Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 19:55 1 674 19

Финансовият министър: Служебното правителство не може да прави изменения в данъчната политика

  • росица велкова-
  • маастрийските критерии

Единственият критерий, по който не отговаряме по Маастрихстките критерии това е инфлацията

Финансовият министър: Служебното правителство не може да прави изменения в данъчната политика - 1

Нямаме намерение да подадем конвергентен доклад, защото не изпълняваме четири критерия. Не само трябва законите да бъдат приети от НС, а те да са във вид, съгласуван с критериите на ЕЦБ. Единственият критерий, по който не отговаряме по Маастрихските критерии това е инфлацията. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Тя увери, че служебният кабинет е положил максимални усилия да овладее инфлацията, но тя се е повишила от външни и вътрешни критерии. "От октомври месец наблюдаваме, че инфлацията постепенно спада", обобщи тя.

"Имаме амбицията да внесем конвергентен доклад, при условието, че НС приеме четирите закона. Много трудно може да бъде покрит дефицит под 3% за 2023 г. Не можем да спрем инвестиционните проекти, по които сме получили транш от 2,7 млрд лева през 2022 г. единствено върви проектът на Столична община. Имаме ръст в капиталовите разходи. Бюджет 2023 г. трябва така да бъде програмиран, че да постигнем дефицит от 3%. Като служебното правителство не можем да правим изменения в данъчната политика. Можем да предложим мерки за повишаване на събираемостта и да се свият разходите. Разходите се свиват с мерки и законодателни промени, когато е необходимо", обясни Велкова.

На въпрос дали се предвижда свиване на публичните разходи, Велкова отговори: „Целта ни е дефицитът, целевата стойност е дефицитът, защото е по Маастрихските критерии. Заплатите допълнително ще дадат отражение върху дефицита. Бих подкрепила само онези мерки, които могат да се обезпечат финансово в рамките на 3% дефицит. Може би ще предложим базов бюджет с някои мерки", призна тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    6 1 Отговор
    Аз пък да ви кажа- изкуствено се създава инфлация..
    Знаещите, знаят..

    Коментиран от #2

  • 2 Цончо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    А незнаещите говорят глупости. Който ме разбира - разбира. Който не ме разбира - не знае.

    Коментиран от #10

  • 3 Народът:

    8 0 Отговор
    Служебното "правителство"да подари едно вибрирращо устройство на Д.Петканов,за да си Го ползва със здраве
  • 4 Майна

    3 0 Отговор
    Добре,че Цончо ме ..разбра..,ха ха ха..
  • 5 ТаУмВзе

    3 1 Отговор
    За тва НАП изпра пациентите по Магнитски ли?
  • 6 ИмаТаковаДвижениеZaВъзражданеНаГЕРБ

    4 0 Отговор
    Управлението на пРезидента Решетников е тотал щета за България.
    Как при предишното управление дефицита беше 2.9% ? При ковид, горива с цени до небесата, с подпомагане на бизнеса, компенсации в горивата, повишени пенсии, повишени заплати ...
    Некадърници сте ! Това е истината.
  • 7 съвипусник на Румен Радев

    6 2 Отговор
    Така и не разбрах кой, защо и как го командирова в САЩ – уж да бъде "НАШ" – уж Натовски генерал?!
    Като курсант Радев се отличи като подмазвач и натегач. Беше и кръшкач когато се касаеше за нещо по-сериозно и отговорно. Който е служил в армията знае какво означават тези специфични термини, характеризиращи точно „лошия материал под пагон”. Курсанта Румен Радев не блестеше с нищо сред останалите, дори беше бездарен, незабележим, неконтактен, необщителен, без интелект и авторитет.
    Страняхме от него защото беше доносник на ВКР и ДС, които пък за тия му „заслуги” го направиха „отличник” на випуска, въпреки некадърността и безотговорността му като военен летец.
    След серията опасни технически проблеми с „МИГ”-овете, като „вътрешен човек на тайните служби” вече не го пускаха да лети защото им трябваше за „други, по-важни, партийни” задачи.
    После като лоялен кадър на БКП, активен сътрудник на ВКР и ДС и отявлен русофил, го отличиха с обмяна на опит в Москва с руските колеги. Така напомпаха егото и самочувствието му по партийна линия. Вече беше готов за още по-важни партийни поръчения. Издигаха го по партийна линия, подготвяха го за номенклатурчик.
    Всички ние, които служихме с него, отлично знаем що за човек е той и че поставянето му за държавен глава е фатална политическа грешка за съвременна България. Защото той е злонамерен, коварен и обигран провокатор, обслужващ интересите на Русия, което е предателство от най-високо ниво спрямо членството на България
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Забелязвам на снимката, че жената е с епикантус на очите. Това е характерно при азиатците и при олиигофрните...
  • 9 А вие какво направихте за да стопирате

    7 0 Отговор
    Инфлацията която обра доходите и спестяванията, но напълни бюджета!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цончо":

    Инфлацията е порочен, банков изкуствено създаден финансов инструмент. Ясно е, че инфлацията се прави от банките, не е от пазара...
    НЕ Е НОРМАЛНО, ПРИ НЕПРЕКЪСНАТОТО ПОВИШАВАНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА НА ТРУДА И ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРОИЗВОДСТВОТО, ЦЕНИТЕ ДА РАСТАТ.
    Заради натиска от инфлация е презапасяването със суровини и дълготрайни активи, а също и баснословното инвестиране във всякакви щуротии, от абстракционистки картини до гащите на Жозефина.
  • 11 Да бе да

    6 2 Отговор
    "Финансовият министър: Служебното правителство не може да прави изменения в данъчната политика"
    😅🤟😘

    Я, кажи ни " министре" , служебно правителство може ли да подписва дългосрочни договори ( като тръба за лукойл например)?
    Кой ще я плаща ?
    Ех гиди пополювковци 😁 начело с резидента !боко им направи паток и шапкаря рузки резидент не иска да остане по назад , нали?
  • 12 В състояние на война президента е

    5 0 Отговор
    Върховен главнокомандващ и може да мобилизира хората и всичкия бюджет да е за продоволствие чорба каша боб фасул
  • 13 На тази

    6 1 Отговор
    Селска магазинерка да се забрани да се показва по медиите. Това е най-глямото падение в икономическото изчадие на България!
  • 14 Идеята беше

    4 0 Отговор
    ,Донев,да е фигурант до изборите.
    Тогава,защо се разстила на пътеката,
    като въведе,зануляване на хората
    живеещи в блокове.Въведе
    етажният синдром,на мракобесието.
    А е само служебен и никой не каза
    нищо.Всички институции,са като
    ваденки.По- добре без правителство.
    Сега,кой ще рине след него???
  • 15 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    2 3 Отговор
    Служебният кабинет,и техният началник-ШАРЛАТАНИНА,да си вземат шапките и да отиват в Сибир,заедно с ортаците им герб и ДПС....
  • 16 Коко

    4 4 Отговор
    Тъкмо се отървахме от Тиквата,и цъфна зеления чорап...Аман от руски подлоги в тая България....

    Коментиран от #18

  • 17 Антропология

    3 0 Отговор
    имали ли сме,по добре изглеждащ министър!? Боже прости ми,ама по селска буца не сме имали в министерството.
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Коко":

    Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД, резидент с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските агентурни\"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....В българската политика през последните години, без Бойко, доста други значими фигури са руски резиденти или агенти,.... нека не се заблуждаваме за размера на тази шпионска мрежа, изграждана тук в продължение на 2 (два) ВЕКА, НАРОДЕ????
  • 19 Абе тъпо служебно правителство

    3 0 Отговор
    Като не може да прави изменения в данъчната политика, защо има министерство на финансите тогава ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове