19 Ноември, 2022 08:30 1 807 6

9 престъпници са помилвани от президента за година

  • президент-
  • помилване-
  • година-
  • 9 престъпници

Поправил се убиец, непотърсен 20 години да изтърпи наказанието си и тежко болни са получили държавна милост

9 престъпници са помилвани от президента за година - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

След като близо 2 години вицепрезидентът Илияна Йотова не помилва нито един престъпник, процесът се е отпушил в края на м. г. Това видя "Сега" в регистъра на указите за помилване. Така от декември 2021 г. до октомври т.г. са помилвани 9 души. Повечето от тях са получили висшата държавна милост заради изключително тежкото си здравословно състояние. С тях помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев стават 22-ма.

Темата за правото на президента да помилва нашумя в последните дни, след като в президентството бяха депозирани 4000 подписа с искането осъдените за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова да бъдат извадени от затвора с помилване. Вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Радев е делегирал правото да помилва, обясни, че молбата ще бъде разгледана както всички останали. Основен принцип на този инструмент е, че той не може да бъде ползват за преразглеждане на присъди. Освен това обичайно се последява дали са изчерпани съдебните механизми, какъвто е условното предсрочно освобождаване.

Помилваните

С указ от миналия декември е помилван 76-годишен мъж, осъден за причиняване на смърт по непредпазливост, упражнявайки правно регламентирана дейност (в регистъра няма информация, но това например може да е лекарска грешка, б.а.). Той е осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и 3 години лишаване от право да упражнява професията си. Тъй като е в много тежко здравословно състояние, е помилван с остатъка от наказанието лишаване от право да упражнява дейността. Това е единственият случай на помилван за 2021 г.

Първият за 2022 г. е от март. Висшата държавна милост е получил и 52-годишен мъж с основно образование и без професия, който е осъден на 2 г. затвор за измами, извършени при условията на опасен рецидив и в особено големи размери. Той е помилван с остатъка от 10 месеца, които са му оставали да излежи. Човекът е онкоболен, след няколко операции и химиотерапия и редица придружаващи заболявания. "Вследствие многобройните и тежки заболявания изтърпяването на наказанието е прекъсвано многократно и за дълги периоди. Здравословното състояние очевидно е непреодолима пречка за провеждане на корекционен процес, а наказанието би било проява на нехуманно отношение", пише в мотивите си специалната комисия, която подпомага вицепрезидента в проучването на молбите за помилване.

Следващият помилван също получава милост заради много тежкото си здравословно състояние с тежки и необратими последици. Той е на 33 години, осъден на 10 месеца затвор за държане на наркотици. Не става ясно каква част от наказанието си е изтърпял, но е помилван с остатъка.

34-годишен, осъден за маловажен случай на кражба на пробация, е следващият помилван заради тежко здраве.

С указ от същата дата милост получава и тежко болен 50-годишен мъж, осъден на 8 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол, повреда на чужди движими и недвижими вещи и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

През септември т.г. е помилван 65-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за умишлено убийство. Опростен му е остатъкът от наказанието - 6 години и 9 месеца. Освен че има рак, човекът е и с тежка деменция и е агресивен. "Тежкото здравословно състояние с недобра перспектива очевидно е непреодолима пречка за провеждане на корекционен процес, а наказанието би било проява на нехуманно отношение към молителя", пише комисията.

Със същия мотив е помилван да не излежи оставащите му от присъдата 2 г. и 11 м. 67-годишен мъж, осъден на 3 години и половина затвор за измами в особено големи размери.

Особени случаи

Два от случаите на помилвани, не са на хора с тежки здравословни проблеми. Единият е на 51 г. Осъден на общо 2 години затвор за наркотици по няколко дела (в регистъра не се уточнява, но вероятно става дума за държане). Наказанието на мъжа е от 2000 г. "като междувременно не са предприемани действия за привеждането на тези присъди в изпълнение", пише комисията. Според нея това, че са минали повече от 20 години, без да е искано изпълнението на присъдите, поставя под сериозен въпрос въобще смисъла на изтърпяване на такова наказание след такъв дълъг период на бездействие. "Междувременно молителят и семейството му са се установили от над 5 години легално в чужбина, където съпрузите работят, а детето посещава училище и има сериозни спортни успехи. Интеграцията им там е успешна, а поведението - законосъобразно", пише още комисията. Човекът е помилван изцяло през октомври т.г.

Помилван със замяна на наказанието доживотен затвор без замяна с доживотен затвор със замяна е 53-годишен мъж, осъден за грабеж, придружен с убийство и придобиване и държане на незаконно огнестрелно оръжие. Човекът е в затвора от повече от 20 години. За този период "преминава през сериозна трансформация в личностен и поведенчески аспект", мотивира се комисията. И допълва, че има трайна положителна промяна в поведението и нагласите на осъдения - критичен е към извършеното, разкайва се, а поведението му е стабилно.

След като вече е осъден само на доживотен затвор, убиецът ще има право да иска от съда и предсрочно освобождаване, когато изтърпи 30 години зад решетките. Това е вторият подобен случай. В първия затворникът вече излезе на свобода.

Основни принципи

Помилването води до безусловно освобождаване на осъдения изцяло или отчасти от изтърпяване на наложеното му наказание. То е приложимо от момента на влизане на присъдата в сила за наказания, които не са изпълнени или погасени по давност. Помилването не е приложимо към наказанията конфискация, обществено порицание и лишаване от ордени и звания, тъй като тези наказания са изпълнени изцяло с влизане на присъдата в сила. Държавната милост се полага само в изключителни случаи и не е приложима, ако ще доведе до нарушаване на конституционни принципи. С него, например, не може да се преразглеждат влезли в сила присъди.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    20 8 Отговор
    Помилват убийци. А две жени, дръзнали да се изправят срещу имотната мафия?
  • 2 лоза

    9 1 Отговор
    процесът се е отпушил в края на м. г.и се е излял в канала.Ръйш?!
  • 3 смок

    20 6 Отговор
    Иванчева стана най-голямата престъпничка в България. Надмина мутри,наркоси,крадци,убийци ИТ.Н.
  • 4 Румката

    11 7 Отговор
    Помилвам всички отрепки включително и Бойко всички честни хора в затвора
  • 5 Иванчо

    3 3 Отговор
    А така, а случаят Иванчева ще е своеобразен, интересен, актуален тест за вицето...
  • 6 поп Богомил

    3 0 Отговор
    Престъпник да си в България с връзки и пари, ако съд ти даде някаква мижава присъда, после може и да те помилват и така наказания за престъпления в България няма.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол