Last news in Fakti

27 Март, 2023 22:55 1 179 7

ВАС отхвърли определение на КЗК за "спиране на процедурата" за обществена поръчка на БАБХ

  • кзк-
  • бабх-
  • вас

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност, смятат съдиите

ВАС отхвърли определение на КЗК за "спиране на процедурата" за обществена поръчка на БАБХ - 1

Със свое решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спряната обществена поръчка, която трябваше да набави оборудване за държавната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Лабораторията е предназначена за работа на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево", съобщи "Дневник".

С това съдът отхвърли определение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 2 март, с което бе наложена временна мярка "спиране на процедурата" за обществена поръчка.

Обществената поръчка е била открита на 18 януари с решение на директора на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол. Лабораторията е към БАБХ и в нея се извършват и изследвания на пробите от граничния контролно-пропусквателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". Процедурата е блокирана по жалба на "Интерпред Еврологистик" ЕООД. ВАС оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка "спиране на процедурата".

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя съображения пред КЗК, както и приложените доказателства, обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка. Антимонополната комисия е следвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени - включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка, посочва в мотивите си съда, цитиран от БТА.

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност, се казва още в решението на ВАС. От съда отбелязват, че обществената поръчка е обоснована като спешна и неотложна, и съобразяваща се с препоръки, които касаят Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Определението на ВАС е окончателно.

От май 2022 г. държавата пое фитосанитарния контрол на стоките от тежкотоварните превозни средства, преминаващи през пункта. След като пое процеса по изследване на пробите, БАБХ започна да ги изпраща до централната лаборатория в София, което първоначално доведе до забавяне и протести на превозвачи. Впоследствие капацитетът на изследваните проби беше увеличен до 50 дневно, след като беше открит филиал на централната лаборатория.

Държавният контрол е за сметка на частната фирма "Евролаб 2011", която с договор от края на 2021 г. наема помещение на границата за 10-годишен период, което превръща в лаборатория. Договорът е подписан от временно изпълняващия длъжността директор на БАБХ Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ. Понастоящем договорът за наем е предмет на съдебни процедури, поради което не е разтрогнат. През януари стана известно, че от БАБХ са изпуснали срока да обжалват съдебно решение, което е в полза на фирмата. Тя все още работи на граничния пункт, като оператор, отговорен за пратката.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    4 0 Отговор
    мушенгии , изсмукани от пръстите !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да бе

    6 1 Отговор
    Шефът на КЗК е майката на Ненков - депутат от герб. Тя е непоклатима фигура в герб администрацията през последните 7 години. А иска още 2 години да разледва герб картелите. Тотален нонсенс...
  • 5 Малка победа

    2 0 Отговор
    за демокрацията!
  • 6 арапа

    3 1 Отговор
    От БАБХ съм си извадил всички разрешения и си продавам с мръсни ръце дюнерите и с еднакви ръкавици дето пипам пари и друго и си свиркам. От там всеки може да извади всичко ... лесно
  • 7 Дааа

    1 0 Отговор
    Договорът е подписан от временно изпълняващия длъжността директор на БАБХ Николай Роснев, назначен при управлението на ГЕРБ.

    Кражби, кражби, кражби, за гербавите това е работа, работа, работа. дпс=герб=бсп. Крадци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове