Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 16:55 1 464 28

Асен Василев: Без бюджет до месец няма да влезем в еврозоната през 2024 г.

  • бюджет-
  • еврозона-
  • асен василев

Неразумно е бюджетът за тази година да се използва до края на юни догодина и да се замразят абсолютно всички социални плащания, смята депутатът

"Ако нямаме бюджет следващия един месец, шансовете да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024 г. са нулеви". Това каза Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната", на среща с представители на работодателски организации в Народното събрание.

Василев напомни, че Министерският съвет е предложил удължение на бюджета от 2022 г. По думите му той е неадекватен на икономическите условия, които драматично са се променили, съобщи "Дарик".

"Няма да има време за истинска бюджетна процедура, ако тя не започне сега", каза още Василев.
"Законът, който е внесен за удължаване на бюджета от тази година, замразява всички заплати, социалните плащания, пенсии, всички помощи, които се дават и на бизнеса, което според мен е абсолютно неразумно, имайки предвид инфлацията, натрупана от момента на приемането му до 1 януари догодина, когато трябва да влезе следващият бюджет", коментира още Василев.

Според него, ако няма редовно правителство, този бюджет навярно ще трябва да работи до 30 юни догодина, тъй като "избори през март, ново правителство април", докато новият кабинет направи бюджет и бъде приет от парламента - още месец и половина. "Мисля, че е неразумно бюджетът за тази година да се използва до края на юни догодина и да се замразят абсолютно всички социални плащания", подчерта бившият финансов министър. "Ако това е идеята на ГЕРБ и ДПС, да отидат и да кажат на българските граждани, че следващите 6 месеца трябва да се замразят всички социални плащания и заплати на нивата от тази година", поиска той.

По-рано днес пред медиите в Народното събрание служебният министър на финансите Росица Велкова коментира, че съгласно Закона за публичните финанси и спазвайки приетото законодателство, не би следвало да може да се правят промени в проекта за удължаване на бюджета от тази година, каквато идея лансира левицата.

"Това, което юристите ни казват и служебният министър на финансите казва, е, че няма как в този закон, между двете четения, да бъде увеличена минималната работна заплата, тъй като това не е закон за бюджета - в него има дати, които удължават срока на действие на определени мерки от стария закон, но нито един приход, нито един разход няма разписани", разясни Василев. И добави, че сега се предлага закон, който най-вероятно ще работи до юни догодина, без да се увеличава дефицитът. "Кое е вярно - че ще има голям дефицит, както политически сили предупреждават при запазване на текущите плащания, или че този закон не може да работи до края на юни", попита той.

Според него това, което в тази ситуация може да направи парламентът, е да приеме декларация, решение, каквото предлагат от "Продължаваме Промяната". "С него се задължава Министерският съвет (МС) да изпълни Закона за публичните финанси. Законът и Конституцията ясно казват, че МС до 31 октомври е длъжен да внесе проектобюджета за следващата година", подчерта Василев. "Правителството в момента нарушава закона и Конституцията", допълни той. И уточни, че ПП са внесли декларация в парламента още на 1 ноември, след като на 31 октомври не е бил внесен закон за бюджета за следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    52 9 Отговор
    Българския народ не иска еврозоната, референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Макс

    11 25 Отговор
    Г-н Василев , ето това е истината . Прочетете първия коментар и ще ви стане ясно. Старчоци по на 70 и кусур искат да диктуват бъдещето на българите. Неглижирайте всичко пошло и продължавайте промяната . Успех на ПППП !

    Коментиран от #5, #12, #25

  • 4 ТаУмВзе

    26 7 Отговор
    До март еврозоничката Няма да я има бре плавник. Влазане а!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гербераси долни

    19 1 Отговор
    Чакаме вожда да си спази обещанията че ако спечели изборите ,горивата ще паднат с левче и че ще стабилизира държавата ,интересното е че се ослушва и не прави правителство ,въпреки че няма мнозинство е длъжен да намери начин както предните направиха въпреки че допуснаха един троянски чалгарки кон в редиците си.
  • 7 Путин,

    16 5 Отговор
    освободи ни от Брюкселската диктатура и от нейните изпълнители. Искат да ни вземат златото срещу инфлациращи хартийки
  • 8 Анонимен

    11 5 Отговор
    Кокорчо се сети да се разбърза, че година и половина спа
  • 9 Сократ

    15 3 Отговор
    Влезем ли в еврозоната, инфлацията ще скокне до 35%. Вижте прибалтийските умирати. И нас това ни чака.

    Коментиран от #11

  • 10 Няма такава държава

    20 1 Отговор
    Нали едно от условията за влизане е ниска инфлация... Тя нашата е не отговаря за евро зоната какво сме се напънали ... В тая криза да стане още по-голяма... Чудя се какво имат вместо мозък

    Коментиран от #22

  • 11 Няма такава държава

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Сократ":

    Тя е реално 50 до 100% в някой сектори ... Най обикновенни закуски баница от 1 лв на 2 лв мит с кренвирш 1.2 до 2.2 2.5 ... Реалната инфлация е много по голяма от която казват
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГЕРБ/Ханс Зайдел/

    14 1 Отговор
    Европа се сърди че в България има още българи

    Коментиран от #14

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 10 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ/Ханс Зайдел/":

    Искаме 💶 йеврото
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Токсик

    15 2 Отговор
    Идеално, българският народ не желае и да чуе за еврозоната! Приемем ли еврото България приключва окончателно и загубва всякакъв суверенитет. Левът е последната преграда пред ционистите, която ги спират да завладеят и подчинят безусловно държавата ни. Превземат ли и финансовата ни система името България може да го забравим. Това,че някой ви разправя колко изгодно щяло да бъде е само плитка заблуда. Колкото и изгодно да изглежда целта е овладяване на държавата ни и най-вече територията ни, а левът е пречка за тях.
  • 17 Толкова много

    8 0 Отговор
    Лъжи и щуротии говорят по Интернет и в края на краищата. Гледат само кой да открадне повече..
  • 18 Мнение

    16 0 Отговор
    Влизането в еврозоната, означава да влезем в клуб на солидарно задължените, т.е. ще трябва да плащаме с нашите пари за дълговете на Германия, Франция, Италия и другите. Е чак толкова богати не сме!
  • 19 Ами

    14 1 Отговор
    Чудесно, значи не ни трябва бюджет. Не ни трябва еврозоната, нито ЕЦ нито НАТО.
    РЕФЕРЕНДУМ !!!!!!!
  • 20 нннн

    17 0 Отговор
    Я къде го стяга Кокорчо чепика! Нямало да влезем в Еврозоната. Че кой я иска? Пет-шест процента от хората. Останалите - не. Румъния я отлага за 2029-та. Полша, Чехия и Унгария не щат и да чуят за срокове.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А бе

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "Няма такава държава":

    имат те мозък, ама само за собствения си гъз мислят. Народа - кучета го яли.
  • 23 тая

    8 0 Отговор
    Хахахахах мноу сЪ изплаших хахахахаха
  • 24 Лек полет

    7 0 Отговор
    И още по-добре!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 незнайко

    4 0 Отговор
    А КОЙ ИСКА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА КОЯТО Е ПО КОРУМПИРАНА ОТ БЪЛГАРИЯ ???
  • 27 Аз не мога да разбера

    1 0 Отговор
    Защо така бързате с еврото? Това ли ви е проблема? Населението е оставено в най-голямото страдание от липсваща държава, те се правят на умни и красиви. Защо искате да сте политици? За да изпълнявате чужди заповеди, или дори не схващате как го правите подсъзнателно вменено ви от начина ви на живот.
  • 28 😆😆😆

    0 0 Отговор
    Да приемем рублата освен 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове