Last news in Fakti

23 Януари, 2023 23:30 1 527 3

Важните новини във ФАКТИ на 23.01.2023 г.

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • велизар шаламанов-
  • гълъб донев-
  • александър маринов-
  • росен желязков-
  • политическа криза-
  • избори-
  • бабх-
  • съд-
  • политически сили-
  • евролаб-
  • християн пендиков-
  • енергетика-
  • румен радев-
  • велико народно събрание-
  • народно събрание-
  • ам европа-
  • мобилните оператори-
  • димитър марков

При месото и месните продукти за три месеца се бележи ръст с 5.8%, а на годишна база – 27.1%

Важните новини във ФАКТИ на 23.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

КНСБ обяви колко пари са необходими месечно на човек за издръжка на живот

1351 лв. е необходимият нетен месечен доход работещ за сам живеещ човек. За тричленно семейство – двама възрастни с едно дете до 14 години, необходимият доход е 2432 лв. Това показват данните на КНСБ за издръжка на живота за месец декември, представени от Пламен Димитров.

Пламен Димитров: 1/3 от инфлацията у нас очевидно се дължи на фактори като неперфектен пазар и спекула с цените

Цените в България са сходни с тези, не само в Източна Европа, но Германия и Испания. Там обаче минималната работна заплата е 1170 евро, а при нас е 360 евро. Това обясни в “Интервюто в Новините на NOVA” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Шаламанов: Трябва да даваме на Украйна оръжия от времето на Варшавския договор и да пазим западните технологии

Трябва да даваме на Украйна оръжия от времето на Варшавския договор и да пазим технологиите на западните страни, на основата на чието превъзходство всъщност НАТО успява да поддържа мира вече почти 80 години. Срещата в "Рамщайн" не е провалена, това каза доц. Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, сега директор в Атлантическия клуб, в коментар за предаването "Това е България" на Радио "Фокус" по темата "Защо се провали срещата в "Рамщайн".

Донев след срещата с канцлера на Австрия: В общ интерес е да работим за укрепване на доверието и сигурността в Шенген

Присъединяването към Шенген остава приоритет за България. То ще осигури по-силно икономическо сътрудничество, но също и по-добра защита на външните граници и това е в интерес на целия Европейски съюз. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след срещата си с австрийския канцлер Карл Нехамер в Министерския съвет. Премиерът Донев изрази надежда, че днешното посещение на австрийския канцлер у нас ще допринесе за положително развитие по тази важна не само за България, но и за Австрия и ЕС като цяло тема.
„В наш общ интерес е да решаваме проблемите, свързани с увеличения миграционен натиск към ЕС, както и да работим за укрепване на доверието и сигурността в Шенгенското пространство“, заяви министър-председателят Гълъб Донев, съобщават от Министерски съвет.

Александър Маринов: Голяма част от хората не припознават тези партии, не искат да гласуват за тях

"В тази конфигурация, с тези ръководства с този начин на поведение нищо не може да се промени, ако ще не в 50-тия , ами и в 80-тия парламент. Трябва да отсеем плявата на лицемерните думи от фактите на реалното поведение. Това е някаква стъпка в правилната посока, защото, както знаем, за да решим един проблем, трябва да го признаем и определим. Ние виждаме, че това е състоянието на българските партии, колкото и ще те да се вайкат за състоянието и за някакви заплахи към парламентаризма. Сегашното състояние на партиите, поне представените в парламента, е реалната заплаха за парламентаризма, това каза в коментарното предаване на Радио "Фокус" Това е България" проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към държавния глава и съветник на министър-председателя Гълъб Донев в коментар по темата "Какво постигнаха и какво не през краткия период на 48-то Народно събрание и в какво служебният кабинет успя и в какво не".

Росен Желязков: Не виждам нови играчи на политическия терен. В това НС няма управляващи, а 7 опозиционни партии

Още с обявяването на изборните резултати беше ясно, че това ще е труден парламент, не по-различен от предходния, каза в "Още от деня" Росен Желязков от ГЕРБ, зам.-председател на Народното събрание.

Политолог: Ако Русия победи, България ще се върне в мракобесните времена от преди 1989 година

Дебатът за промяна на формата на управление на България и налагане на президентска република е несъстоятелен и излишен. Въпрос на време е партиите да съумеят да постигнат баланс помежду си и да се стигне до някакво управление. След изборите, които предстоят, ще има някаква зрялост, за да се състави мнозинство. Разрешаването на политическата криза в България е обвързано с разрешаването на кризата около войната в Украйна. Ако Русия победи във войната с Украйна, България може да се върне 30 години назад. Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Клуб Investor" на Блумбърг TV Bulgaria.

Дори и да има политически или икономически играчи, които да ни тласкат в посока президентска република, те действат рационално на база на това, че виждат ясно раздробеността на парламента, неспособността на партиите да съставят правителство. Виждат ясно, че единствената консолидация на власт е в Президентството. За това по-скоро подкрепят такъв тип управление със служебни кабинети за защита на собствените си интереси, за по-лесно разпределение на финансов ресурс през бюджета, за разпределение на някаква власт, дали пряко или чрез поставени хора на съответните позиции. Важното е, че те виждат, че възможността да постигат свои цели е през служебните кабинети, обясни Киряков.

Оценката е ясна - настоящото Народно събрание не е способно да състави мнозинство, в което да се види някаква стабилност, затова всичко се насочи към президентската институция, добави гостът. По думите му обаче това не означава, че се "реже клонът, на който стоят политическите партии". Причината е, че сме членове на Европейския съюз и НАТО и имаме стабилна конституционна уредба. Президентството е с много малко правомощия. То черпи енергия и сили от неспособността на партиите да съставят мнозинство, а не от желанието за узурпация от страна на президента или на президентската институция, смята гостът.

Факт е, че, за да се промени конституционната уредба и да се промени формата на управление, пак партиите трябва да бъдат водещи. И е малко вероятно това да се случи, освен ако някой не се намеси отвън, ЕС се разпадне, България излезе от НАТО, а тези варианти са немислими към настоящия момент, категоричен бе събеседникът.

"Разрешаването на политическата криза в България е обвързано с разрешаването на кризата около войната, която Русия е повела с Украйна. Когато там се види възможност за изход в полза на евроатлантическите каузи, тогава можем да видим разплитане на възлите в българската политика".

Ако Русия победи, то и България ще се върне в мракобесните времена от преди 1989 година, потвърди Киряков. "Постъпателно положението в България може да се влоши значително точно в тази посока. В България могат да надделеят сили, които да върнат страната далеч назад във времето до степен да затрият всички тези 30-годишни усилия да се откъснем от това влияние, което и сега е изключително силно и продължава да оказва сериозен натиск върху развитието ни в определена посока". Въпреки цялата несъстоятелност и безумие на войната, която Путин води.

"Защото тук става дума за огромен финансов ресурс, който се хвърля, не само в нашата страна, а и в съседни държави като Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, за да се разпалват конфликти там. Това създава усещането, че ЕС и НАТО не са способни да решат проблемите не само на Балканите, но и в България, свързани със сигурността за бъдещето на страната - не само в областта на отбраната, но и в енергетиката, и в социалните услуги и т.н.".

Икономическите и политически процеси в света водят до нова форма на блокова глобализация, коментира още събеседникът. "Ще се върнем отново (с разширяване, разбира се, защото тогава Източният блок, бе много по-голям и също не по-малко влиятелен от Западния в много отношения), до някаква двублокова форма на глобализиране, в която западния пазар и западните държави, колкото и условно да е това, ще си продължи със старите процеси на взаимосвързаност и взаимозависимост. От другата страна също ще има нещо подобен процес, само че на базата на общ интерес".

Както Китай има интерес Русия да напада Украйна, защото това отслабва ЕС и САЩ и те не могат да се концентрират в целите си в Тихоокеанския регион, така и за Русия е изгодно - да промени световния дневен ред, който е доминиран от САЩ и то не от 30, а от много повече години и да наложи някаква своя визия за това как трябва да се развива света, допълни гостът.

"Тук не може да става въпрос за деглобализация, а за нова форма на разделение на глобализациите, но между Китай и Русия глобализация много трудно може да се осъществи. Говорим за ресурсно изтощаване на Русия от страна на Китай, защото то тепърва прохожда. Ще отнеме десетилетия, за да се изгради необходимата инфраструктура".

Политолог: ПП и ДБ вървят към общо явяване на изборите,те вероятно ще победят ГЕРБ

Очертава се сблъсък между прогресисти и консерватори в България. Не съм сигурен, че някой ще има надмощие. От едната страна са ПП и ДБ от другата – ГЕРБ, ДПС, БСП. Едни 100 000 гласа се решават в последния момент.

БАХБ ще се съобрази с определението на ВАС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се съобрази с определението на Върховния административен съд. Това се казва в разпространено до медиите становище на агенцията.

Продължава делото срещу семейство Баневи

Софийският градски съд гледа делото срещу Николай и Евгения Баневи за организирана престъпна група.

Михаил Миков: БСП е изгубила капацитета си да бъде доминираща политическа сила

"Мисля, че политическите сили вече до там са стигнали, че идентификацията им по оста ляво- дясно вече не съществува. Не случайно виждате, че и разговорите, включително между първия, втория, третия мандат се въртят извън политиката. А изпълнителната власт и най-вече мнозинството в парламента е функция в политиката. И за това се попада в този омагьосан кръг – не се създава правителство, не се формира мнозинство, все по- малко доверие от избирателите, не може да се оформи опозиция по оста ляво- дясно и мнозинство по оста ляво- дясно". Това каза пред Bulgaria OM AIR бившият лидер на социалистите Михаил Миков.

ВАС реши: "Евролаб" остава на ГКПП "Капитан Андреево"

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е внесла в срок дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административния съд в София, което касае наетите от "Евролаб 2011" ЕООД помещения на ГКПП "Капитан Андреево". Със свое определение Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - София град, с което бе спряно искане за анулиране на договора за наем с държавата, съобщи Bulgaria ON AIR.

Христиан Пендиков е в стабилно състояние след операцията във ВМА

Във Военномедицинска академия днес беше извършена операция на Христиан Пендиков за стабилизиране на долната челюст. Интервенцията беше извършена изцяло от екип от специалисти на Отделение "Орална хирургия" на ВМА с ръководител д-р Атанаска Чешмеджиева.

Радослав Рибарски за енергийната стратегия: Обща презентация на сектор Електроенергетика

В Плана за възстановяване и устойчивост няма поет ангажимент за затваряне на въглищни централи. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора народният представител от "Продължаваме Промяната" Радослав Рибарски.

Австрийският канцлер и Румен Радев провериха състоянието на границата с Турция

Президентът на Република България Румен Радев посрещна федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер на летище „Пловдив“.

Федералният канцлер на Република Австрия е на работно посещение в България по покана на българската страна.

Стратегът на президента обяви всички партии за "токсични"

Базисният проблем е, че всички партии не искат да управляват, а да ходят на избори". Така проф. Александър Маринов, съветник на премиера и председател на Стратегическия съвет към президента, обобщи политическата криза пред Bulgaria ON AIR.

Втора кампания ще събира подписи за референдум: ИТН поиска президентска република

Инициативен комитет (ИК), начело с лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, започва от утре (24 януари) подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република. В комитета членуват 12 души, обяви пред журналисти Ивайло Вълчев. Сред членовете са Андрей Чорбанов и Пламен Данаилов, съобщи БТА.

Извънредно заседание на парламента утре, вижте какво ще се обсъжда

Народното събрание ще заседава извънредно на 24 януари 2023 г. от 10.00 часа. Разпореждането за свикване на заседанието е на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и е на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, посочват от пресцентъра на НС, цитирани от БНТ.

Напролет започва изграждането на 16 км от АМ „Европа“ от Опицвет и Сливница

До месец и половина започва първата копка на 16 км от АМ „Европа“ от Опицвет и Сливница, които ще направят връзка със Северната скоростна тангента. Това каза за Радио София кметът на град Костинброд Трайко Младенов. През миналата седмица е била направена и първа копка на трасето на скоростния влак от гара Петърч до Драгоман.

Омбудсманът към мобилните оператори: Повишаването на цените на услугите е неприемливо

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните директори на „Йеттел България“ ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД („Виваком България“ ЕАД) Николай Андреев заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните услуги от двата оператора. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник, цитирани от БНР.

Правист: Скандалът "NEXO" ще се прояви основно на политическата арена

Въпросът със сигурност не е в парите. Въпросът е в цялостната концепция как искаме да се финансират политическите партии. Ние се люшкаме между различни крайности и няма ясна визия откъде ще се финансират политическите партии. Това като се реши веднъж, може да се изгради и останалата част от системата - кой ще контролира, какво точно ще контролира, какви ще са последиците при установяване на нередности. Това мнение изрази пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Новина № 1

    1 0 Отговор
    Поради високата си покупателна способност и финансов просперитет вече ще купуваме яйца " Фаберже", вместо яйца от крякащи кокошки, за чиято храна и свобода информациите са " наспоред зависи".
  • 3 Институт за Биомаса и Биогорива - ИББ

    0 0 Отговор
    Програмата "БГ-Развитие" на ИББ предлага многократно умножаване БВП-то на България чрез стартиране на родно производство и експорт за стотици милиарди евро, на гигантски количества зелени биогорива и храни, въвеждане на Минимална Заплата от 2500 Евро, Минимална Пенсия от 1000 евро, връщане на всички Емигранти, плюс заселване на още 3-4 милиона квалифицирани европейци, американци и др., изграждане на съвършено нова енергетика, индустрия, икономика, жилищна и пътна инфраструктура, природна среда, и нареждане на България сред най-богатите, успешни и щастливи страни в света до 2030 г. Масовото въвеждане в изпълнение на тази програма би могло да направи излишни сегашните ни примитивни политическа, данъчна, банкова, пенсионна, застрахователна и др. системи, и да въведе пряка електронна демокрация .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол