Българската баница беше класирана на пето място в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas, съобщи БНР.
В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).
В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.
„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, е баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.
По думите ѝ, част от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.
Има и млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.
„Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.
Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.
Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни случаи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Баницата по скъпа от пържолите!
18:07 03.03.2023
3 ГРАД КОЗЛОДУЙ
18:17 03.03.2023
4 Южни райони
18:31 03.03.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 А Ганьо
До коментар #5 от "Анонимен":
къде е бил ?Коментиран от #7
18:39 03.03.2023
7 А ти Льольо
До коментар #6 от "А Ганьо":
Къде си бил?18:41 03.03.2023
8 Едно
18:57 03.03.2023
9 само че
Коментиран от #17
19:09 03.03.2023
10 аб г
До коментар #5 от "Анонимен":
Как е гръцкото название на тази "спанакопита".Коментиран от #12
19:38 03.03.2023
11 Сиренар
А "Мечка" кой знае какво е????
Коментиран от #16, #29
19:42 03.03.2023
12 Ами не знам
До коментар #10 от "аб г":
Ама мисля че трябва да е "σπανακόπιτα"!Коментиран от #14
19:43 03.03.2023
13 Иван
До коментар #5 от "Анонимен":
Абе що прикачвам глупости ????? От гърците сме вземали баницата, от където идват гърците изобщо не са знаели що е това жито, брашно и камоли какво се приготвя от тях. А източната римска империя ги пренесла, от Етиопия и те са етиоски цигани, черни и къдрокоси, като африкански негри. И тука Балканския п-во при кражбата на населени от тракийски произход си подобряват расата и външния си вид!!!!!!19:50 03.03.2023
14 абг
До коментар #12 от "Ами не знам":
Въпросът е защо на български и гръцки думите "спанак" и "пита са едни и същи, кое е първото, яйцето или кокошката ?19:52 03.03.2023
15 Иван
До коментар #5 от "Анонимен":
Абе що приказваш глупости ????? От гърците сме вземали баницата, от където идват гърците изобщо не са знаели що е това жито, брашно и камо ли какво се приготвя от тях. А източната римска империя ги пренесла, от Етиопия и те са етиоски цигани, черни и къдрокоси, като африкански негри. И тука на Балканския п-во при кражбата на населени от тракийски произход си подобряват расата и външния си вид!!!!!!Коментиран от #18
19:54 03.03.2023
16 На гръцки баница е
До коментар #11 от "Сиренар":
Тиропита - сирене пита. Спанакопита е баница със сиране и спанак. Не видите ли Спанако и Пита, Тиро и Пита?19:57 03.03.2023
17 Глупастьй
До коментар #9 от "само че":
Камиларите никога не са виждали сирене , баницата изобретили ! Добре че се довлякоха на балканите , да видят цивилизация ! А гърците и досега се опитват да ни откраднат сиренето но са некадърни , та акълията който твърдеше че овчарската салата е гръцка - у лево !Коментиран от #20
19:59 03.03.2023
18 Ха-ха
До коментар #15 от "Иван":
Гръцката баницата няма нищо общо с българската. Просто е отвратителна! Гърците не са спецове като нас с корите. Сухи, да се задавиш и умреш. 😉20:01 03.03.2023
19 За кръкоманите!
20:07 03.03.2023
20 Ако не бяха турците още щяхте
До коментар #17 от "Глупастьй":
Да рупате зелени марули направо клепнали в тревата, да ръбате конска пастърма изсъхнала под седлото на коня и солена с конска пот, а единственият млечен продукт който ще опитвате е ферментира ли кобилешко мляко.20:15 03.03.2023
21 Хасковски каунь
20:19 03.03.2023
22 Гьозлеме
20:22 03.03.2023
23 Ако е истинско
20:29 03.03.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Оракула
е , като любов без секс!
Коментиран от #31
22:38 03.03.2023
27 Деб
22:44 03.03.2023
28 Пффф
Коментиран от #32
22:45 03.03.2023
29 Северозапад
До коментар #11 от "Сиренар":
По нашия край " мечка" викат на червено вино с лимонада. Що се отнася до баницата– баба ми (Светла ѝ памет), месеше и точеше кори ( обги) само от брашно, малко сол и вода, които печеше директно на кюмбето ( " циганска" печка на дърва). Корите имаха голяма трайност. За всякаква баница ставаха– със сирене, със сирене и зелении, с тиква и орехи ( за " мазан" тиквеник– обикновено за Бъдни вечер), че даже и с ориз. Това са т.нар. кори за " къпана" баница, защото преди употреба се топят в топла вода и помежду тях се слага плънката.01:24 04.03.2023
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 нищо не знаеш
До коментар #26 от "Оракула":
Колко пъти си правил баница, че си даваш мнението?11:06 04.03.2023
32 Този коментар е премахнат от модератор.