4 350 49

Огнян Гърков пред ФАКТИ: ГЕРБ ми прилича на чиновническо-интересчийскo сдружение, а ДПС на етно-военизирано

 • огнян-
 • гърков-
 • русия-
 • украйна-
 • герб-
 • дпс-
 • бсп-
 • избори-
 • референдум

Проблемът е един и е основен – нарастваща липса на доверие в политическата върхушка на системата, казва бившият дипломат

Огнян Гърков пред ФАКТИ: ГЕРБ ми прилича на чиновническо-интересчийскo сдружение, а ДПС на етно-военизирано - 1
Кадър: ТВ Скат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нови избори, задават се и референдуми, а в Народното събрание се разработиха и извънредно, за да приемат закони. Какво се случва около войната в Украйна и кой ни тласка в нея… Пред ФАКТИ говори бившият дипломат Огнян Гърков.

- Г-н Гърков, отиваме към поредни предсрочни избори. Вие как гледате на това? Имаше ли нещо неочаквано за вас, за да се стигне до тях, и какъв резултат очаквате…?
- Нищо оптимистично. Лошото е, че изборите повтарят приблизително една и съща конфигурация на ползвателите на партиен държавен бюджет. Не се оформят нови обнадеждващи политически субекти. Ако се появи някакъв, той може би ще е ляво-център – предвид кризата в БСП. Виждаме и заявка за обединение на ПП и ДБ, но и това не решава проблема.

- Какъв е проблемът?
- Проблемът е един и е основен – нарастваща липса на доверие в политическата върхушка на системата. Видяхме вече едни партии - големите ГЕРБ и ДПС. Те заприличаха на келепирджийско-военизирани структури. ГЕРБ ми прилича на чиновническо-интересчийскo сдружение, а ДПС на предимно етно-военизирано - с „кьорсофраджийски каймак“. Другата голяма партия БСП е в период на полуразпад. И виждаме едни харвардски „комсомолци” – ибрикчии ПП, които поналучкаха какво е власт и се твърди, че са се облажили веднага за сметка на повярвалото им временно частично мнозинство.

- Обединението на ПП и ДБ какъв резултат ще даде, ако се стигне до него?
- Може наистина да имат по-добър резултат, ако са заедно, но при тях не ми харесва изповядваната обща васална външна политика. България днес има нужда от по-независима, от своя си външна политика. Винаги досега, когато „сме се лепвали на гърба на някакъв голям партньор”, но с краткосрочни цели, сме губили жестоко. Да вземем например Втората световна война. Били сме съюзници на Третия райх. Целта на българското участие е била ясна – да не ни прегази Германия, и български войски да заемат части от Македония и Северна Гърция, където преобладава или има българско население. Далеч съм от сегашните тези на Скопие, защото войските ни са посрещани на повечето места като освободители. България е инвестирала там стотици милиони в образованието, културата и самосъзнанието на българското население. Но го давам за пример, защото тогава България има ясно определени исторически и политически цели. Все пак говорим за приобщаване на българско население към Царство България.

А какво последва?

София обявява на 13 декември 1941 година - сервилно към Берлин, Рим и Токио, война на САЩ и Англия. След като нашата армия не е в състояние и една прашка с камъче да изстреля на 10 000 км към САЩ или на 3 000 км в Англия!? Като краен резултат инкасираме жестоки американо-английски въздушни издевателства. С хиляди жертви - 26 града, сред които основно София, са жестоко бомбардирани. А центърът на столицата е разрушен на 25-30%. Последва унизително въвличане на България във войната срещу довчерашния си съюзник Германия и следват нови няколко десетки хиляди човешки жертви на българи.

- Каква е поуката?
- Сега наблизо има отново реален военен конфликт Русия-Украйна. Всъщност конфликтът е Русия-САЩ, но това е тема на друг анализ. А тези две партии – ПП и ДБ, заемат абсолютно едностранна позиция в подкрепа на една от страните. Както разбрахме, доставяме оръжие по различни начини на Украйна.

А ние отстоим само на 300 км от Русия, която невинаги постъпва разумно, хуманно или съгласно общоприетите международни принципи на поведение.

Русия нахлу в Украйна, но защо ние трябва да ставаме евентуален плацдарм на фона на тази братоубийствена война между тези две близки по история и култура страни? Всяко наше папагалско действие рефлектира. Ще стана така, че нашата политика ще ни разбие туризма. Кой ще пътува до България, за да почива на нашето Черноморие, след като в медиите ни показват плаващи морски мини? След като твърдят, че в Созопол сме намерили труп на украински пилот? Освен това да го приемам за контрапропаганда на конкуренцията? Ние трябва да поемем по-независима, по-неутрална и балансирана позиция ! Въпреки бушуващите от адресирана злоба по клавиатурите тролове. И независима от русо-, путино- или американофилията или –фобия! И ровенето на кости и в призраци от миналото! Като цяло България върши достатъчно за бегълците от Украйна и ги приема радушно.

Който толкова желае да ни направи пушечно месо във войната, нейна арена или нова поредна база, да има доблестта да се запише като доброволен боец в Киев, Москва или в Донбас!

Но не за сметка на нашите деца и внуци - „да прави помен с чужда пита”!
Друг пример от близката история. Когато бяхме във Варшавския договор какво стана през август 1968 година? Подчинихме се на СССР и изпратихме войски за потушаване на Пражката пролет. Поне без да стреляме, дори с 1 българска жертва, но какво спечелихме от това? Нищо. Страните от социалистическия лагер, които тогава не участваха в тази окупация – Румъния, Югославия, Албания, не пострадаха с нищо по авторитета си.

- Върнахме се прекалено назад във времето. Да ви попитам за задаващите се два възможни референдума. Единият е на „Възраждане“ за запазване на българския лев, а другият е на „Има такъв народ“ за промяна на модела на управление и преминаване към президентска република?
- Относно еврото аз не бих бързал толкова много. И причината е, че в момента изживяваме струпването на различни тежки кризи – икономическа, продоволствена, енергийна, войната в Украйна. Влизането в еврозоната съм го преживял в Словакия като посланик. Бях там точно в периода, когато приеха еврото. Тогавашното словашко правителство целеше да покаже, че страната може да бъде с нещо по-напред във Вишеградската четворка (б.р.-Чехия, Словакия, Полша, Унгария). Че с нещо ще бъдат първи.

Влизането в еврозоната е изгодно за Германия и Франция, донякъде Холандия, сега Нидерландия – страни със силни и работещи икономики.

Произвеждащи и изнасящи финализирана, готова продукция. Словаците икономически бяха по-добре от нас, но тогава връхлетя гръцката финансова криза. Словакия директно трябваше да участват в нейното погасяване заедно с другите страни-членки на еврозоната. И платиха, но за какво? За хитрините на гърците, които години наред повишаваха изкуствено жизненото си равнище, смучейки европейски субсидии. Без ръст на производителността си на труда! И „изведнъж” изпаднаха във финансова криза? Нима? Така че трябва по-внимателно да се действа спрямо еврозоната. Ние нямаме силна икономика като Германия и Франция. Нашата икономика бе деиндустриализирана след не съвсем удачните преговори за приемане в ЕС. И се базира на производство на резервни части и детайли, тук-там малко IT.

Ние не изнасяме финализирани изделия, а внасяме дори селскостопанска и даже ГМО-хранителна продукция.

Има и умни страни като Великобритания. Швеция, 3 от Вишеградските държави - Чехия, Унгария и Полша. Защо те не приеха еврото? От колко години Дания седи в чакалнята на еврозоната? Имало е и години, в които се сравнявахме с много страни в Европа като икономика, но днес изоставаме.

- Какво се случи в Словакия, когато приеха еврото. Как се вдигнаха цените?
- Първоначално не се вдигнаха много, но ще се повторя, че в Словакия загубиха, защото трябваше да плащат за гръцките далавери. Цените се вдигнаха много, главно в Словения и Литва, когато приеха еврото. Сега виждаме какво става в Хърватия. Но Хърватия е нещо съвсем различно... като част от екс-Австро-унгарската империя. При тях подозирам, че работят други европринципи и интереси. Има значение и католицизмът. С нашата икономика, каквато е в момента, нещата трябва много добре да се премислят. От една страна ще се укрепи банковата система, но като не произвеждаме и не изнасяме стоки от утвърдена конкурентноспособна продукция? Като постоянно „ни вмъкват в някакви кризи” и само послушно плащаме ? Какво ни носи това? Така че е хубаво да не бързаме толкова. Да укрепим банките, някакъв износ да „завъдим”.

- А преминаването към президентска република…
- По-скоро съм за полупрезидентска република - от типа на Франция (или в Aвстрия, Финландия, Ирландия, Исландия, Португалия, Полша, Тайван, Украйна), но не чак както е в Русия, където има авторитарна централна власт. За полупрезидентска република към края на мандата си междувпрочем пледираше и д-р Желю Желев. По темата са разсъждавали и Вацлав Хавел, Лех Валенса, вероятно и Георги Първанов.

По „Учиндолската идея”, за сведение: към президентските републики спадат САЩ /+ че там има само 2 партии/, Бразилия, Аржентина, Мексико, Румъния, Перу, на практика Русия, (б.р.- т.е. държави с огромна територия и многонационален състав, със силни монархически традиции или реформиращи се в преход).
Вярно е, че периодите на безпартийно управление в България се характеризират с икономическа стабилност, нормализация и просперитет. Също, че днес доста хора отново не вярват на партиите както към 19 май 1934 г. и в по-късни периоди. Колко процента от избирателите вече ходят да гласуват на избори? Все по-малко.

Но вината е в политиците-законодатели, пропагандатори и престъпно нарасналата бюрократична администрация.

Последните избори, на които участвах, бяха през юли 2021 година. Наложи се да гласувам извън местожителството. Такъв закон „са измайсторили, че ми разказаха играта”. По интернет попълвах с дни какви ли не документи до 2-3 инстанции, но трябваше да отида и да се подпиша в Бургас в общината, за да ми съберат някаква такса от по 3 лв.

А инак всяка родна проститутка в чужбина, просто си показва личната карта и може да гласува законосъобразно, след като подаде декларация и я впишат в списъка.

Да, събираха облекчено гласове от чужбина за известна етно- и за новосъчинени партии-еднодневки.
Колкото до „президентската република”… По сегашното законодателство, Конституция, политическа презентация, партийни „хватки” и лидери

нямаме гаранция, че ще изберем подходящия президент.

Добре би било да има възможност все пак и президентът да бъде контролиран. Но съм и затова, правото на вето на президента да може да се отхвърля в парламента с много по-голям брой гласове. За да сменим формата на управление, трябва „да се пипне Конституцията” от Велико народно събрание. А ние се лашкаме от избори в избори и не виждам как ще стане това. Предстоящите избори ми изглеждат несъществени, защото не виждам партиите да провеждат някаква смислена народополезна политика. Опитват се да ни пришият във войната Русия-Украйна, а това е много опасно за България, защото изглежда пак се провежда някаква политика на „външни зависимости и подчинение”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Последния Софиянец

  29 13 Отговор
  Силата на ГЕРБ и ДПС идва от кметовете.

  Коментиран от #4, #6, #23

 • 2 ДПС на КГБ

  28 15 Отговор
  Махнете ДПС за да тръгне ДЪРЖАВАТА.!
 • 3 Точно така е

  34 24 Отговор
  Администрацията гласувала за ГЕРБ после си разпределят парите с Тиквата. Естествено гражданите плащат масрафа.
 • 4 КПСС-БКП

  24 3 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  А кметовете, червени отрочета на шумкари.

 • 5 ГЕРБ

  18 8 Отговор
  А ти от къде се пръкна бе боклук

  Коментиран от #31

 • 6 Алооооооо

  13 7 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  Силата идва от гласоподавателите не е София а в България и май расте а жълтопаевениче
 • 7 Познаващ

  24 7 Отговор
  A ти ми приличаш на стар комунист от кариерата,с тежка форма на дименция.
 • 8 Баба Вуна

  13 16 Отговор
  ДПС е единствената национално отговорна партия. Давам ви пример...... В Кърджали няма синя зона за паркиране! В Хасково обаче има и синя, даже и зелена.....
 • 9 Голем страх

  11 2 Отговор
  Каменов Абе да не си графоман Що си.мислиш че празното многословие и повтарянето на една и съща лъжа в прави истина Това върви само при безделниците по Витошка А не се хаби
 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 А пък на мен

  18 14 Отговор
  Гърков ми прилича на лукав гърк !
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 А този

  8 1 Отговор
  ми прилича на ......
 • 14 Ха ха

  16 12 Отговор
  А ти видя ли кък си делкат парите или това са опорките на онези изродо от ПП и ДБ
 • 15 Айде..

  19 10 Отговор
  Впрегнахте антигербаджийските коне да цвилят наляво и надясно ! Защо ли ?!

  Коментиран от #17

 • 16 Да плюеш,

  18 11 Отговор
  От кладенецът , от който си пил вода, и пиеш е върхът на неблагодарността и наглостта😁! Борисов напълни джобовете им , а сега го плюят? За сметка на кого? От кого са ви парите?
 • 17 Неблагодарността,

  11 3 Отговор

  До коментар #15 от "Айде..":

  Е най/големият човешки порок! Факт!
 • 18 ZеЛЕвСКИ

  26 13 Отговор
  СЛЕД КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ОСТАНА белот, мачлета, открадната КТБ, ловни стопанства, 4 тона суджук, интервюта, Пеевски, Котараци, рекет, къщи за гости, бело, депутати простаци, Юнкер, Симитли, тенис, белот, рекет, белот, терца, ленти, ТИМ, рекет, ленти, ленти, Хемус, оргия, Меркел, Брюксел, ленти, мачлета, оргия, Симитли, белот, Пеевски, Котараци, избори, Мата Хари, Цецо, рекет, Вебер, Гелосания домус, рекет, белот, тенис, мачле, кюлчета, всичко коз, Симитли, мачлета, бело, ленти, министерски съвет, Хемус, рекет, бело, Руско/Турски поток, язовири, ТЕЦ-Варна за доган, ловни стопанства, варненско езеро за доган.........

  Коментиран от #37

 • 19 корупция и грабеж

  9 12 Отговор
  Всички партии са верни на модела " Партия и обръчи от фирми"! Този модел може да бъде премахнат само с Президентска Република! Тогава ще се отнеме привилегията на партиите да съставят изпълнителната власт и да разпределят обществените блага, както и да назначават партийни калинки навсякъде в администрациите!
 • 20 ммм

  17 10 Отговор
  вече и малките деца знаят за герберската мафия но държ,служители които са подлогите на тиквата и сие нали са си добре -без да радботят получават и ето ти електорат но стига вече с тази простащина и дано масово народа да гласува за да не им се позволи на отрепките от гроб да спечелят и страната да тръгне напред защото ако те спечелят нищо и кикой не го чака добро
 • 21 ГЕРБ с партия

  7 10 Отговор
  Създадена от Краварите какво се правите на луди и лъжите хората Маджо е агент на ЦРУ и двоен агент
 • 22 Реалист

  14 6 Отговор
  Хубаво е че някой в прав текст го каза -ДБ и ПП искат да ни вкарат във война, в която ние да воюваме срещу Русия и то с прашки. Прав е. Но дали софийските контета с розово бельо го разбират? А бабичките дето гласуваха за Киро? И дали въобще им пука? Според мен не. Защото кирчовите лели не им пука дали синовете им ще идат на фронта, те или нямат синове, или ако имат са ги изгонили с бабишкерското си мислене през 9 земи, в десета. А за софийските дендита няма да говоря, тях по презумпция не ги пращат на фронта, все пак на фронта се води война, не е място на което се строят пу..лични домове. Та, мислете му хора. Избори идват, а с тях или ще ходим на фронта, или ще живеем в мир. Това вече реално зависи от избора, който ще направите след 3 месеца.
 • 23 АНОНИМЕН

  0 3 Отговор

  До коментар #1 от "Последния Софиянец":

  ПОМОГНИ м пиши МОЛЯ теи получх ПОКАНА за КОЛЕТ по АУСТРИЯ ХОЛД на плика има евро холд това ИЗМАМА ли Е
 • 24 Само предлагам

  15 2 Отговор
  Когато се взема такова интервю бих го нарекъл / политическо хубаво е да знаем повече за този човек Например бил ли е агент къде е бил дипломат бил ли е комунист кои са близките му , Това е за да се разбере дали този човек е зависим
 • 25 Хохо Бохо

  14 9 Отговор
  Русия нахлу в Украйна.. и ако стоим безучастни, каква е гаранцията, че Русия няма да нахлуе и в България?

  Коментиран от #27, #39

 • 26 ...

  15 11 Отговор
  Тиквата е като плужек - верен евроатлантик, който построи тръба на Путин
 • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  5 2 Отговор

  До коментар #25 от "Хохо Бохо":

  ФАКТ
 • 28 мани мани

  16 11 Отговор
  герб е сикaджийско мaфиотска структура, а дпc е eничeрскa мaфиотскa паравоенна структура, състояща се от бивши и настоящи пoмaшки отрeпки от държавна несигурност!

  Коментиран от #32

 • 29 Кольо,

  12 3 Отговор
  За да се оправят нещата в тази държавичка що годе заспалият електорат трябва да се събуди и да гласува масово..
  В другият случай и по лошият вариант и сценарий е в тоягите сопите и як бой на тези самозабравили се нагли субекти от които страдаме...

  Коментиран от #33, #34

 • 30 Какво е това гърков?

  6 7 Отговор
  и се изказва!? Аз колко трябва, да платя да плещя простотии по медията ви?
 • 31 НИКИ

  10 6 Отговор

  До коментар #5 от "ГЕРБ":

  ИСТИНСКИ БОКЛУК Е ТОЗИ.
 • 32 САМО ГЕРБ

  2 8 Отговор

  До коментар #28 от "мани мани":

  МАНИ МАНИ Е ИСТИНСКИ ПОМИЯР.

  Коментиран от #38

 • 33 Бойкот

  2 2 Отговор

  До коментар #29 от "Кольо,":

  На изборите, както в Косово, а не масовост! Масовото гласувани е в интерес на политиците, за да се легитимират пред света! Къв интерес имаш, да агитираш?
 • 34 70 процента

  4 2 Отговор

  До коментар #29 от "Кольо,":

  Негласуващи са умните, образовани и честни българи, не се съгласни с управляващите
 • 35 Ха, ха

  3 0 Отговор
  Да приготви дъпъсъ 300 лева за глас, поне да си извадим зъбите, че ни пречат много
 • 36 Тома

  13 1 Отговор
  Защо като кажат герб дпс и бсп се сещам за ченгетата от дс и бкп които мачкаха народа.За един виц ще те вкарат в затвора тяхната ....
  ...
 • 37 ПКПто....

  1 0 Отговор

  До коментар #18 от "ZеЛЕвСКИ":

  Ми мен де мъ забрай ??????
 • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 39 Гаранцията е....

  5 1 Отговор

  До коментар #25 от "Хохо Бохо":

  НАТО и ЕС, обаче май че половината българи искат Русия да нахлуе, че ако не и повече. Мисля че хората на проф. Иво бяха 80%.
 • 40 Оправяйте се

  3 2 Отговор
  Българите са предатели. За пари са съгласни за всичко. С парата е у дпс. У хората и най богати, кои са. Които изкупиха всичко на българите в беда, от безработица и сие. Има ли смисъл да коментираме. Кръвта вода не става, маргините, чапо, роко, костов, веждю, ахмед, меди. Преди бкп им смени имената, но е имало и от тяхните хора, а сега идва те обратното. И да не ти ги сменят имената, то ще те ударят там където най боли. Ще ти сложат на квартира луди бесни по бой ници
 • 41 Тити

  14 4 Отговор
  Герб и Дпс са два мафиотски клана
 • 42 Ост

  5 9 Отговор
  Бре бре мишките реват от страх боико та боико ЗАТОВА щеви бие кат ШКЕМБЕ У ДУВАР ха ха ха
 • 43 ХХХ

  1 4 Отговор
  Не турчина, не българина, а мохамеданина е богат и заможен. Те са много работливи за разлика от българите и Борисов правилно се е усетил навремето и се е насочил към тях. Единни са. Помагат си. Обичат да са тук. Отиват на запад, работят и учат, връщат се и всичко изкупуват. На вас като ви купят къщата, земетя, кво ви остава, освен на квартира, а те дават и си продават на техните си хора и ги слагат роми да те доубият и ти купят жилището. Турчина е добър вариант. От тях не ме еня. Те не искат да живеят в бг интелигентните хора, макар и малко останали. Това е лично мое виждане над нещата. Това е от мен новите българи и новите ромитурчеещи се ще ви бъдат всичко след години, а някои и сега. Хубаво е. Нали така боцко. И там присъхна мандрата, вълци и мечки ядат комоюля
 • 44 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

  6 1 Отговор
  еврото. Сега виждаме какво става в Хърватия. Но Хърватия е нещо съвсем различно... като част от екс-Австро-унгарската империя. При тях подозирам, че работят други европринципи и интереси. Има значение и католицизмът................................................................................................................................................................................. ...,,.Обърнете внимание на последното изречение на ГЪРКОВ,,ИМА ЗНАЧЕНИЕ И КАТОЛИЦИЗМЪТ,,. ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДНА ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА ДА СЕ ДОБЛИЖАВА ПОНЕ НА 70% ОТ ИКОНОМИЧЕСКОТО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ НАПРИМЕР НА ГЕРМАНИЯ.
 • 45 А пп и ДБ

  2 1 Отговор
  На джендар тлантици утрепаци
 • 46 Аз ще гласувам

  6 1 Отговор
  За Възраждане
 • 47 Дядо

  6 3 Отговор
  Вярно е, че ГЕРБ са чиновническо-интересчийско сдружение, но не е само това, а и по лошо ГЕРБ трябва да се ликвидира!
 • 48 Орка

  1 1 Отговор
  Стар похват меке....то Каменов интервюира бокл...ка Гърков и залива балъците с празни мазни приказки
 • 49 Санитар

  1 0 Отговор
  На тоя му приличало Абе от къдя на къдя бря каунь Ало смешни жалки клоуни пръдльов...ци на......рани