29 Август, 2013 09:19 831 0

Не са известни мотивите за уволнението на шефа на Архивите

  • мартин иванов-
  • архиви-
  • уволнение

Мартин Иванов благодари на хората които го подкрепят

Не са известни мотивите за уволнението на шефа на Архивите - 1
Снимка: БГНЕС

Искам да благодаря на всички хора, в огромната си част непознати на мен, които ми оказаха подкрепа. Това наистина ми въздейства много емоционално. Всичко останало е в реда на нещата. Още нямам официалната информация, защото никой не ми се е обадил, и съм убеден, че никой никога няма да ми се обади, че съм сменен. Ще науча в момента, в който г-н Комитски дойде при нас в Архива със заповедта или заповедта е изпратена в МС по пощата. Хубавото на Архива е, че след 20 години тези документи ще дойдат в нашия архив и аз ще мога да се запозная с мотивите.

Това каза за предаването "Преди всички" по БНР вече бившият директор на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Сайтът на Агенцията вече помещава 200 000 страници с всички запазени протоколи на Политбюро на ЦК на БКП, уточни той и изрази надежда Комитски да даде насрочената за 9-и септември пресконференция по темата. Иванов е на мнение, че всяко правителство може да избере с кого да работи и уволнението му няма общо с публикуването на протоколите на ЦК на http://www.archives.bg/politburo/ или предложението му да има музей на Държавна сигурност.

Надеждата ми е, че ще пуснем няколко корабчета, които дори и след нас ще продължат да плават. Благодаря на г-н Комитски, който по "Хоризонт" е казал, че ще продължи процеса на дигитализацията. Според мен това е нормалното и правилно нещо да направим, не защото съм го стартирал аз и хората около мен, а защото го стартирахме последни в Европа и ако го спрем, ще бъдем единствените в Европа, които не го правят. Искрено се надявам, че смислените и хубавите неща, които хората са видели и са оценили, ще бъдат продължени.

Бившият директор на Агенция "Архиви" заяви, че ще подаде ръка на приемника си Иван Комитски и ще му разкаже за развитието на дейностите й. Пълна дигитализация на архива в цялост е невъзможна засега, сподели Иванов:

В архива има, грубо, около 20 милиарда страници. По 80 000 лв. за всеки 100 000 страници прави 1600 млрд. лв. Това, което ми се струва, че задължително трябва да бъде направено обаче, е електронният архив на електронното правителство. От гледна точка на Архива преминаването от хартиени към електронни документи ще промени философията на дейността му.

Благодарение на сайтовете, които Агенцията е пуснала през 2012-а година, читателите, които през предни години са били между 5000 и 7000 в 30 читални, са станали 100 000. За 6 месеца на 2013-а г. пък те са 75 000 сподели Иванов. Зад всеки един дигитализационен проект стоят 30-40 души, уточни той припомни, че е държал във всеки сайт да бъдат споменати имената на работилите по дигитализирането. За бъдещето си Иванов каза:

Аз съм работил в БАН и ще се върна там. Обещах на колегите, че още другата седмица ще си взема една читателска карта в Архива и ще се върна, просто ще сменя етажа. Винаги съм чел на първия етаж, където се намира читалнята, бях го сменил за 2 години с петия, където се намираше кабинета ми. Сега отново ще се върна на първия.

Културологът професор Ивайло Знеполски заяви, че смяната на ръководителя на архивите буди недоумение. Академичната общност подготвя отворено писмо до премиера и председателя на парламента, в което изразява тревога от кадровите промени в Агенцията. 

Тази смяна беше голяма изненада, тъй като Мартин Иванов е от тези ръководители, които най-добре работиха през последните години. Той направи изключително много за разработване на архивите, за приближаването им до хората, до обществото, постоянно се включваше по някакъв начин по темите, които вълнуват обществото и от по-близкото минало, и от далечното минало. Моето впечатление е, че той не е партийна кандидатура, това е професионалист.

В интернет тече петиция в защита на Иванов. Проф. Знеполски изрази съмнение, че мнението на хората, които подготвят отвореното писмо в защита на бившия директор на архивите, ще бъде чуто повече, отколкото на протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове