25 Септември, 2013 17:58 1 209 0

Системно насилие над децата от Дом в Стралджа

  • системно-
  • насилие-
  • децата-
  • дом-
  • стралджа

ДАЗД констатира изключително жестоки форми на физическо насилие

Върху децата в Социално–педагогическия интернат в гр. Стралджа е упражнявано системно насилие. То е извършвано от членове на персонала, които са прилагали изключително жестоки форми на физически наказания. Това установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, разпоредена от председателя Ева Жечева след сигнал на френски доброволци. Децата от интерната - Стралджа не се чувстват защитени и не разпознават местните институции като органи, които да им предоставят закрила, е заключението на експертите от агенцията. Инспекторите са установили следи от побои върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки, бухалки, палки и прътове.


Особено обезпокоително е, че децата са с висок праг на поносимост към агресията, наличие на враждебни мисли, свързани с отмъщение за причиненото насилие, мисли, свързани с посегателство върху собствения живот, поради силното отчаяние, че изход и спасение няма, смята психологът, работил с тях по време на проверката. Бидейки жертви и свидетели на ежедневно насилие, в момчетата се затвърждава агресивният модел на поведение и механизъм на действие. Това се разминава с целта, с която те са настанени в интерната – чрез активна работа на специалисти да бъде променено тяхното асоциално и агресивно поведение. Насилието не е форма за превъзпитание на тези деца, смятат експертите на ДАЗД.


Проверката е установила още, че настанените в интерната имат сериозни затруднения при четене и писане, знанията им не съответстват на класа, в който се обучават.

В Интерната не е осигурена храна в съответствие с изискванията за здравословно хранене на учениците, не са правени необходимите медицински изследвания и периодични профилактични прегледи за установяване на здравния им статус. Преобладаваща част от тях не разполагат с лични дрехи и вещи, нямат индивидуални тоалетни принадлежности и хигиенни средства.

Материалната база не се поддържа в добро функционално състояние. В преобладаващата част от стаите обзавеждането е старо, а спалното бельо е изхабено.
Не е регламентиран и достъпът на външни лица до децата от Интерната, липсват и правила за работата на доброволци с учениците.

За отстраняване на констатираните пропуски на директора на Интерната Стралджа е дадено задължително предписание, придружено с писмени методически указания и механизъм за взаимодействие между отговорните институции.

За резултатите от извършената проверка е уведомен министърът на образованието и науката за предприемане на необходимите действия за защита правата и интересите на децата от Интерната Стралджа, сезирани са Районна прокуратура – Ямбол и Регионална здравна инспекция – Ямбол за предприемане на действия по компетентност.

Четирима служители от интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите и обстоятелствата по сигнала за насилие. Назначен е нов временно изпълняващ длъжността директор.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове