Last news in Fakti

29 Април, 2023 11:48 1 407 28

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се задържат между 4 и 7% няколко години

  • лихви-
  • кредити

Политическото противопоставяне в България се изражда в личностни противопоставяния и затова хората не са толкова активни в гласуването, смята финансистът

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредитите ще се задържат между 4 и 7% няколко години - 1

Внесеният бюджет за 2023 г. е провокация на експертите на финансовото министерство към депутатите в парламента. Това мнение изрази финансистът Левон Хампарцумян в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Провокира депутатите и казва: "това, което вие направихте в предишната инкарнация на парламента, ако се остойности и се напише ред по ред, ще даде това, което ви даваме. Вие нещо друго искате ли да правим?"

Ако има редовно правителство, то има ангажимента да влезе в по-разумни рамки, ако не, служебното правителство също трябва да състави по-разумен бюджет с по-малък дефицит. "Министерството на финансите не определя политики, то изпълнява политики", припомни Хампарцумян.

"Мисля, че една сериозна политическа сила с перспектива и капацитет би трябвало да има по джобовете поне няколко предложения за министър на финансите, за премиер, от гледна точка на разумния управленски капацитет. Ти не можеш да заложиш на две или три личности ида зависиш от това как са наредени техните ДНК спирали и характери".

Политическото противопоставяне в България се изражда в личностни противопоставяния и затова хората не са толкова активни в гласуването, смята финансистът. По думите му не може да говорим за увеличаване на данъци, когато системите на управление са неефективни.

"Ние не можем да увеличаваме данъците и да сипваме вода в кацата без дъно. Преди да сме запушили кацата, да не тече отвсякъде, няма какво да увеличаваме. Трябва да увеличим събираемостта, да не харчим пари за неефективни проблеми. Трябва да направим процесите в икономиката и държавата по-ефективни, включително и харченето на публични пари. Трябва да ускорим оборота на парите в България, който е твърде бавен".

Левон Хампарцумян коментира, че средната класа в България отдавна не плаща данък 10%, а доплаща за редица публични услуги - образование, здравеопазване и т.н.

"Наивно е да мислим, е срещу 10% можем да получим скандинавски услуги. Наивно е и да мислим, че като стане 15% данъкът, услугите, които получаваме от публичните администрации, ще станат по-добри".

Според Хампарцумян увеличението на лихвите ще е плавно и няма да има шоков ефект върху кредитополучателите.

"Това ще засегне хора, които са взели кредит на ръба на възможностите си. За тях няма да е шоково, но ще стане трудно и ще трябва да ходят в банката или институцията, от която са взели кредит и да предоговарят условията така че да стане по-поносим за тях".

Той очаква по-голямо поскъпване на лихвите при ипотечните кредити. Финансистът коментира още, че за относително дълъг период от поне няколко години, нивата на лихвите по кредитите ще се задържат между 4 и 7%.

"Инфлационните процеси водят до увеличение на заплатите, със закъснение и не с пълна компенсация. Но примерно ако кредитът ти е поскъпнал със 100 лв. и ти дадат 70 лв. отгоре върху заплатата, пак е съществена помощ", каза Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изкуплението Шоушенк

    30 2 Отговор
    Този трябва да дава финансови съвети само на надзирателите в затвора.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баце

    22 1 Отговор
    Лично от Федералния Резерв или Европейската Банка ли ти го казаха или и ти като онзи от Драгалевци все сте гладни и за хонорар винаги сте готови да кажете нещо?
  • 4 Баце

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Изкуплението Шоушенк":

    Много е нефелен, бая бой ще изяде после иначе мястото му е точно там И на него.
  • 5 ЛевонПъpцyмян

    14 0 Отговор
    много държи да стане цифров ЕвронПъpцyмян
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 0 Отговор
    Лихва 7% всъщност е
    100% за 10 години ❗
    При 1 000 лв ще върнете 2 000лв ❗
  • 7 Девертиколп

    6 1 Отговор
    И когато бай Левон ви каже, че сте не особено умни, да теглите ипотечни кредити, няма да се сърдите като малки деца. Прав е човека!
  • 8 Брюкселската зелка

    11 2 Отговор
    4-7 лихва, ГПР 7-14% и сбогом на розовите сънища за забогатяване чрез имоти. Балонът се пука!!!
  • 9 Съдията Дред

    14 0 Отговор
    За тоя не сме хора , а нещо средно между роби и крепостни на банките.

    Коментиран от #23

  • 10 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    8 0 Отговор
    Глей го ,бе! Симпатяга! Как да не го цунеш? Много работи момчето. Банките са ни 45% на печалба тя година. Даваме пари. Даваме ги даром. Условието е доживотна робия. Бегом на касите да платите лихвичките. Благодаря.

    Коментиран от #11

  • 11 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон":

    Не 45% а 54,6%. Бравос лихвороби.
  • 12 Павел пенев

    12 1 Отговор
    Този е срам за арменската нация, но не и за пропагандния сайт Факти. Вижте му профила в Гугъл- престъпник демократ с евроатлантически ценности.
  • 13 Нострадамус фром Болканс

    3 0 Отговор
    Възрастния пророк речи :)))))
  • 14 секуро

    9 0 Отговор
    - Само аз мога да си взимам кредитчета,щото ми дават месечно по 20 000 лева заплата,която е повече от тази на Лена.- каза Хампарцумян.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Наивник на средна възраст

    9 1 Отговор
    Колко нагъл трябва да си за да твърдиш.че като дигаш лихвите удържаш инфлацията.Горките банки - с рекордна печалба миналата година - около 56 % повече от предходната,и трябвало и лихвите да са високи,Такси за дишане на въздух в банките май няма още,но не съм сигурен.Вече не ни смятат и за и..оти,а направо за овце.Нагла,ухилена банкерска физиономия и услужливи български управници,дето апропо са и наши работници.Те това е да те обират работниците ти - демокрация.....Спи народе невъзродени,спи си спи...то не те засяга щото...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 123456

    4 0 Отговор
    С 30см по-нисък ще изглежда много по-добре !
  • 19 КАКЪВ ИДИОТ СИ ИМАМЕ

    3 0 Отговор
    КАКЪВ ПРЕДАТЕЛ , А ? ЕТО ЗАЩО ТУРЦИТЕ СА ТРЕНИРАЛИ ГЕНОЦИД С ТЯХ !
  • 20 БНБ прогноза: Процесът по повишаване на

    4 0 Отговор
    лихвените проценти ще се ускори през следващите месеци ! ТОЛКОВА МУ РАЗБИРА ГЕРБАВАТА ТИКВА НА ТОЯ МРЪСНИК ЛЕВОН - ЗАТУЙ И ГО СЛОЖИХА ШЕФ ИТАЛИАНЦИТЕ ! ПАРЦАЛ !
  • 21 Гост

    4 0 Отговор
    "Той очаква по-голямо поскъпване на лихвите при ипотечните кредити. " - Къде е оня, който обясняваше, че сега бил момента за апартамента?
  • 22 Прецедент

    6 4 Отговор
    Ще гласуваме за ВЪЗРАЖДАНЕ.
    Нека напуснем ЕС.

    Коментиран от #27

  • 23 Венец на природата

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Съдията Дред":

    Че за кого не сме такива?
  • 24 Къртач

    2 0 Отговор
    С удоволствие бих му направил дупката между предните зъби шест пъти по-широка.
  • 25 това го знаем и ние

    2 0 Отговор
    без да сме били като подставени лица шефове на банка.
  • 26 Редкозъб недоскив

    0 1 Отговор
    Най-обичам Леприкон Хърпърцумян да ми се прави на умен а той е тъп на манастирска джапанка
  • 27 гневно

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Прецедент":

    Ти не си в състояние да осъзнаеш колко е прав Хампарцунян. Нито тъпирите от ПП начело с обитателя на Донуков №2. Но за какъвто си гласувар, това ще получиш.
  • 28 Ха ха

    1 0 Отговор
    На Хампарцунян му дреме на хампарцуна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове