Last news in Fakti

9 Април, 2022 09:53 1 145 21

Данчев: Вероятно ще има опити за спекула на много места

  • димитър данчев-
  • спекула-
  • цени-
  • продукти

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива

Данчев: Вероятно ще има опити за спекула на много места - 1

Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки са предизвикани в основна степен от високите цени електроенергията и вносните горива. В последния един месец те бяха допълнително утежнени от кризата в Украйна. Това коментира зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев в студиото на „Събуди се”.

„Вероятно ще има опити за спекула на много места. Всеки търговец в настоящата ситуация вероятно ще се опита да използва несигурността, която се създава на пазара от тези фактори”, предупреди той.

Данчев напомни за проверките, направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на основните хранителни стоки. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„На няколко места беше открито прилагане на нелоялни търговски практики и имаше случаи, в които обявени на промоция стоки - олио, не са се предлагали или не са предлагани в необходимите количества, които да задоволят възникналото търсене”, уточни зам.-министърът.

Мерките на държавата

Данчев обясни, че през последните месеци правителството е предприело няколко много мащабни мерки, за да компенсира производствените цени в редица сектори. Отчете ресурса, изразходван през бюджета, за компенсиране високата цена на тока. „Мерките, които прилагаме в България, се одобряват и от колегите от МВФ и ги считат за адекватни в настоящата ситуация”, коментира той.

„На първо време ще бъде подпомогната най-засегнатата група от населението - енергийно най-бедните. Те понасят най-голям удар по отношение на цените. Правителството вече обяви и ще го направим - предстояща актуализация на бюджета. Тя се прави, за да се посрещнат нарасналите социални разходи за издръжката на българските граждани”, допълни зам.-министърът.

Към момента той посочи, че не е обсъждано намаляване на ДДС на основни хранителни стоки в коалицията. „Ние от БСП отдавна предлагаме да се намали ДДС за основните стоки от потребителската кошница. Директно подпомагане ще получат всички граждани, отговарящи на съответните критерии”, уточни Данчев.

Тавана на цените определи като непазарна мярка, която обаче вече се прилага в редица страни от ЕС. „Налагането на квоти за потребители и бизнес клиенти е една от възможните мерки за справяне със спекулата и с нарастването на цените. Обсъждаме и тази възможност”, посочи той.

Проверки преди празниците

Зам.-министърът на икономиката и индустрията обяви, че ще има проверки преди празниците. Комисията за защита на потребителите вече е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и НАП.

„Още тази седмица започват съвместни проверки, за да се предотврати възможната спекула и възможни нарушения на пазара по повод предстоящите празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо”, посочи Данчев.

Цената на олиото

Последната справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за периода 22.03 - 04.04 показва, че цената на олиото се е стабилизирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лв. за литър. Това означава, че нормалната цена в магазина трябва да е около 5 лв., обясни Данчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    14 0 Отговор
    Абе статисти не ни требват, па било то и министри. Тока си го произвеждаме ние, петрола е руски и цената е по ниска от преди 3 месеца. Та не ми се връзва нещата да поскъпват.

    Коментиран от #2

  • 2 Существует угроза прямого военного проти

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Существует угроза прямого военного противостояния России и США ВСИЧКИ ЩЕ СЕ НАСКАЧАТЕ!
  • 3 зелен петел

    9 5 Отговор
    Мерките на държавата са 40 лева на ден за украинците с луксозни автомобили. За българите НЯ-МА!
  • 4 Някой си

    8 3 Отговор
    Докато не разгледат договорите за изкупуване на ток от централите на опозицията,няма да има радост за хората.Централи,построени евро средства.
  • 5 духайдуду

    11 0 Отговор
    Нещата поскъпват,защото Просто Киро и компания Кокореста ,харвардска нехаят.
  • 6 покруса

    10 1 Отговор
    Олио с цена 5 лв. на литър и ястия по 8,00 лева на порция. Хляб-2,46 лева за бройка от 400 грама в "Кауфланд"!

    Коментиран от #7

  • 7 Така е

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "покруса":

    Всеки народ си заслужава управниците, това е положението. Примери бол
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Комунизмът не прощава

    2 4 Отговор
    Държава, в която зам. Министър използва терминът "спекула" в негативен контекст е дълбоко сбъркана държава. Не байно, няма да има спекула, ще продават на загуба търговците, за да ти направят кефа.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Пътуващ

    7 0 Отговор
    Вчера цената на дизела в Унгария по всички бензиностанции беше 480 форинта = 1.28 Евро = 2.54 лева! В България няма нито картел, нито спекула !
  • 11 Тома

    3 0 Отговор
    А не бе
  • 12 Точно

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Комунизмът не прощава":

    Когато на власт е БСП, цените винаги скачат неудържимо.

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бат Пешо

    4 0 Отговор
    Опити за спекула. Тия пак почнаха с вицовете от сабалян. Хората се изтрепаха за олио, лябя гони два лева, горивото леко и стабилно пълзи нагоре и ще стигне 4лв. След всичките им приказки и дуене като пуяци ББ още не е в панделата при бай Ставри, а даже се готви на бял кон да се връща. Липсва им само девиза "вЕрвАйте ми"
  • 15 Димитър Данчев?? Спекулата се Вихри от

    5 0 Отговор
    Година, а Вие нищо не правите! Нищо! Цените на всичко скочиха с 30-50%за година а вие продължавате само да се обяснявате като Ученички!! Работете нещо, свършете нещо, на само да се киприте и да си вземате заплатите и да ви разхождат със служебните коли като манекени!! Работете, Празни приказки и обещания на Пазара!!
  • 16 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Точно":

    Само да ти кажа че всички управляващи от 89 година насам са комунисти или наследниците им
  • 17 емигрант

    5 0 Отговор
    Спекула има навсякъде по света, друг е въпросът кой как "лекува" спекулата ? В Полша например запечатват обекти хванати да спекулират с цените, в Испания глобите са толкова високи, че цял живот ги изплащаш, в Италия ти вземат лиценза и т.н., калтоюсе разбира в България само се констатира спекула и никакви санкции, във всяка държава на Запад цените имат таван определен от държавата и този таван може да се "движи" но само от държавата в зависимост от дадена извънредна ситуация, не може при каквато и свободна търговия стоките да нямат таван, тогава за какво е държава като не регулира и наблюдава цените, в България много е сбъркано това "свободна търговия"...абе вие дори не знаете какво е демокрация и свобода, а конкуренцията при вас е "по-силния изземва бизнеса на конкурента"...това е комунизъм при вас номер 16 "хахаха" правилно ви е казал, след 89 г., комунизмът продължава чрез наследниците на комунягите ....
  • 18 Данчев?? Вероятно ще има опити за

    7 0 Отговор
    Спекула на много места!! Какво се правиш, все едно си дошъл вчера от Луната!! От година се Вихри Спекула, а Вие, следите, наблюдавате и Констатирате, че"може да има Спекула" Статисти, за какво сте на тея длъжности??
  • 19 Дидо

    2 1 Отговор
    Е, вие нали я наблюдавате и водите статистика. Затова сте назначени от козяк. Трябва да сме бедни за да сме корумпирани.
  • 20 Данчев, какви опити за Спекула ще има

    2 0 Отговор
    вероятно?? Спекулата е навсякъде в магазини, услуги, заляла е държавата!! Какво чакате още, маникени не сте ли влизали в магазин или аптека?? Докога ще се чешате само!! ВУЧИЧ ОТДАВНА СЛОЖИ ТАВАНИ НА МНОГО СТОКИ И СЪРБИТЕ ГО ПРЕИЗБРАХА!! НЕ СТЕ ЧУЛИ ЗА ТАВАНИ НА ЦЕНИ??? НЕ СЕ ОПРАВДАВАЙТЕ С ЕС, ВОЙНА И ПОДОБНИ!!
  • 21 4979

    0 0 Отговор
    И вероятно - успешни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове