без налични банкноти и монети, всеки ще има една единствена сметка в централната банка на ФАЩ. Не само, че всяко "движение" по сметката ще се следи, но и при най-малкото "провинение", ще ти я спрат и теб "те няма в системата"! Компютрите и касовите апарати "не те знаят"! Не можеш даже и до тоалетна да отидеш, понеже няма да имаш и 20 цента!
    Да не говорим, че изключат ли те завинаги от системата, ти нито имаш кола, къща, апатрамент...., няма те във фирамата ти, понеже "теб те няма" изобщо като човек в системата им! Който и да си днес, ставаш им роб завинаги!
    Това е съкровенната мечта на печатарите на зелената тоалетна хартия: Тотален концлагер, а те да са пак "най-отгоре", над всички!!!
    И скоро ще го въведат в САЩ и в Западна Европа, дето са еврото и доларът сега! Искате ли да станете абсолютни роби на някакви психопати в САЩ? И то завинаги?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Малко знаеш приятел!

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Имаш деца, интересувай се, защо имаше и има ковид? Защо започна тази война Русия-Окрайна?
    Следи, какво казват олигарсите в Западна Европа и в САЩ! Шваб от Швейцария, СЗО, която изцяло е купена и докладите на фондацията на Рокфелерите!
    Какво казва също и Кристалина Георгиева? Готвят ни тотална електронна диктатура!
    Какво значение има след това някаква си "икономика", ако ти, децата ти и жена ти сте в концлагер?
    Всичко за нас пропада, ако това стане...
  • 9 Най-доброто

    0 0 Отговор
    за нашия народ днес е:
    1. Да излезем от всички "съюзи" и "алианси"!
    (Те са от живота ни, преди проекта К19!)
    2. Обявяваме абсолютна независимост от всички в този свят, България става свободна и независима страна на българите!
    3. Помолваме учтиво САЩ, да напуснат нашата територия, на която днес имат техни военни бази!
    4. Започваме да си емитираме наш лев, независим от никой друг или страни или от други валути!
    5. Правим веднага стратегически и оперативен план, за развитието на нашата страна!
    6. Пишем на всички наши българи по света, че сме на път да изградим нова и свободна България, ако искат да дойдат и да участват!
    Силна икономика, силна армия, много добро образование, безплатна медицина и на високо ниво! Това са първоначалните направления!
    Уважение на първо място към нашите хора, живеещи на наша територия, а след това, ако имаме сили и средства, можем да помагаме и на други от чужди страни, но няма нашите да мизеруват, студуват, а някакви други да живеят в лукс и даже да са недоволни, че им е било малко!
    Поставим ли всичко на правилен път, останалото е само "мускулна работа"! Ще минат 5-10 години и ще става все по-добре и по-добре за нас в нашата страна!
    Пък другите , ако са решили може и концлагери, може и смъртоносни и излишни лечения да си правят, да ходят ден и нощ с противогази..., тяхна си работа!
    Ние не искаме да умираме с тях или да ставаме роби, като тях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове