Last news in Fakti

29 Април, 2023 11:08 1 308 22

Иван Шишков: Проблемите с жълтите павета в София идват от лошото задание и лошото изпълнение

  • ремонт-
  • жълти павета-
  • еврофинансиране

До септември ремонтът не само на жълтите павета, а и на целия център трябва да бъде завършен, за да може София да си получи парите от еврофинансирането, каза министърът

Иван Шишков: Проблемите с жълтите павета в София идват от лошото задание и лошото изпълнение - 1

България ще изгуби 90 милиона лева заради установени нередности във ВиК сектора, обяви на пресконференция вчера регионалният министър Иван Шишков.

В "Денят започва с Георги Любенов" по БНТднес той обясни, че става дума за средства от оперативна програма в периода 2019-2020 г., когато е имало възможност да се подмени голяма част от водопроводната мрежа в страната. 14 ВиК дружества са участвали в този процес. Направена е проверка на 10 от тях и при всички са установени проблеми с възлаганията на договорите.

"Направен одит на европейските средства е установил нередности във всяко едно от проверените дружества. Проверени са 21 договора, само 4 от тях нямат проблеми, 17 имат. Сумата, която ще ни бъде удържана, е 90 милиона".

Проблемът се състои в начина, по който са възлагани договорите - в търговете кандидатстват определен брой участници, отстраняват се всички и остава един, но се оказва, че и той има същите нередности като останалите, обясни Шишков.

Най-много нередности са установени във ВиК в Смолян, Кърджали, Стара Загора и Бургас. Регионалният министър даде пример с ВиК-Бургас и пречиствателното съоръжение към язовир "Ясна поляна", което е застрашено от срутване.

"Правителството осигури 23 милиона, съвсем скоро ще започне аварийната реконструкция на това съоръжение, но то нито е ремонтирано през последните 20-30 години, нито му е извършена профилактика,за да се знае како се случва. поведението и отношението на ВиК-Бургас има сериозни проблеми, това е едно от първите дружества, които вдигна цените".

По думите му през последните 8 месеца МРРБ и българският ВиК холдинг се отпиват да сменят управителя на дружеството в Бургас, но съдът ги възпрепятства. Иван Шишков ще сезира европейската прокуратура за установените нередности във водния сектор.

Пренареждането на жълтите павета в София ще започне съвсем скоро, каза министърът. Проблемът там отново е лошото задание и лошото изпълнение, коментира той.

"Нещата зависят от Столичната община. До септември ремонтът не само на жълтите павета, а и на целия център трябва да бъде завършен, за да може София да си получи парите. Донякъде регионалното министерство се включва по няколко причини - оперативната програма, ние сме контролен орган. В конкретния случай, включително кметът Фандъкова има проблеми и нейните проблеми са проблеми на целия град. Затова който може да помогне, трябва да помогне в този казус".

Последните две години дадоха нов хоризонт за развитие на строителството на магистралите в България, коментира министър Шишков.

"В рамките на 7 месеца съм одобрил нови 100 км подробни устройствени планове за строителство на магистрали - това е една бъдеща перспектива да бъдат построени тези магистрали. АМ "Струма" буквално беше зарязана - свлачище 2020 година и в един момент тунелът "Железница" беше изпълнен и нямахме достъп до него. АМ "Европа" - вчера съм издал разрешение за строеж на част от последния участък от София до Сливница".

Той заяви още, че са осигурени всички средства за това АМ "Европа" да бъде завършена до края на май.

Той коментира и защо правителството е отказало да обособи Обзор като община:

"2331 жители за една община. По норма трябва да бъдат 6000, допускат се изключения, но представете си тук колко голямо трябва да бъде изключението. Представете си от 2300 жители, колко трябва да работят в новосъздадената общинска администрация. Няма да може да се постигне добро обслужване на населението. Колкото по-малка е една община, толкова повече има проблеми с кадрите".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    18 3 Отговор
    ГЕРБ е Евророма и като хванеш евророма да строи се получават смешни ремонти.
  • 2 Пич

    14 2 Отговор
    Не бе , големият проблем идва от това , че някой си представя , как квалифицирана и тежка работа , някой ще я прави за без пари !!! И после - рев и от държавата , и от капиталистите !!!

    Коментиран от #12

  • 3 БГ некадърник

    14 0 Отговор
    Некадърността в територията е тотална!

    Коментиран от #6

  • 4 Седефка

    6 4 Отговор
    Ааресвам Бойко Бурисов зашто говори съшто като наз в мъхалата
  • 5 абре

    8 5 Отговор
    Шишко, за глупавите ви павета отдавна няма майстори, а ти като си толко вещ и образован в тоя занаят, почвай да ги редиш!
  • 6 Шерлок

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "БГ некадърник":

    ГЕРБ си работят по старата схема ремонта на ремонта е вс. път се цакат пари и се крадът средства. Никой вече не пита какво стана с 13 000 000 лв за осветлението на Западния парк които изчезнаха и Столична община го плати на ново.

    Коментиран от #8

  • 7 Помнещ

    12 0 Отговор
    Йорданка Фандъкова плати и пейки с кашпа по 17 000 лв едната и тоалетна за 300 000 лв пред НДК и една тоалетна за 250 000 лв в градинката пред Кристал.
  • 8 БайХ@Й

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шерлок":

    Не се ли сещаш...
    Питай кмета на Захарна фабрика,
    а и хората в кафето на площадчето - много от тях знаят къде отидоха парите.
    А и срещите на кмета на София (които беше неадекватен) на откриването на част от ремонта на ул.Кукуш --- чудя се защо плащате данъци,щото аз от много години не плащам.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "БайХ@Й":

    Кметчето на Захарна Фабрика и Илинден превзе Северния парк с неговите кафета сега си е взел и платен паркинг в Захарна Фабрика.
  • 10 Тремор

    4 8 Отговор
    Паветата са правени в период когато е минавала по една кола на два часа и само коне. Трябва да ги махнат.
  • 11 Надежда 1

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "БайХ@Й":

    Сложил е дори незаконно маси на новия площад в Северния парк от страната на Народни Будители. Заведението няма тоалетна за гостите и ползват обществената тоалетна кмета Димов му построи и тоалетна с парите на община НАДЕЖДА.
  • 12 Нее

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    "Работата се бои от майстора", а вие сте любители!
  • 13 Баце

    0 2 Отговор
    Забравил си да споменеш и комисионните, в които и вие участвате или не?
    От колко време си министър?
  • 14 бай Иван

    4 0 Отговор
    Иван Шишков: Проблемите с жълтите павета в София идват от лошото задание и лошото изпълнение"
    Гледах стари снимки на жълтите павета . И заданието добро и изпълнението тоже. И по това старото изпълнение всяка година на парад минаваха танкове и бронетранспортьори, но изпълнението не мръдна. Вчера 2-ра група от близката детска градина минала по паветата и изпълнението се провалило.Толкоз.
  • 15 Маке

    1 1 Отговор
    Во дневната соба ставив жолт паве како спомен. Не беше кражба, цела е Македонија. И паве су македонски.
  • 16 Умнико, който никога нищо не

    3 2 Отговор
    Си правил, проблемът идва от липсата на каквито и да е работници, в който и да е бранш в България! С настоящите кадри, никакъв бизнес не може да се развива! В къщи да си вземеш майстор, ти да му плащаш, над главата му да стоиш - пак ще оплеска всичко. Той толкова може! А защо е така ли? Ами заради хубавия ЕС!

    Коментиран от #18

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор
    И жълтите павета като
    Жална България -
    до 1989.г. нямаха проблеми ,
    а след 1990. г. от проблеми няма отърване ❗
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Умнико, който никога нищо не":

    Ами като си взимаш "майстори" от
    "Позвънете" , така ще е ❗
  • 19 Общинари

    3 0 Отговор
    с пеликански гуши , техни фирми , ползващи подизпълнители бушони , неквалифицирани работници и безброй шашми за милиарди !
  • 20 Гошо

    0 0 Отговор
    Разкопаха градовете. След усвоените пари на ВиК дружествата, гледката е лунен пеизаж.
  • 21 Васил

    0 0 Отговор
    Ама като взимат парите за калпавият ремонт не им е лошо!
  • 22 НИКОЙ В СОФИЯ ДОРИ И НЕ СИ Е ПОМИСЛИЛ

    1 0 Отговор
    ЧЕ КМЕТИЦАТА ИМА НЕЩО ОБЩО С ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА КАКТО И БЕЗБРОЙНИТЕ ДРУГИ НЕЙНИ СХЕМИ ЗА КРАДЕНЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове