23 Януари, 2023 07:49 1 552 30

Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все още не е факт

  • временна закрила-
  • украински бежанци

Притеснението на хората е напълно нормално, защото в момента абсолютно всички касаещи ги правила, разпоредби и т.н., са с хоризонт 24 февруари

Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все още не е факт - 1

Удължаването на временната закрила за украинските бежанци в България все още не е факт. Тя изтича на 24 февруари, а решението, което трябва да бъде взето от правителството, очевидно е оставено за последния месец. На 10 януари Българският хелзинкски комитет призова кабинетът спешно да се заеме със задачата, припомняйки, че още в средата на октомври Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС обяви,че закрилата ще бъде удължена с два шестмесечни периода до март 2024 г.

На 16 януари правителствената информационна служба съобщи пред "Сега", че се планира удължаване на срока, но детайли могат да бъдат предоставени на последващ етап. В условията на несбъднат все още "етап" нервите на украинците са опънати докрай. В социалните мрежи може да се види тревогата на мнозина от тях. Те отправят въпроси и към неправителствените организации - какво става със закрилата, какви нови процедури се очакват... - но нпо-тата няма как да предоставят информацията, защото този, от когото зависи, мълчи.

Притеснението на хората е напълно нормално, защото в момента абсолютно всички касаещи ги правила, разпоредби и т.н., са с хоризонт 24 февруари.

В средата на миналата седмица шефката на агенцията по бежанците Мариана Тошева обясни все пак пред "България он еър", че след правителственото решение ще се проведе информационна кампания за преиздаването на регистрационните карти. Личният номер на всеки чужденец щял да се запази. От думите ѝ се разбра още, че ако някой от украинците напусне България, временната закрила отпада. Но тя се възстановява автоматично при завръщането му у нас, без да е необходимо да предприема административни стъпки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Електрон

    31 3 Отговор
    Работа има за всички.
  • 3 смок

    9 4 Отговор
    Около 93 000 служители на фирмата "Мерцедес" ще получат до 7300 евро бонус към априлската си заплата.
  • 4 Нашине деца живеят в мизерия,

    56 1 Отговор
    ние чужденци прибираме в хотели!? Бежанец в нужда и от палатка и хляб ще е доволен. Това не са бежанци, а скъпи за България туристи. Запада на Украйна нарива милиарди, а ние отделяме от залъка си, за да храним чужденци!? Да отиват в САЩ, те предизвикаха тази война!

    Коментиран от #20, #26

  • 5 Да се махат фашагите от Укрия, краварите

    45 2 Отговор
    Да си плащат сметките на тях слугувате! Тези до кога ще ги издържаме нагли, неблагодарни, мързеливи и с претенции! Започнете да работите нещо, никой не ви е длъжен нищо за да ви плащаме сметките! В България над милион живеят доста по зле от вас, а са работили за тази страна! Наркомана Зелен да си прави сметката, ние не им дължим нищо на ненормалните фашисти!
  • 6 Ози каун с бенката нашия

    32 2 Отговор
    да се изпъчи пред екрана и да започне да проси от ЕС пари за бежанците!Ако не дават с флакона всички урки в Брюксел.Пара тук няма и няма сърдене!Гледайте след време какво ще стане като свърши войната ще чакат цял свят да им направи нови апартаменти за да се върнат в Украйна!
  • 7 карa

    38 3 Отговор
    Свободни работни места има за всички, стига безплатно!!!
    И аз искам да не работя,а да ми плащат всичко.
  • 8 Миризлив пор

    45 2 Отговор
    Добре де, в Германия по колко време са на държавна издръжка? Ако някой е със скъпа кола пък въобще не я получава. Отделно май само тук са по хотели.

    Коментиран от #12

  • 9 Златен скункс

    37 2 Отговор
    ДОКОГА? Българите изнемогват,за да си плащат сметките и данъците.Като се разплатят,за да не гладуват по неволя посягат към бързите кредити -защото на глад не се издържа.Няма да пиша повече, за да не ме изтрият......но на всички е ясно продължението.

    Коментиран от #25

  • 10 677

    38 2 Отговор
    Когато не помагаш на своите граждани, а на чуждите, това как се нарича?! Айде стига вече с това безобразие!!!

    Коментиран от #24

  • 11 Анонимен

    37 3 Отговор
    А защо не закриляме първо собствените си граждани в нужда?!
  • 12 Очевидко

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Видях преди няколко месеца в Германия във какво живеят укро бежанците. Едното място беше стар изоставен завод във който по цеховете му отвътре бяха направени стаички от дървени конструкции греди и ОСБ платна на няколко етажа, за бани и тоалетни се ползваха старите останали от завода и бяха общи. Като цяло мизерия ОБАЧЕ най интересното в завода имаше заградени места за сядане и игрище украинците мъже и жени които бяха там видимо бяха радостни говореха си смеха се а децата им също бяха доволни и си играеха на спокойствие. И още нещо паркинга на завода беше почти празен имаше само няколко 30 годишни западни коли с украинска регистрация и една ЖИГУЛА . Дефакто наистина тия украинци бяха бежанци а тия със скъпите коли и дето живеят по курортите в България са украински туристи дошли в България на безплатна почивка.
  • 13 .........

    22 1 Отговор
    Пу, скапана държава, а за бългрите в собствената им държава , кога ще има закрила или бялото роб да бачка и мълчи. Всеки ден съм на работа сред много украйнци и да ви кажа , хич не им е тъжно за Украйна , весели , засмени, правят се на луди и дори не идват на работа. От началството се оплакваха(проблемът си е техен , жу не па интересе) , че бягали от работа, нормално, за 500 евро кой ще стои. Да не говорим, че немалка част от тях са крими., имат разни татуировчици тук-там или по-просто казано храним измета на Украйна, естествено МВР ги бОли шмайзера за цялата ситуация.

    Коментиран от #23

  • 14 пешо

    13 0 Отговор
    и дано да не стане факт , не ни трябват търтей
  • 15 един от многото

    10 0 Отговор
    И дано да не стане факт!
  • 16 провинциалист

    13 0 Отговор
    Да идат при Кирчо, той ще ги спаси.
  • 17 мммда

    23 0 Отговор
    В Германия ги настаняват по изоставени фабрики и складове и който има автомобил помощ няма, а в Бг по хотели,
    в някои страни вече им спряха помощите.
    Да ходят да работят.
    И аз искам на хотел на държавна издръжка, каква поредна подигравка спрямо българския народ, за това не гласувам за тия лизачи в парламента, но тоя път мисля за първи път да дам гласа си и то на възраждане, въпреки че за някои неща не съм съгласен, но са далеч по-добре от останалата алтернатива, която не е/ава народа който им плаща за да мизерува.

    Коментиран от #22

  • 18 Конфликта в Украйна

    15 1 Отговор
    е ограничен на определени територии. Спокойно могат да си се прибират там от където са дошли. Ако Украйна и Запада не извършват терористична дейност спрямо Русия ... никой няма да ги закачи.
  • 19 гост

    11 0 Отговор
    БЕЖАНЕЦ Е ВТОРАТА НАЙ-НЕДОЛЮБВАНА ПРОФЕСИЯ СЛЕД ДЕПУТАТ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.
  • 20 999

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нашине деца живеят в мизерия,":

    Това са ПАaРАЗИТИ

    Коментиран от #21

  • 21 ЕС ПЛАЩА

    1 7 Отговор

    До коментар #20 от "999":

    За украинците
  • 22 ЕС ОСИГУРЯВА

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "мммда":

    Евраци за бежанците...само БСП и Копейкин не го разбраха
  • 23 НИНОВА ДА КАЖЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от ".........":

    Тя ги настани в хотели по морето

    Коментиран от #30

  • 24 БСП ТУРИСТИЧЕСКОТО МИНИСТЪРЧР

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "677":

    Настани украинците в хотелите на БСП другарите....за пари, естествено.
  • 25 ЕС ПЛАЩА ЗА

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Златен скункс":

    Украинците......
  • 26 БСП ОТРОЧЕ В ЕС

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нашине деца живеят в мизерия,":

    ААА,не така другарю...ние си живеем добре
  • 27 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 1 Отговор
    Напълнихме си морските хотели целогодишно. Бързо натрупахме дебели пачки....
  • 28 Даа!,

    5 0 Отговор
    ...От думите и се разбра,че ако напуснеш държавата,закрилата отпада.Но когато дойдеш отново,се подновява АВТОМАТИЧНО! ..Такова слагачество на козвшките шефове,няма никъде в Европа.Решава- тръгва си.Утре му се прищяло безплатен отдих: Заповядай! За теб - винаги! Нито ги проверяват от кой регион са( беше пълно с рег
    табели около,дори след Киев,и киевска област.Където и пушка не е гръмнала.По 1450 лв на калпак плащахме с месеци.В супер лукс хотели.Затова се посочва цифрата над 1 милион влезли.Румънеца още в началото им даде по 8 лева дневни.До там.Няма хотел,няма ол инклузив, безплатно лечение и карта за ГТ.Да бачка,или в швейцарска България.Там са заможни и послушни.
  • 29 Украйна е с голяма територия

    2 0 Отговор
    на 90% от територията и никога не е помирисвано на нещо военно. Сега въпроса е, защо "бежанците" не си останаха в родината, където живота им не е пряко застрашен, а хукнаха по белия свят, по хотели на първа линия, по молове, лятно време са основно на плажа и т.н. Нещо понамирисва тяхната бежанска /туристическа версия, а БГ все пак не сме богата държава, възрастните ни едвам свързват двата края.
  • 30 ........

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "НИНОВА ДА КАЖЕ":

    емиии, Пловдив и Пазарджик са малко далеч от хотелите по морето , но щом си казал
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове