Last news in Fakti

3 Март, 2023 18:03 1 900 32

Пети сме в престижна кулинарна класация благодарение на баницата

  • баница-
  • кулинарна класация

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) и шопска салата (14 позиция)

Пети сме в престижна кулинарна класация благодарение на баницата - 1

Българската баница беше класирана на пето място в топ 10 на най-вкусните ястия със сирене в света. Тя заема пета позиция в класацията на Taste Atlas, съобщи БНР.

В топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света попадат още два български традиционни специалитета - овчарска (41 позиция) и шопска салата (14 позиция).

В различните краища на България баницата със сирене се прави по различен начин и може да има различен вкус, обясни пред Радио София проф. д-р Ана Кочева, ръководител на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН. В това тя се е убедила с колегите си, докато са пътували във връзка с работата над интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия.

„Обиколихме Мизия, Тракия, Македония, българските исторически диаспори по света. Установихме, е баницата е най-традиционното българско ястие. Тя е свързана както с празничната трапеза, така и с ежедневието“, разказа проф. Кочева.

По думите ѝ, част от лексемите, с които се обозначава баницата, имат славянски произход, което е доказателство колко отдавна се приготвя по нашите земи. Други названия са млин, клин, зелник („но не е непременно със зеле, а с всевъзможни зелении от градината – лапад, спанак, дори билки“) и други.
Най-старата позната форма е „гибаница“ във Видинския край. (Глаголът нагибам означава сгъвам, прегъвам.) Има названия и от турския език, например бюрек, сладката татлия и т.н.

Има и млечна, дърпана, мързелива, ялова баница.

„Можем да говорим за кулинарни балканизми и по отношение на езика, и по отношение на храната“, акцентира проф. Кочева.

Това може да се установи и на кулинарната карта на БАН.

Върху баницата може да се екстраполират и много от ритуалите, от вярванията и отношението към хляба – от замесването до консумирането при различни случаи, допълни още специалистката от БАН. Тя съобщи, че скоро предстои да излезе книгата "Езикът на българската кухня", а до 2 години по-късно - обемист "Български диалектен кулинарен речник".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баницата по скъпа от пържолите!

    8 2 Отговор
    Вече гони 3 лева и е с извара!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 6 Отговор
    БРАВО
  • 4 Южни райони

    5 1 Отговор
    Най обичам баница с праз мммммхюм,😛😝😎😎🍻🆗🍀🤣😂😋
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 А Ганьо

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    къде е бил ?

    Коментиран от #7

  • 7 А ти Льольо

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "А Ганьо":

    Къде си бил?
  • 8 Едно

    7 4 Отговор
    Време България е имала овце бол и е хранила цял свят с тях.Логично е тези овце като дават мляко да се прави сирене и се ражда баницата като разнообразие на храна.ТОЧКА
  • 9 само че

    5 15 Отговор
    Баницата е арабска и турска работа българите нямат пръст в изработката и!

    Коментиран от #17

  • 10 аб г

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Как е гръцкото название на тази "спанакопита".

    Коментиран от #12

  • 11 Сиренар

    1 1 Отговор
    Най обичам диня със сирене.
    А "Мечка" кой знае какво е????

    Коментиран от #16, #29

  • 12 Ами не знам

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "аб г":

    Ама мисля че трябва да е "σπανακόπιτα"!

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Абе що прикачвам глупости ????? От гърците сме вземали баницата, от където идват гърците изобщо не са знаели що е това жито, брашно и камоли какво се приготвя от тях. А източната римска империя ги пренесла, от Етиопия и те са етиоски цигани, черни и къдрокоси, като африкански негри. И тука Балканския п-во при кражбата на населени от тракийски произход си подобряват расата и външния си вид!!!!!!
  • 14 абг

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ами не знам":

    Въпросът е защо на български и гръцки думите "спанак" и "пита са едни и същи, кое е първото, яйцето или кокошката ?
  • 15 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Абе що приказваш глупости ????? От гърците сме вземали баницата, от където идват гърците изобщо не са знаели що е това жито, брашно и камо ли какво се приготвя от тях. А източната римска империя ги пренесла, от Етиопия и те са етиоски цигани, черни и къдрокоси, като африкански негри. И тука на Балканския п-во при кражбата на населени от тракийски произход си подобряват расата и външния си вид!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 16 На гръцки баница е

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сиренар":

    Тиропита - сирене пита. Спанакопита е баница със сиране и спанак. Не видите ли Спанако и Пита, Тиро и Пита?
  • 17 Глупастьй

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "само че":

    Камиларите никога не са виждали сирене , баницата изобретили ! Добре че се довлякоха на балканите , да видят цивилизация ! А гърците и досега се опитват да ни откраднат сиренето но са некадърни , та акълията който твърдеше че овчарската салата е гръцка - у лево !

    Коментиран от #20

  • 18 Ха-ха

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Гръцката баницата няма нищо общо с българската. Просто е отвратителна! Гърците не са спецове като нас с корите. Сухи, да се задавиш и умреш. 😉
  • 19 За кръкоманите!

    3 3 Отговор
    Гърците знаят ли какво е родопска катма? Бедна им е фантазията. Онези не знаят какво е краве и кисело мляко в питките и корите, като арабите всичко с вода. Да не говорим за яйца и краве мляко в тях.
  • 20 Ако не бяха турците още щяхте

    1 9 Отговор

    До коментар #17 от "Глупастьй":

    Да рупате зелени марули направо клепнали в тревата, да ръбате конска пастърма изсъхнала под седлото на коня и солена с конска пот, а единственият млечен продукт който ще опитвате е ферментира ли кобилешко мляко.
  • 21 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Най ми е харно у лево баница със сирене, масло и яйца, и у десно свинска пържола, ама шаренка откъв врата. Пред мене кана каберне.
  • 22 Гьозлеме

    3 3 Отговор
    Вкусотия номер едно.
  • 23 Ако е истинско

    0 0 Отговор
    Или домашно сирене - филия с мед и сирене 🍝
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Оракула

    1 1 Отговор
    Баница без кисело мляко
    е , като любов без секс!

    Коментиран от #31

  • 27 Деб

    1 0 Отговор
    Като на баба баницата с краве сирене и масло от кравата и брашно от нивата едвали някога ще ядете. Виждали ли сте точени кори с точилка? Мутрите продават вестници с палмово масло и менте извара за 3 лева. Да си ги укарат изотзадека.
  • 28 Пффф

    1 1 Отговор
    Че баницата дори в България не е в топ 5 по тези критерии. Милинки, пенерлии, гюзлемета и още много други я бият отвсякъде.

    Коментиран от #32

  • 29 Северозапад

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сиренар":

    По нашия край " мечка" викат на червено вино с лимонада. Що се отнася до баницата– баба ми (Светла ѝ памет), месеше и точеше кори ( обги) само от брашно, малко сол и вода, които печеше директно на кюмбето ( " циганска" печка на дърва). Корите имаха голяма трайност. За всякаква баница ставаха– със сирене, със сирене и зелении, с тиква и орехи ( за " мазан" тиквеник– обикновено за Бъдни вечер), че даже и с ориз. Това са т.нар. кори за " къпана" баница, защото преди употреба се топят в топла вода и помежду тях се слага плънката.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нищо не знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Оракула":

    Колко пъти си правил баница, че си даваш мнението?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове