Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 11:03 1 659 7

Стартира процедура за отпускане на грантове за ВЕИ инсталации и батерии

  • веи инсталации-
  • грантове-
  • министерство на иновациите и растежа

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании

Стартира процедура за отпускане на грантове за ВЕИ инсталации и батерии - 1

Късно снощи Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Общият бюджет на мярката е 200 млн. лв. Насочена е към българските фирми, които искат да изградят свои нови ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергията.

От 75 000 лв. до 1 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ могат да получат българските компании за изграждане на системите в задължителна комбинация с батерия като технология за съхранение. Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества с до 3000 служители от различни икономически сектори.

Съфинансирането е до 50% по линия на Плана за възстановяване, като интересът на компаниите към мярката се очаква да е изключително голям, както стана ясно при обиколката на страната от министър Александър Пулев с мобилната приемна на МИР и проведените от него срещи с местния бизнес и местната власт във всички области.

Със средствата, осигурени от МИР по линия на НПВУ, ще могат да се изграждат мощности до 1 MW и съоръжения за съхранение на електроенергията. Фотоволтаичната система с батерия трябва да се изгражда върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от тези системи ще може да се използва единствено в рамките на конкретното производство, без да може да бъде продаван.

Инвестициите ще помогнат на компаниите да намалят разходите си и да станат по- малко зависими от свободния пазар на електроенергия. Мярката е насочена единствено към слънчева фотоволтаична енергия и има като задължителен елемент придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии, което допринася за баланса в произведената мощност.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 до 16:30 ч. на 15 май 2023 г. В същата платформа до 21 дни преди изтичането на кандидатстването могат да се задават и въпроси по условията.
Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по НПВУ. Първите две - за технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност - приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30.12.2022 г.

МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    15 0 Отговор
    Тия новини ги направете в раздел "На вниманието на братя Домусчиеви". Обикновения българин изобщо стотинка няма да види от евросредствата както винаги.
  • 2 Теле

    15 0 Отговор
    Пари на вятъра
  • 3 бай Иван

    1 0 Отговор
    Какви са тези батерии, ако са за постоянен ток то всички електроуреди са за променлив ток, ако за за променлив ток - такова животно не съм чувал???
  • 4 От Варна

    2 0 Отговор
    Това МИР(министерство за източване и разпределение) играе роля за усвояване на едни големи пари от правилните хора. И то с много прозрачни далавери, но “по документи” всичко е наред. Държавата подпомага тези, които трябва да формират благосъстоянието на гражданите, заедно със своето, естествено. Работим си по социалистически, нали тогава се наливаха пари в нерентабилни заводи? Приватизираха явно, за да богатеят по същата схема, но вече определени личности.Не върви добре частният бизнес, реве на държавата да го спасява. Иначе имат скъпи коли, имоти, тлъсти сметки, това не се отчита. Дайте да дадете, българска парадоксална пазарна икономика.
  • 5 Курумбашев

    4 0 Отговор
    Предишните ВЕИ-та бяха 99% собственост на лица свързани с комунистическата номенклатура и ДС. Със сигурност този тенденция ще продължи.
  • 6 Не разбиращ

    2 0 Отговор
    Дадоха по половин милион на “наши “ хора, да построят “къщите за тъщи” ! Нещо да разцъфтя селският туризъм? Чу се за злоупотреби за лични облаги, всичко се забрави! Сега грантове за милиони? Представям си България покрита с фотоволтаици и перки, Всеки ще си плати и ще монтира, където намери за добре. Защото от една перка или панел се печели без пот, друго е да обработваш парчето земя под или около него. Дава се старт на втора лудост, както бетонирането на морето и планините, сега зьносване на ценната земя, която трябва да ни храни! Раздробяването на енергодобива е престъпна грешка! Носи само хаос, баснословни печалби , но не за държавата и високи сметки на потребителите. Явно веригата прекупвачи и търговци на еленергия стана много дълга и застрашена, сега ще се отвори нова ниша. Това няма да донесе некаква полза. И моля, не публикувайте снимката на този оПулев. Вдигам кръвното от мазната му физиономия! Сигурно не съм само аз, пощадете читателите
  • 7  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор
    Яко се налива инфлация, полза за средно статистическият българин няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове