Last news in Fakti

21 Май, 2023 15:22 1 557 29

Съдия Тодорова: Ако не се стигне до същината на проблема, смяната на Гешев, Сарафов и Тодоров с подобни не върши работа

  • мирослава тодорова-
  • смяна-
  • иван гешев-
  • борислав сарафов-
  • подобни-
  • проблем

И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система", коментира съдията от Софийски градски съд Мирослава Тодорова  

Съдия Тодорова: Ако не се стигне до същината на проблема, смяната на Гешев, Сарафов и Тодоров с подобни не върши работа - 1
Снимка: БГНЕС

В предаването "Политически НЕкоректно" по БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно".
И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система".

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици.

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм - политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите.

"Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно - с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск", коментира юристът.

"Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение".

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво.

"Като член на Европейския съюз не сме сами и това е аргумент в подкрепа на това, че този път съпротивата може да бъде успешна. Дългогодишните процеси на отрицателна селекция в прокуратурата, особено в ръководните постове, доведоха до това, че сега ръководителите са такива, че много лесно се разбира какъв е мащабът на вредите... Тази сцена показва държавен разпад и преврат. Когато институциите са похитени, се изисква от всички нас да се отнесем сериозно, да не позволяваме да бъдем разсейвани и да не подходим инфантилно".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    4 9 Отговор
    Похода за мир и неутралитет тръгва по Витошка.Река от хора.

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Град Симитли

    3 2 Отговор
    ".. Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво..."
    ....
    ..... А ся, извади си ххж от устата--и го кажи на човешки език?
    ... Моля!
  • 3 Бамбука

    8 1 Отговор
    Съдиите искат да се разграничат от корупцията в съдебната система. Не става така. И те са в кюпа на корупцията. Ако наистина искат промяна, да подкрепят Главния да стигне до край, другото е поредното лицемерие.
  • 4 Българка

    8 0 Отговор
    И трите червени тоги трябва незабавно да бъдат отстранени, разследвани и съдени!
    Явно прокуратурата трябва да бъде преоснована, а длъжността Главен прокурор премахната. Освен това прокурорите не са част от съдебния процес, а страна- обвинителна. По тази логика трябва да има и адвокатска колегия във ВСС
  • 5 Тикволандия

    6 2 Отговор
    Още когато дойдоха Боко и Цецо, напълниха системата на МВР с мутри, от КАТ до службите и прокуратурата. Сега не могат да ги махнат, по-добре да закрият държавата.
  • 6 Българка

    8 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако искате мир, протестирайте пред Мутрофанова и руското посолство. Русия започна войната, редно е да искате от Кремъл да спре войната и да има мир

    Коментиран от #12

  • 7 А стига бе

    6 2 Отговор
    Като махнат тези ще дойдат по знаещи и можещи като този щеф на Правната комисия в Парламента ДАНО да има Господ че да се смили над нас
  • 8 Свобода

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Марш в Русия ма, при комплексираното джудже.

    Коментиран от #14

  • 9 Доротея

    6 0 Отговор
    Ето, че отново всичко потъва в безкрайни репортажи по телевизиите, където главните виновници, вместо да изчезнат от очите на Зрителя, маскират проблемите в мъгла от процедури, анализи, аналогии, заклинания, прокоби, членове, алинеи и параграфи! Вместо основния въпрос, как да бъде спряна мафията, която си наначава съдебна власт, единствено всичко се върти умишлено кво щял да направи утре Гешев, ще бъде ли отстранен или не!За изцепките на Сарафов - нищо! Там няма ни призиви, ни раследване! А главният архитект на толупщината, простотиите и наглостта, утре ще представя бутафорно правителство!

    Коментиран от #23

  • 10 Слушател на БНР

    1 2 Отговор
    Аман от материали дето сме ги чули вече по БНР....
    Егати и фактите
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    съд прокуратура са
    Корумпирани
  • 12 Не българка,а

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Гюптика сиТиБъ гняснътаМакя
  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    2 0 Отговор
    България губи много време, страната въпреки че е в ЕС изглежда като Русия ако ли не и по зле, веднъж излезете ли от Столицата и още 5/6 града в България⁉️
    Вместо да говорим за Спортни Успехи, за реализирали се Млади Хора, за Провинция, Села и Градове в които улиците са асфалтирани и са привлекателни за живот, ние обсъждаме едно и също, ден след ден, година след година⁉️
    Червено/Кафявата Институционална Корупция в полза на една шепа Олигарси от ДС ще унищожи България⁉️
  • 14 ЕбемТиСвободатъ иМайката

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Свобода":

    Също

    Коментиран от #18

  • 15 Гутьо

    2 1 Отговор
    Аз заставам зад Гешев ако трябва и отпред ще застана. Това че ще арестува Путин бе един скеч и после от Козяк му направиха атентат и искаха да избият цялото семейство.
  • 16 Наблюдаващ прокурор от

    2 1 Отговор
    Европа както след 1944 е имало прокурор Вишински от СССР за да няма народен съд отново
  • 17 Мика Зайкова

    4 2 Отговор
    Хора братя и сестри пенсионери. Не виждате ли че ни правят сапунка ? Проблема е ,че за юли нашите пари които сме градили тази прекрасна България..парите на българските пенсионери са откраднати от НАТО и ЕС.
  • 18 Марш в Русия и дупката

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЕбемТиСвободатъ иМайката":

    БДТМ безродна
  • 19 Закривай

    4 0 Отговор
    Закривайте я тази институция и аре стига харчите народни пари
  • 20 Ами да

    2 2 Отговор
    Браво на Тодорова! Властта трябва да е на избирателите! Областните съдии и прокурори да се избират от съответното население в два тура по критерии, определени от парламента! Всички областни съдии да избират съдиите на върховните съдилища! Областните съдии да са и ВСС! Възможност за отзоваване по реда на избора за всички! Без главен прокурор!

    Коментиран от #27

  • 21 Митрофанова

    0 2 Отговор
    Западните медии Ви манипулират .Мога да ви пока 681 имена на българи които са поискали политическо убежище в Руската федерация след началото на военната операция.
  • 22 Цецо

    3 0 Отговор
    Окупираната държава .
    Прокуратура,съда...
    А представете си сега и какво е в МВР,НАП,Митници,НСО..и всички държавни институции
    Трябва да се кърти здраво
  • 23 Така е

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Доротея":

    Госпожо, както се пее в една прекрасна песен - пароле, пароле, пароле.
    Думи се леят, без цел и без смисъл. Пълен бълвоч!
  • 24 Мдаа

    3 0 Отговор
    Гл.Прокурор надуши, къде олигархията държи парите и те набързо му спретнаха номера. Вкараха дори съдите на помощ в очернянето на обвинител номер 1, в цялата тази гпозна помия.

    Коментиран от #25

  • 25 Мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    Поправка: Да се чете, цялата тази грозна помия.
  • 26 хихи®

    2 0 Отговор
    "...смяната на Гешев, Сарафов и Тодоров с подобни не върши работа..."
    Това го разбраха и третокласниците не Третокурсниците
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 дон

    0 0 Отговор
    Силно се надявам потъвайки гешев сарафов и аз съм да потопят голяма част от шайката с тях.

    Сарафов и тодоров за съжаление са обикновени слуги те най-много да се разциврят, ако някой им се развика.

    Гешов обаче има вид на куршум с изместен център на тежестта. От него очаквам чудеса.
  • 29 Леля Гошо

    0 1 Отговор
    В една нормална държава, коментарът "политически боклук" е равностоен на оставка или отстраняване. Надявам се че Каскета ще докаже твърдението си с конкретни факти и обвинения срещу политици. Колкото повече, толкова повече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол