29 Август, 2013 08:15 24 755 4

Ромски моми си търсят меринджеи по фейсбук

Преглед на печата

Ромски моми си търсят меринджеи по фейсбук - 1
Снимка: БГНЕС

Ромски моми си търсят меринджеи по фейсбук, разкрива в. „24 часа“

Борсата за ромски булки загива. Времената са модерни, момите ни си търсят ергени във фейсбук. Там се харесват, приказват си, а после се срещат и ни съобщават, че ще се женят.

Нашата роля е сведена до минимум. Ако успеем да вземем 2-3 хил. лв., добре. Няма вече кой да брои по 20-30 хил. за момиче. Така 36-годишната Мариана Николова, майка на 2 ромски девойки от пазарджишкото с. Синитево, описа новата мода.

Тя и съпругът  Христо напразно обикаляха поляните около Бачковския манастир във вторник вечерта, за да намерят жених за 17-годишната им щерка Катя. Момата беше нагиздена с дълга шарена рокля, синьо герданче против уроки, златно бижу и прическа. Лицето  бе напластено с крем за избелване, устните - с тъмно червило, а дебела очна линия подчертаваше погледа.

Протестите обединиха левицата, обобщава в. „Труд“

Какви бяха основните събития през необичайно активния летен август? Какви са прогнозите за политическата есен? Ще се засили ли активността на протестите и какво трябва да се промени, за да имат успех? На какво се дължи избуяването на нови политически партии и вещаят ли те наближаването на предсрочни избори? Тези и други въпроси бяха обсъждани вчера на традиционната месечна дискусия на социологическия институт “Иван Хаджийски”. Със съкращения публикуваме анализите на участвалите социолози.

Таван за надценките, обещава в. „Стандарт“

Таван за надценките, които слагат търговците. Тази идея ще залегне в новия закон за търговските вериги, който готвят червени депутати. "Сега у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", защити предложението народният избраник от БСП Захари Георгиев. Справка от Пловдивската стокова бърса показала драстични разлики в цените на стоките в различните градове. "Търговците правят това, което си искат, и не се съобразяват с допустим процент надценка, а и в България нямаме разписани правила в тази посока", обясни депутатът. Според него от фрапиращите разлики в крайните цени страдат обикновените хора. На обществена дискусия пък ще бъде предложена другата идея в закона, която предвижда големите хипермаркети да не работят през уикенда. И да бъдат в покрайнините на градовете. Така ще се даде шанс на малките магазини, смятат соцдепутати.

Край на заигравките с фирми, обещава в. „Монитор“

Край на специалното отношение към определени фирми е заръчал премиерът Пламен Орешарски на шефовете на данъчните дирекции в страната. „Очаквам пълна мобилизация в НАП, за да се гарантира събираемостта. Искам равно третиране на всички фирми, забравете специалното отношение за някои”, казал премиерът по време на съвещанието с данъчните миналия четвъртък, съобщи агенция BNews. Той и финансовият министър Петър Чобанов са разговаряли с шефовете в НАП. Двамата подчертали, че властта не е доволна от нивото на събираемост на данъците. Затова разпоредили да се анализира ситуацията ­ на какво се дължи понижената събираемост на приходи в хазната през второто тримесечие, както и да се изготвят мерки за нейното повишаване. Данъчните шефове трябвало да изготвят и мерки за събирането на декларирани, но неплатени задължения. По време на срещата били обсъдени и законодателните стъпки в тази посока, твърдят присъствалите на нея.

САЩ пак готвят ограничения в интернет, разкрива в. „Сега“

Американската администрация иска да възроди опасни части от оттегления законопроект за цензура в интернет SOPA (Stop Online Piracy Act - "спиране на онлайн пиратството"), съобщи изданието craveonline. Идеята на Министерството на търговията е да върне най-спорната част от него, а именно влизането в затвора за разпространение на продукти със защитени авторски права в глобалната мрежа. Ако това стане факт, то скоро изтеглянето на видеоматериали от сайтове като YouTube, за пеене с караоке например, ще се превърне в престъпление. В. "Вашингтон пост" също обърна внимание на новата инициатива и припомни, че преди две години оригиналното предложение е дошло от сенаторката демократ Ейми Клобучар, която настояваше споделянето на песни в интернет да се криминализира. Срещу това тогава възропта дори младежкият идол и певец Джъстин Бийбър, който поиска "сенаторката да бъде хвърлена зад решетките с белезници" и подкрепи споделянето на негови песни в нета.

Ограниченият достъп на офшорки до държавни поръчки се отлага, анализира в. „Капитал дейли“

Обещаното от правителството на БСП ограничаване на достъпа на компании с неясна собственост до участие в обществени поръчки се отлага. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева след заседанието на Министерски съвет. Тя представи приетите от кабинета над 100 промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), но нито една от тях не се отнася за т.нар. офшорни компании.

Този въпрос е доста сложен, защото няма ясна европейска или българска дефиниция какво е офшорна компания, каза Бобева и подчерта, че премиерът Пламен Орешарски все пак не се е отказал от идеята, лансирана от ръководството на БСП малко след изборите. Нещо повече – идеята била "разширена". Планира се фирмите с неясен произход на капиталите и скрита собственост да нямат достъп до публичен ресурс – обществени поръчки, приватизация, концесии, стана ясно още от думите на Бобева. Конкретният механизъм щял да залегне в нов закон, но вицепремиерът обясни, че не е запозната с текстовете и на този етап не може да даде повече подробности.

Ръст на минималната заплата от октомври, рапортува в. „Дума“

Ще настояваме пред правителството да има увеличаване на минималната работна заплата още през октомври, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Той уточни, че ръстът на възнагражденията ще стане факт след диалог с Тристранния съвет.

Социалистите ще бъдат инициатори на законодателни мерки за намаляване на цената на парното и водата. Конкретните предложения за понижение на цената ще бъдат факт едва след обстоен анализ, категоричен бе Станишев. Той подчерта, че социалистите ще почерпят опит от инициативата за намаляване на цената на тока, която бе реализирана след подробна оценка на ситуацията и механизмите за редуциране на таксите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Biancko Nero

    3 1 Отговор
    Тя и съпругът Христо напразно обикаляха поляните около Бачковския манастир във вторник вечерта, за да намерят жених за 17-годишната им щерка Катя.


    kakvo o4akvat da namerqt tam?????????

    Коментиран от #4

  • 2 Пирамид Хлътков

    2 1 Отговор
    Абе те в тъмното не се виждат
  • 3 Симеон Тасев

    2 0 Отговор
  • 4 comment

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Biancko Nero":

    Купувач. При тях момичетата се търгуват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове