Last news in Fakti

26 Януари, 2023 11:33 1 558 28

Николай Овчаров: Северна Македония ще се окаже троянски кон на Русия

  • северна македония-
  • русия-
  • пендаровски

Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения, казва историкът

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" пред Bulgaria ON AIR.

По думите му половин година след подписването на френското предложение липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците. Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ.

"Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 18 Отговор
    БГ Индиана Джоунс се изказа по въпроса. По-голям троянски кон от България няма. Не ходи да рови кокалите на фалшивите тракийци, тръгнал геополитика да нищи.
  • 2 Ха сега де

    7 0 Отговор
    Преди 20 минути същата статия
  • 3 Пенчо

    8 15 Отговор
    Аман от свиркаджии, до вчера правил на едните, сега на другите ... Хора над 55-60 да ми се правят на русофоби, айде моля ви се

    Коментиран от #11

  • 4 Псевдоним

    6 9 Отговор
    Този човек ли ни представлява в междудържавните отношения в качеството си на историк?
  • 5 пешо

    3 9 Отговор
    поредния палячо
  • 6 Пловдив 1912

    16 3 Отговор
    Просто България трябва да спре да се занимава с Македония...насила хубост не става, няма и смисъл, дори всички македонци да признаят, че са българи, какво от това, просто нищо няма да произлезе...все тая...
  • 7 !!!?

    16 5 Отговор
    Значи ЕС ще си има керван от Троянски коне: България, Македония, Сърбия, Унгария,...!!!?
  • 8 Така ли

    13 8 Отговор
    Троянският кон на Русия е България. Никой не може да ни измести от там. Вижте какво прави президента ни и не се съмнявайте!
  • 9 Ааааа

    11 6 Отговор
    България е троянски кон от 80 години.
  • 10 Мдаааам

    2 0 Отговор
    Упражнение по нашенски език за заглавие по текст от първи курс по журналистика:"Да не се окаже...." от 11:11, "...ще се окаже...." от 11:33
  • 11 да питам

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пенчо":

    И що си мислиш , че на всички над 55 г. им дрънчат само петолъчки в главите ?!🤭

    Коментиран от #23

  • 12 поддръжник

    12 2 Отговор
    Поддържам професора. Той е образец за патриот!

    Коментиран от #15

  • 13 Агата Кристи

    7 8 Отговор
    Че то и България си е троянския кон на Русия ..., за РАЗЛИКА от Румъния, на която вече дори не можем да дишаме във врата, толкова много вече са пред нас... А бяха бая след нас.
    Русия и русофобите са тежестите, който ни дърпат към удавянето !
  • 14 Агата Кристи

    7 1 Отговор
    Грешката е моя. Да се чете -

    РУСИЯ и РУСОФИЛИТЕ

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пишман тамплиер

    6 3 Отговор
    Тоя пишман тамплиер ... не е патриот. Статутът на Македония е в същото положение както и при бай Тошо - САЩ/ ЕИО и Русия/СССР ухажваха и ухажват Македония,а нас не не . . .ват за слива. Тошо поне се опъваше на СССР по Македонския въпрос,а днес ние правим компромис след компромис.
  • 17 МАКЕДОНИЯ И РУСИЯ

    5 3 Отговор
    ВЕЧНА ДРУЖБА, ВРАГОВЕ НА БЪЛГАРИЯ ,
  • 18 Точно така си е

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Агата Кристи":

    няма грешка - точно русофобите са тежестите, който ни дърпат към удавянето и се вижда вече отвсякъде.
    Румъния,... за малко трохи е троянския кон на САЩ..., която я подготвят за пушечно месо, за РАЗЛИКА от България

    Коментиран от #20

  • 19 Иве

    0 1 Отговор
    Хахахаха, кажа човекот чиј претседател е Румен Радев. Добар виц
  • 20 Агата Кристи

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Точно така си е":

    Русофилите - вие сте КОНТРАТА на България за просперитет.
    Да те питам бе, русофиле - колко хора от запад емигрихаха в твоята прехвалена Русия и колко твой познати забегнаха на запад...
    Къде си.? На Марс ли си, та не виждаш действителността, промити мозъко ???

    Коментиран от #24

  • 21 Павел пенев

    4 3 Отговор
    Ти си сериозен научен работник,но кажи къде го прочете това за Македония като троянски кон? Не се занимавай с евроатлантически и герберски простотии,защото олекваш като професор. РСМ е идиотска територия от 1945 год. И до 1990 год никой не е дрънкал че е троянски кон на Русия. Ти къде беше в този период?
  • 22 8757

    4 2 Отговор
    Този ходеше на коктейли в руското посолство и беше много горд.
  • 23 Пенчо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Далеч не мисля това, просто 99.99 процента са си траели като женски полови органи по време на соца и сега (за мене лично) те нямат моралното право да тръбят гръмогласно че са русофоби. Еле па бивши партийци (не визирам Овчаров) ...
  • 24 Миии

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Агата Кристи":

    Никой не бяга в Русия да мие чинии

    Коментиран от #25

  • 25 Агата Кристи

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Миии":

    Тези дето "мият чинии" на запад що не се връщат, щом като живота тук и в Русия е по-хубав. Тука соца ви научи на МЪРЗЕЛ и обща отговорност, а там се работи. Затова имат, а ти ще цъкаш и завиждаш.

    Коментиран от #28

  • 26 Бафомет, повелителят на тамплиерите

    4 3 Отговор
    А вие какво искате? Русия да седи със скръстени ръце и да гледа, как ограбват земята й? Естествено, Русия се съпротилява срещу всички, които й мислят злото. Така може, така го прави. Няма българин, който да попречи на Русия по какъвто и да било начин. Нашите овчари-тамплиери се пъчат тук, но извън България никой не ги смята дори за мравки. А българинът е ясен на всички велики сили - той е готов веднага да се подчини на новия завоевател и да плюе в лицето на предишния, комуто минути преди това е целувал задника. Никой не се плаши от нас и никой не ни уважава. Уви!
  • 27 сноу

    2 1 Отговор
    Кольо,кольо-о...и тебе ли вкарах в тая преплетена вълна ...Мислех че си останал сред умните хора ,дето не мислят с остатъка от опашката си ...но-о явно на именния ти ден, са те къпали със студена вода ...Та сега се озърташ и отнемай къде се се обръщаш към кремъл, а шамара ти е от другата страна..
  • 28 Миии

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Агата Кристи":

    Правилният въпрос е - Тези дето мият чинии на запад що не се връщат, щом като живота тук в евроатлантическа България е по-хубав ??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове