Last news in Fakti

5 Април, 2023 09:42 4 694 48

Георги Киряков: Има напрежение в "Продължаваме промяната", защото някой "много изгоря" на този вот

  • георги киряков-
  • продължаваме промяната-
  • избори-
  • герб-
  • демократична българия

"Възраждане" все още не са достигнали потенциала, който имаха "Обединени патриоти"

Георги Киряков: Има напрежение в "Продължаваме промяната", защото някой "много изгоря" на този вот - 1
Снимка: бТВ

"На ниво реторика се намираме в абсолютно същата ситуация, в която бяхме след предишните избори октомври. Тогава имаше някаква надежда, че може да се състави някакво управление, сега избирателите вече виждат ясно, че няма никакви изгледи да се състави стабилно мнозинство, редовно управление. Избирателите учат по-бързо от политиците."

Това мнение изрази пред БНР политологът Георги Киряков.

И в тази кампания, макар и постна, основната визия беше какво ще се прави на местните избори. Политиците мислят още отсега за местните избори, отчита Киряков.

Относно тезата за разцепление на коалицията ПП–ДБ Киряков посочи, че това е поредната коалиция, която преминава "по този добре утъпкан път" и че за този тип партии, в т.нар. градска десница, това е перманентен процес през годините.

"Постоянен процес на разделяне и събиране между тези хора. Такива амплитуди, които постоянно се случват сред тези формации. Този път поводът е възможността да се състави някаква форма на редовно управление, някаква платформа за управление заедно с ГЕРБ."

Скрито недоволство в ПП е имало още преди кампанията, покрай реденето на листи, но възможността да бъдат първа сила е туширала тези настроения. Сега при 9 депутатски места по-малко, тоест "някой е "изгорял" и няма да участва в играта, "тези настроения излизат на повърхността като някаква тиня, която е разбутана", коментира Георги Киряков в предаването "Преди всички".

По думите му има вътрешни фракции, които са се борили за влияние върху самата партия, но напрежението е било туширано заради "наличието на достатъчно много властови ресурс, който е могъл да бъде разпределен". Според Киряков от гледна точка на партийните теории това значи, че самата партия е създадена не толкова за постигане на политически цели, колкото заради "задоволяване на личностни апетити".

"Много е вероятно да се стигне до вътрешно разцепление в редиците на ПП и това се вижда ясно. Очевидно е имало и преди това такива тлеещи настроения."

Без депутатите от ПП ще бъде много по-трудно създаването на мнозинство в парламента, дори само с народните представители на ДБ, които са повече от тези на предишните избори, което пък е сред причините за напрежението между ПП и ДБ, смята политологът.

"Тогава трябва да бъде включен още един играч. Кой ще бъде този играч? ИТН ли? Независимо как са били вкарани в този парламент - дали със собствени усилия, дали с помощта на някой друг. Това са хората, които унищожиха предишна коалиция, в която участваха, предишно управление. Или с ДПС? (…) И тук ще имаме много условности за подкрепа на ДБ на една такава платформа. БСП е пак в ситуацията, в която беше след предишните избори – вътрешни крамоли, обвинения, има още какво да чисти вътре в себе си, за да може да бъде полезен участник в тези процеси. БСП е малко вероятен кандидат за една такава коалиция. Ако БСП участва, тогава пък ДБ няма нужда да участва в такова управление, ако ГЕРБ и ДПС са решили да правят някакво мнозинство."

Какъв е ходът на Борисов в сегашната ситуация?

ГЕРБ мълчат, защото им се налага да съставят първи мнозинство. ГЕРБ е в много лоша ситуация. Ако не успеят да съставят мнозинство с първия мандат, ще се върви към изборната рулетка и пак ще трябва да се оправдават защо не могат да формират мнозинство, изтъкна Георги Киряков. Той обаче прогнозира, че ГЕРБ обаче ще бъдат много малко ощетени, за разлика от коалицията ПП-ДБ, ако там се върви към разпад и самостоятелно явяване на следващите избори.

"Възраждане" все още не са достигнали потенциала, който имаха Обединени патриоти преди време, отбеляза още в анализа си политологът.

"Има още къде да качват, не са достигнали тавана си, но този таван е видим и то не отсега, той е видим от десетилетия."

Запитан възможен ли е кабинет тип "Димитър Попов", Киряков каза, че по-скоро е възможен кабинет тип "Габровски".

"Другият вариант е да се търси форма на подкрепа от ДБ, включително ПП, колкото и сега да се бият в гърдите, че няма да участват, да се поканят някакви много добри експерти от техните среди. По-вероятно е пак да се търси пак формула тип "Габровски". Сега не знам кой професор ще извадят. Вече всичко от ръкавите е извадено. Няма никакви аса там."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП-торбичка със саламче и лютеничка

    34 12 Отговор
    Имаше и малко саламче за предизборно залъгване на ромите
  • 2 честен ционист

    24 16 Отговор
    Има напрежение, че ще се наложи да връщат гранта за билбордовете.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 логистик

    35 6 Отговор
    Ми ,от ПП са бесни щото ДБ яко ги пре..аха с преференциите. От една страна - девет шошовци по малко ще влезнат в НС ,от друга страна ,ПП като по голяма партия ще вкара горе-долу толкова шошовци в НС ,колкото и ДБ . Така че - ППейците правилно ги е яд и правилно се нервят. Обяснението е просто - ДБ има структури по страната ,а от ПП ,.с изключение на Кики, Коко,Ленчето ,Миро рогача ,Гелчето и Лорерчето - никой не знае кои са другите и съответно - преференции - ядец.

    Коментиран от #19

  • 6 Анализатор

    22 5 Отговор
    Три дни след т.нар. избори на 2 април, резултатите са същите партии на едните Радеви протежета от Яневата коалицийка, с други негови, маскирани като ИТН, които и в момента са на власт в неговия служебен кабинет.

    Въпреки това, ако някой, все пак реши да обжалва изборните резултати заради ред нарушения на ЦИК, по отношение тайната на вота и комисиите в чужбина, включително заради декларациите и неистинските протоколи, които в момента ги пишат сгрешено, то ИТН ще лъсне първа и ще остане далеч под 4-те процента.

    Освен това поголовното купуване на гласове между 150 и 300 лева не помогна на т.нар. соросоидните ГМО-та на бойкикевчетата и Радевите протежета.

    И като добавим комикса как от 6 520 000 българи според официалното преброяване от 2021 г., на тези избори имаха право да гласуват 6 590 000 при условие, че пак според преброяването 1 000 040 от гражданите са непълнолетни, става очевадно ясно каква ще е поредната шарлатания на контролираната от “Дондуков“ 1 и 2 ЦИК и броячите от изборните протоколи“.

    Коментиран от #25

  • 7 грубият Крум

    20 10 Отговор
    Груб човек е българинът ,груб! Продължава да дъвче кокалите на "Непобедимата коалиция ПП+ДБ". А правилото е (ако искаме да сме възпитани) : За умрелите или добро ,или нищо.

    Коментиран от #9, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ¹19008е

    4 4 Отговор
    Експертен кабинет на ГЕРБ и СДС с М.П.на Р.Б проф Николай Габровски и който иска да го подкрепят добре който не иска да върви на знаете къде да живее България
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    21 9 Отговор
    Само на мен ли ми прави впечатление, че ПП+ДБ не са единствените загубили гласове. БСП и ДПС също са загубили гласове. Защо в медиите не се коментира напрежението в другите партии дагубилифгласове.

    Защо в медиите не се коментира факта, че Чекмеджан никак не е щастлив от "победата"?

    Защо в медиите не се коментира най-печелившия Копейкин, защо не се коментира, че на следващите избори Копейкин ще стане първа политическа сила? Не защото Копейкин става за нещо, а защото другите "лидери" като Чекмеджан ефенди, Шиши ефенди, Петков, Василев, Атанасов, Нинова, Стефан Янев ефенди, Манолова, Слави Трифонов ефенди... не стават за нищо.

    Коментиран от #17

  • 13 Голям зор

    27 7 Отговор
    ПП се подиграха с народа с държавата ни.
  • 14 Шарлатани ООД

    21 4 Отговор
    Шарлатаните сами се шарлатинираха!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тоя миш маш ако се раздели

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "грубият Крум":

    То Дeeбaто вече ще изпадне от ританките и ново НС ще гледа само през крив макарон...
  • 17 Ханко от село Осеня

    8 11 Отговор

    До коментар #12 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    дпс не губят , те са си константа , а на рубладжиите от израждане това им е пика , после се тръгва надолу , гледали сме го с много такива партийки , да не говорим че структурите им по места се саморазпускат , копейката е варварин , всички му козируват , да ама не някои все пак имат мнение ...

    Коментиран от #38, #44

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бамбука

    3 5 Отговор
    Основната след изборна цел как да се разделят ПП и ДБ. И с какво ще помогне това на България ? Миражи за съставяне на кабинет на далаверите от "хартиената" клика плюс някой и друг откраднат неизживял се политик ? Щом прогнозират и възход на "Въздухарите" , не само ще дишаме прахта на Румъния, но и Македония, Албания и островите Пако Пако ще постигнат много по-добър стандарт на живот от нас.
  • 21 Ветеран от Протеста

    4 2 Отговор
    Това,което получаваш и това,което си мислиш че заслужаваш , са две различни Неща!!!Мисля си,че заслужаваме едно стабилно Проевропейско правителство,Шенген и така нататък,обаче едва ли ще го получим точно от тези Мишоци.от ПП и ДБ ако " работят" за Президентска Окупация на Властта......
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Име

    4 10 Отговор
    ГЕРБ не са кадърни - не може 10 години да управляват - а резултата да е - нисък стандарт - ето сега пенсионерите нямат пари.

    Направо е несравнимо с каквото и да кажем - ПП са по-възпитани и няма агресия, обаче - явно имат умения за работа.

    В действителност - ще трябва да изчакаме достатъчно, за да се разкарат старите муцуни - не са само мафиотите, има и всякакви кариеристи.

    Коментиран от #26

  • 25 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Няма смисъл да се пъпеш толкова.

    Казал си някои истини, само дето си премълчал, че фалшификациите са едни 100 000 или 200 000 или най-много 300 000 гласа. А гласуващата рая е 2 700 000. И да се премахнат всичките 70 000 гласа от Турция и други 20 000 купени от Слави Трифонов ... Резултата няма да е по-различен. Истината е, че много над половината от рая у нас не става за нищо и напълно си заслужава кочината в соято живее. Рая иска господар, който да и пълни корито с помия и това получи. Докато у нас раята чакаща да я нахранят с помия продължава да е мнозинство все ще е така.

    Има едни 2 млн негласуващи, защото са мачкани, обезверени и отвратени от всичко и всички българи (мачкани и от реформатори, и от статукво, и от еничари, и от московци, и от брюкселци, и от анадолци...). Да има около половин милион умни, полу-образовани, полу-работливи, полу-морални ... българи. Но те имат един голям недостатък много са алчни и надменни, смята се за нещо повече от останалите българи и, че заслужават много повече... Тези 0,5 млн са недостатъчни, защото други 1,5 млн робска рая дърпаше България към дъното ги превъзхожда трикратно като бройка.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Веселинов

    3 5 Отговор
    Коалицията на тоалетната хартия от Гроб ДъПъСъ + БеСраПак и Израждане имат повече от достатъчно дупедати за тоалетно мнозинство! Нали за това си гласуваха за фалшиви избори с броящи тип типичния гербер модел "тоз дете", неграмотните депесарски кметове и чували с Костинбродски бюлетини + саботажи и диверсия на машини по стар комунистически обичай! Хайде тикво, не се прави на скъсан менискус, първа цигулка си, къде ти е правителството? Инфлацията вече 2-ри ден расте!

    Коментиран от #36

  • 28 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "А бе каУн":

    Да бе, ГЕРБ не управлява вече 10 години ....

    Коментиран от #31

  • 29 Павлов

    5 4 Отговор
    Боко заедно с тиквичките се е запътил към бунището. С всеки следващ тур на избори подкрепата им се срива. С клизма събира 10% или половин милион. А само преди 5-6 години събираше двойно на това. Време е всички метастази на БКП да последват вожда си бай Тошко и дружно на бунището! Дърт комунист не става за десен, той си е комунист до края на дните си!

    Коментиран от #30

  • 30 Олее майко

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Павлов":

    Другаря Павлов се прави на умен.От време оно ГЕРБ ви бие ,като маче у дирек.Мъкааа,мъка.Гроздето кисело.

    Коментиран от #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГЕРБ=БСП=ДПС

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Тредстоун":

    "...опоскаха България , ето и резултатите които идват малко по малко .... , няма добавки за пенсионерите , дефицит , дълг , инфлация"

    Проблема не е, че няма пари за добавки за пенсионери и работници.

    Проблема е, че се крадат парите за основните заплати и пенсии. И затова заплати са ниски и не отговарят на положения труд. А пенсиите са ниски, защото ниски заплати са равносилно на ниски осигуровки, респективно ниски пенсии. Пробрема не е липсата на добавки, проблема са мизерните заплати и впоследствие от това мизерните пенсии. Голяма вина за това носят българските пенсионери, които искат мошеници популисти да им доват пенсии по-високи от минималната заплата. Няма кок да е справедливо пенсиите да са по-високи от заплатите. Няма как да просперира държава, в която е по-доходоносно да си пенсионер или инвалид, отколкото да си работник на минимална заплата. В такава държава никой не иска да работи, за мизерна заплата. За това младите бягат на Запад да търсят работа. А когато младите бягат, за строителството по-зле.

    Коментиран от #35, #45

  • 33 Ти добре ли си

    4 0 Отговор
    Че дори не знаеш ,кой управлява последните години. А си тръгнал да пишеш по форумите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Проблема не е, че няма пари за добавки за пенсионери и работници.@@@@@@@@@@@@@@
    Не,другарю.Проблема точно е ,ЧЕ НЯМА ПАРИ за пенсии.И то благодарение на харвардските некадърници.
  • 36 За инфлацията

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Веселинов":

    Питай Кирчо Ментата и Кокорчо. Те да ти обяснят.При Боко нямаше инфлация.

    Коментиран от #42

  • 37 Мухаа,хаа!

    3 1 Отговор
    Кабинет няма да има! Ще се надпреварват кой да даде повече помощи за 🤡, ще се дърлят поне месец за бюджета,и на есен - с песен! Неслучайно Ленин преди век и нещо е създал фразата: Вся власть Советом! Това не е обикновен лозунг.Който държи местната власт( съвет,общински, селски,областен) той реално държи истинската власт в Държавата.Защо Герб са първи? Ами държат 83% от цялата местна власт в страната.От там е " притока" на гласове,а не от големите градове.Есента,който вземе превес в общинската власт с кметове и съветници, той ще води хорото още 5 години.Без значение, кой е в МС.
  • 38 А ти, Ханко,

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ханко от село Осеня":

    се готви за мобилизация и после могилизация на 0сРайнския фронт, защото, те, твоите ора затова са назначени от козяк. Само внимавай да не си счупиш маникюра и педикюра.

    Коментиран от #41

  • 39 п0кажи, че

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "предписание":

    си навътре в нещата. Печен си.
  • 40 Уеуе мауе!

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Олее майко":

    Та тея, де ги защитаваш така пламенно, са всички с произход от бкп. Посочи един, който не е.
  • 41 АУУУУУ

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "А ти, Ханко,":

    ТОВА ОТ КЪДЕ ГО ПИШЕШ....ОТ МОСКВА? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #43

  • 42 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "За инфлацията":

    Но кратун подготви пътя на инфлацията, а подмяната я натресе. Всички са козяшки проект.

    Коментиран от #48

  • 43 Не,

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "АУУУУУ":

    от козяк. Това им е задачата на тея, да ни вкарат в месомелачката. Па ти па си невервай. Да не се изненадаш после. Те и оръжие нямаше да пращат, па сега не се и крият.
  • 44 Много

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ханко от село Осеня":

    Сп сигурен нещо, явно и ти искаш да си част от ЛгбтКю+ групата, искаш България да фалира и да се правим на войници.. Дреме ми, но е глупаво. Мисли относно бюлетинката на есен, че скоро България може и д няма както сме тръгнали
  • 45 Преживял лично

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Проблемът според мен е още от 1999 г. Работех в голям химически завод, гордост на социндустрията. Започна приватизация. Пое ни частно сдружение-срещу лудостта “1лев”! Първа стъпка, намаляване на персонала. Всички на пенсионна или около пенсионна възраст бяха пенсионирани. Направо бяха късметлии. Останалите, с основна заплата равна на минималната! Даваха в плик нещо допълнително, в зависимост от квалификацията. Колежка, вече пенсионерка, взимаше два пъти по-висока пенсия, отколкото моята заплата за същата длъжност, която поех! Това е самата истина! И нашето поколение е донякъде виновно, че допуснахме нещата да се развият по този начин, до този хал. Но времената бяха жестоки. Закриване на предприятия, съкращения, изхвърлени познати и приятели на улицата без възможност за работа, цените в галоп нагоре, липса на стоки и най-вече храна. На много инженерни кадри им показаха, че са ненужни в новото време??? Кои нормални управници в нормална държава ще си зачеркнат специалистите с лека ръка? Бяхме първо обнадеждени с идеята за промяна и след това хвърлени в пълен ступор. Имаме израз” ударен с мокър парцал”, мислиш само да оцелееш! Аз като отговорен гражданин, но явно глупаво наивен се питах, защо държавата допуска това? Явно планът да се развие България точно така е задействан още от тогава, та до днес!!!перфектно и перфидно, но не в полза на обществото.
  • 46 Минева

    0 3 Отговор
    На този вот изгоряха младите умни, образовани българи!

    Коментиран от #47

  • 47 Не думай

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Минева":

    Ами те вождовете им неграмотни ,камо ли избирателите.Симеоновската школа се оказа в пъти по добра от Харвард. Тези некадърници ни закопаха само за шест месеца.
  • 48 На калпавия

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Така е":

    Нали знаеш, какво му пречи. Че и твоята работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове