Last news in Fakti

23 Януари, 2023 11:58 5 551 35

Омбудсманът към мобилните оператори: Повишаването на цените на услугите е неприемливо

  • мобилните оператори-
  • цени на услугите-
  • обществено недоволство

Има общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените, смята Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните директори на „Йеттел България“ ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД („Виваком България“ ЕАД) Николай Андреев заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните услуги от двата оператора. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник, цитирани от БНР.

Ковачева подчертава, че точно поради високата инфлация и намалената покупателната способност на хората обявеното повишаване на цените на услугите е неприемливо, като при „Йеттел България“ ЕАД то е с 15,4%, съгласно средногодишния индекс на Националния статистически институт (НСИ), а при „Виваком България“ ЕАД с до 2 лв. за услуга.

В писмо до председателя на КЗП омбудсманът поиска проверка дали посочените мобилни оператори упражняват нелоялна търговска практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Диана Ковачева припомня, че през м. декември 2021 г., по повод предишно индексиране на цените на мобилните услуги, КЗП е препоръчала на всички мобилни оператори в клаузите, предвиждащи възможност за индексиране на цените на месечните абонаментни такси, да бъде определен конкретен срок – но не по-дълъг от 3 месеца от обявяването от НСИ на средногодишния индекс на потребителските цени, в който могат да упражнят правото си за индексиране на цените, с оглед предвидимост и яснота за потребителите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    1 34 Отговор
    Не знаех, че тази може да бъде ценови регулатор.
  • 2 Омбудсман

    35 20 Отговор
    Има ли по-безполезна държавна службичка от тази?

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Омбудсман":

    ... в действие!!! Капитализмът от време на време, трябва да показва, че върши работа!!! Дали е ефективна е друг въпрос!!!

    Коментиран от #15

  • 4 Мнение

    75 4 Отговор
    Това го има само в България!!!
    Пращат ти смс, че вдигат таксите с 15.4%, а ти нямаш право на дума, ни гък, или стон, дори нямаш право да се откажеш от договора си, щото мафията (управници, ерп-та, мобилни оператори и др) е написала едни ситни шрифтове, че има право да индексира каквото и когато си реши???!!!

    Крайно време е народът ни да започне масово да търси сметка и съдебна отговорност към всички, които се опитват да го заробят още и още по-надълбоко в невъзможността за свързването на двата края в страната с работещите бедни (уж бачкаш, а едвам храна успяваш да осигуриш на своето семейство)!!!

    Коментиран от #7, #11, #28

  • 5 Хахаха

    70 0 Отговор
    Всички мобилни оператори да върнат изцяло държавната помощ получена за свръх цените на тока и тогава да си вдигат каквото искат.
    Тия искат от две цици да бозат !!!
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    28 15 Отговор
    Това е популизъм. Неприятно ми е, че се вдигат цените на мобилните оператори. Но нека бъдем честни, вдигнати са сметките им за електричество, повишени са заплатите на персонала, повишени са ... Имат основание да вдигнат цените с процента на инфлацията.

    Друг въпрос е колко несправедлива е печалба им и колко несправедливи са данъците и осигуровките в България. Не са само мобилните оператори, банките също вдигат таксите и печалбите си и то много повече и много по отдавна. Печалбата на банките последните няколко години скочи в пъти и то най-вече от вдигнатите в пъти цени на таксите. Мобилните оператори са повишили токсите с 10%--15%, докото банките ги повишиха къс 100%. Относно банките обаче омбутсмана мълчи като риба.
  • 7 Ммм...да

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Заплатка от 2300 как се кльопа ? От балъците.Това е парсата където взимат обикновени служители.

    Коментиран от #9

  • 8 3737372727

    24 0 Отговор
    Тази професия е съвсем не нужна,наблюдавал съм след всичките вопли ,следва нищо,само приказки и тая комисия също няма респект и страх от големите компании.
  • 9 Мнение

    38 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ммм...да":

    Те ако взимат 2300 пак добре!
    Проблемът е, че в България по-голямата част от работещите (около 80 %) взимат около 1000-1200лв!
    А повечето пенсионери взимат пенсия от порядъка на няколко стотин лв?!

    Всичко гореописано е абсолютно недопустимо!!!!
    Само от златото и ел енергията които се добиват в България можеше народът ни да живее, без нуждата от каквито и да било т.нар. инвеститори, които в същност допринасят за работещите бедни в нашата страна!!!

    Ако към горните проекти бе добавена и транзитна такса от Южен поток, плюс ток от АЕЦ Белене, цената на ел енергията в България щеше да бъде без пари!!!
    Щеше да е възможно да бъдат спонсорирани земеделски и всякакви други производители!!!

    Но уви, ЕС не ще страни с независима енергетика и икономика!!! ЕС (фащ еднолично) желае да унищожи България!!!
  • 10 Ееее

    38 0 Отговор
    Ами наложете вето на цените на ток, вода, храна и др. Самозабравиха се всички. С 1000 лв. заплата как? Друг е въпросът, че някои с 10 000 не могат да се оправят и грабят милиони. Гаврата докога ще продължи?
  • 11 Лекувам наркозависимост

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Не е само в България маняк, навсякъде е така и Англия и Германия и където се сетиш
  • 12 Тишина

    30 6 Отговор
    Тези, които протестираха 89-та година, нямат право на протест. Искахте демокрация, ето ви демокрация, през социализма всичко беше стотинки. Имате банани, яжте на воля, ако имате пари и за тях.

    Коментиран от #20, #26, #30

  • 13 Див капитализъм

    32 1 Отговор
    Поне БТК/Виваком да беше още държавна и да им подбива цените, но всичко е картел и трите оператора се договарят с колко да вдигнат цените.
  • 14 ФАКТ

    27 0 Отговор
    Овцете ги колят и дерат.Ние сме това.
  • 15 Знайко

    9 12 Отговор

    До коментар #3 от "Капитализъм":

    Ало живеем в 21 век, капитаризъм и комунизъм са отживелици от края на 19 и началото на 20 век.

    В 21 век става въпрос за социални и справедливи държави. Справедливи и социални са тези в Западна и Северна Европа. Несправедливи и несоциални държави са бивште държави от московската окупация.

    Може да има частна собственост и социална държава. Просто като държавата изземва свръх печалбите и свръх доходите и ги харчи за социални неща. Не е нужно държавата да изземва цялата собственост, цялата печалба и да управлява цялата икономика, достатъчно е да регулира икономиката и са преразпределя свръхпечалбите.

    Сбъркано ви е мисленето, лошо е също и когато държавата(върхушката, пък била тя комунистическа, чорбаджийска...) стане най-големия капиталист и обсеби цялата собственос, а обикновените хората станат безимотни, бедни и изцяло зависими от върхушката.

    Комунизма превърна хората в роби на държавата(върхушката), капихаризма също превърна хората в роби, но само част от хората(работниците). При капитализма друга част от хората средните земеделците, средните търговци, малкия бизнес бяха свобосни. При комунизма свободна беше камо върхушката, нямаше средни земеделци, търговци ... имаше само върхушка и работници и служители, т.е. роби.
  • 16 А защо???

    29 0 Отговор
    Не протестирате и срещу банките.Всяка година отчитат милиардни печалби и всяка година вдигат всевъзможни такси.И всички мълчат,а народа плаща.
  • 17 Олигархче

    3 13 Отговор
    Стига сте ревали всичко трябяа да поскъпне
  • 18 мобилната мафия

    20 1 Отговор
    Тези кожодери, с призиви няма да спреш! Няма по-лакоми и по-защитени от държавата компании от мобилните оператори!

    Коментиран от #19

  • 19 Има...

    13 0 Отговор

    До коментар #18 от "мобилната мафия":

    Банките!!

    Коментиран от #22

  • 20 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тишина":

    Това не е демокрация! У нас никога не е имало демокрация, дори и преди 1944 г.. За демокрация се иска по-друг народ и избиратели. Българи, руснаци ... искат да са роби на някой господар, който всеки ден да им пълни /хладилника/коритото с вредна за здравето помия.

    И вземат го проумеят най-после тодорживковото време/комунизма/ никога няма да се върне. Защото московските олигарси не го искат, защото не искат никога повече да "подаряват" безплятени природен газ и нефта на България. Московските олигарси вече само ще продават и то скъпо природен газ и нефт. И ще си харчат печалбите от газа и петрола в Лондон, Париж, Ню Йорк, Маями, лос Анжелис, Карибите, Малдивите ...
  • 21 Пародия

    14 0 Отговор
    Заплатите на повечето места не ги пипат, че им било трудно, ама всички които искат пари на основа на дигането на инфлацията си дигат и прихода за сметка на потребителя. 2-3 месеца национален бойкот да не си плащаме сметките и дали ще вдигнат нещо или ще се молят с промоции да не си ходим.
  • 22 точно така

    16 1 Отговор

    До коментар #19 от "Има...":

    И застрахователните компании.........И топлофикациите........И ЕРП-тата! А както са казали преди повече от 2000 години римските сенатори - Бедните да го ду.ат!
  • 23 НАй бруталните

    6 0 Отговор
    СА мтел!!!
  • 24 още

    10 0 Отговор
    малко остава от договора ми с тея кожодери и после предизвестие и гудбай.
  • 25 Демократ

    14 0 Отговор
    Работата на тази жена е да защитава хората от своеволията срещу тях, а не да приказва празни приказки и да не решава никакви проблеми. Ние и плащаме голямата заплата и на всичките и сътрудници. НИЕ ядем попарата на високите цени и безбройните закононарушения,а тя повтаря нашите жалби, т.е. какво вършат те самите - нищо. И не протестираме срещу тези измислени лапащи нашите пари институции. Трябва да протестираме,да искаме отчет за свършена работа,отчет за нашите пари,с които се пълнят гушите им.Защо не го правим?Омбудсман значи защитник на интересите на хората. Топлофикация София, най-големия лъжец и крадец, има омбудсман също - смях в залата,ако не беше тъжно. Кого защитава той- Топлофикация от софиянци.Ние сме държава Абсурдистан,защото го допускаме. Трябва да се борим за защита на нашите права и интереси срещу гаврата на държавните управници с нас.

    Коментиран от #29

  • 26 Зевзек

    2 9 Отговор

    До коментар #12 от "Тишина":

    Ало какво ми ревеш, преди 1989 г. хората нямаха мобилни телефони, даже и стационарни телефони нямаха много хора. Нямаха, автомобили/един автомобил на 3 семейства/, яхти, компютри, автоматични перални ... и електричество нямаха беше 2 часа има, 2 часа няма ток.

    Спри да ползваш мобилен телефон, автомобил, пералня ... и няма да плащаш, ще се върнеш в 1980-те години.
  • 27 садфб

    8 0 Отговор
    Г-жо Омбудсман, моля по същия начин да коментирате повишението цените на всичко останало. Реално това повишение е недопустимо а не 2 та лв. от Виваком или процентите измеренеи в пари на Йетел А1.
  • 28 асжф

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    А като ти вдигнаха цените на всичко с по 50% и някъдеде и със 100% как точно те уведомиха и какво е мнението ти за това увеличение. Аман от цинцари.

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Демократ":

    За да се решат проблемите с високите несправедливи цени, трябва са се решат проблемите с високите несправедливи доходи. Проблема е в това, че в държавата има една шепа върхушка, която има неприлично високи доходи, които идват от милиони църволанковци с неприлично ниски мизерни соходи. Като започнат да се облагат с големи дънъци от 50% всички доходи надвишаващи 7 пъти средния доход. Ще се нормализират нещата, върхушката ще осъзнае, че за да има на практика високи доходи трябва да вдигне среднага заплата и така да повиши прага от 7 средни даплати над който има огромен донък доход.
  • 30 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тишина":

    За жалост има хора като теб,които изобщо не знаят какво е демокрация ама говорят.То и политиците ни са същите и затова България е на дъното.ДЕМОКРАЦИЯ Е ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ- СЪДЕБНА,ИЗПЪЛНИТЕЛНА И ЗАКОНОДАТЕЛНА, СВОБОДЕН ПАЗАР СВОБОДА НА СЛОВОТО И ПЕЧАТА,СВОБОДА НА ЧОВЕКА, УЧАСТИЕ НА НАРОДА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА. ДРЕВНА ГЪРЦИЯ Е СЪЗДАЛА ТАЗИ ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ, ПРОИЗЛИЗА ОТ ГРЪЦКАТА ДУМА ДЕМОС-НАРОД.Толкова по въпроса, който разбрал,разбрал.Точно затова управляващите,които не искат България да е демократична,за да крадат безнаказано от закона, втълпяват на немислещите колко е лоша демокрацията.
  • 31 ЕЗОП ОТ ПИРДОП

    3 0 Отговор
    ....и друг път ГО бях писал.....единствено остана ....сладко отмъщение....сега вместо с
    другите битови плащания.....всички абонати да отидат в офис на обслужващия телеком и да ги почват.....с...„ами аз ще се месят в друг телеком.....ми аз ще прекратя договора ...защото заминАвам на работа в третия свят”....и т.н.....импровизация....и ГЛЕДАЙТЕ ...кво ще се получи...турскоиндийскилатино....сериал
  • 32 цербер

    4 0 Отговор
    Повишаването на цените на услугите на мобилните оператори не само,че е неприемливо,а е и противонационално. Не може в тая скъпотия да закачаш още камъни на шията на народа.
  • 33 Мнение

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "асжф":

    Т.е. какво се опитваш да ми кажеш???
    Че не си видял мои предни коментари за евроатлантическата съсипия на бг икономиката, значи, че съм съгласен с останалия ценови скок, така ли???

    Като плюете се опитвайте да вкарате поне малко мозъчна дейност в писанията си, инак Мустафата токувиж ви отрязала от субсидиите!!!
  • 34 Потребител на А1

    2 0 Отговор
    А1 що ги пропускате? Услугите им са все по скапани, ама и те вдигат цените. Колкото до конкуренцията - не картел хич няма, само му вижте биографията на Ал. Димитров - от Виваком в А1, барабар с всичките им порочни практики.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове