Last news in Fakti

23 Май, 2023 03:24 2 390 23

23 май 1945 г. Д-р Георги М. Димитров бяга от комунистическите репресии в резиденцията на САЩ

  • д-р георги м. димитров-
  • гемето-
  • бзнс-
  • комунистически терор-
  • комунистически режим

Инцидентът предизвиква тримесечна дипломатическа криза

23 май 1945 г. Д-р Георги М. Димитров бяга от комунистическите репресии в резиденцията на САЩ - 1
Снимка: Архив

Д-р Георги М. Димитров, който от един месец е поставен под домашен арест, избягва и се укрива в резиденцията на американския политически представител Мейнард Барнс. На 25 май е изключен от БЗНС. Това е оповестено във в. "Земеделско знаме" на 9 юни.

Това предизвиква паническите действия на комунистите, начело с Трайчо Костов, които правят опит да го отвлекат насилствено, но изправени пред заплахата от въоръжен сблъсък се оттеглят и къщата е блокирана от съветски военни части.

Подпомогналата бягството негова бивша секретарка Мара Рачева е арестувана и умира няколко дни по-късно след тежки изтезания.

Инцидентът предизвиква тримесечна дипломатическа криза, по време на която се водят преговори между българското правителство и американското представителство в София, както и американското посолство в Москва и съветския външен министър Вячеслав Молотов.

След като по време на Потсдамската конференция Съединените щати успяват да получат някои отстъпки за дейността на своите мисии в България, Румъния и Унгария, Съветският съюз се съгласява Г. М. Димитров да бъде освободен, при условие да напусне страната преди предстоящите избори. Заедно със съпругата си и придружаван от Бърнс той заминава от София с военен самолет на 5 септември 1945 година.

През лятото на 1946 властите провеждат показен съдебен процес срещу 18 видни деятели на БЗНС, сред които намиращите се извън страната Г. М. Димитров, Ценко Барев и Вакрил Янев и организационния секретар на Земеделския младежки съюз Евтим Арсов.

Те са обвинени в различни действия, включително организиране на терористични групи, а Димитров е определен като „самонадеян авантюрист“, работил срещу интересите на народа и противопоставял се на съветското влияние в страната. На 12 юли той получава доживотна присъда, а други 11 души – различни срокове затвор.

Георги М. Димитров е политически деец. Роден е на 15 април 1903 г. в с. Ени чифлик, Одринско (в Турция). Член е на БЗНС от 1922 г. Завършва медицина в Загреб през 1929 г. и след завръщането си се отдава на активна политическа дейност.

През 1932 г. е включен в Управителния съвет на БЗНС "Ал. Стамболийски", а след това и в Постоянното присъствие на БЗНС "Обединен" ("Ал. Стамболийски" и "Врабча 1").

След държавния преврат на 19 май 1934 г. е в опозиция на монархическия режим в страната. Възглавява полулегално дясната групировка в БЗНС "Ал. Стамболийски". През януари 1941 г. организира внушителна акция против подготвяното присъединяване на България към Тристранния пакт.

На 22 февруари 1941 година полицейска група нахлува в апартамента на семейство Димитрови на ул. „Гладстон“ № 65, за да арестува политическия опозиционер д-р Г. М. Димитров. Той успява да избяга и минава в нелегалност. Полицията арестува съпругата му Мария, която прекарва една година в затвора като следствена. Причина за полицейската акция е писмо до Борис III с искане за аудиенция, в което антихитлеристката опозиция заявява своето решително становище против всякакви ангажименти на България във военния конфликт и настоява за запазване на неутралитет. Решението за него е взето в края на 1940 година.

На 21 февруари 1941 година бившият министър-председател Никола Мушанов предава писмото в парламента на царския парламентарен секретар Петър Костов. В отговор опозицията не е допусната до аудиенция. Вместо това царят издава заповед за арест на Доктора като инициатор на акцията. Междувременно Тристранният пакт е подписан във Виена на 1 март 1941 година от министър-председателя Богдан Филов и министъра на външните работи Иван Попов.

В знак на протест срещу Хитлеровата инвазия д-р Г. М. Димитров написва и подписва в качеството си на главен секретар на БЗНС „Ал. Стамболийски“ политическия документ „Манифест към българския народ“. Целта му е чрез него да призове народа на съпротива срещу чуждия окупатор. След публикуването и нелегалното му разпространение от политически сподвижници в страната през март и април 1941 г. полицията незабавно започва арести на млади земеделци.

Следствието прераства в най-мащабното дело срещу д-р Г. М. Димитров като “таен” заговор срещу държавата заедно с още тридесет и пет души, които ще бъдат изправени пред съда. Всъщност Доктора пише манифеста вече в емиграция в Белград, а е трябвало да бъде арестуван по обвинения в опит за държавен преврат, организиран от английските служби, като част от плана за възпиране на германската инвазия на Балканите.

От 1941 до 1944 г. е ръководител на проанглийския емигрантски Български национален комитет със седалище в Кайро и на нелегалния радиопредавател "Свободна и независима България".

На 23 септември 1944 година д-р Г. М. Димитров се завръща от емиграция в България с влак от Истанбул.

Заради дейността му, насочена против отечественофронтовската власт, през 1945 г. е снет от ръководството на съюза, а скоро след това е изключен от неговите редове. През май същата година напуска страната.

Две години по-късно заедно с други емигранти от други страни от Източна Европа създава т. нар. "Земеделски комитет" ("Зелен фронт") със задача да се бори против комунистическите режими в техните страни.

Заедно с това възглавява и Българския национален комитет, съставен само от български емигранти, който преследва същите цели. Умира на 28 октомври 1972 г. във Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На баба Сиси

    7 9 Отговор
    бащейко и.Гледа кат Кокорчо,от една порода са
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бонев

    25 8 Отговор
    Чуждите агенти рано или късно стигат до някоя чуждестранна резиденция. Я за да се скрият,я за инструкции. Така е било с този, така беше с Местан така сега е и с банкянският.

    Коментиран от #6

  • 6 Д-р Нагера

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "Бонев":

    След края на Испанската гражданска война 1936/39 испанската полиция започва да разпитва пленените комунисти. Те така упорито отричали очевидни факти - както всички комунисти по света, така казвали на черното бяло, че полицията поканила за консултации проф. Антонио Валиехо Нагера /1889-1960/, бащата на испанската психиатрия, преподавател в Мадридския медицински университет. В продължение на година провел стотици беседи с пленените интербригадисти, затворени в манастира "Сан Педро де Кардена" до Бургос и представил заключението си: "Комунизмът не е идеология, а вид психическо заболяване".

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тодор

    5 2 Отговор
    А да бегачи се праждосаме в Щатите от тия български комунисти и най вече Боко тиквата.
  • 9 хайдутин

    22 11 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Ами окупирани , неукупирани , на народа си му беше добре и спокойно при соца . Сега забогатяха малък брой измамници и продажници и ни вдигат джабъла до небесата , колко е прекрасен живота при капитализма . Е колко е прекрасен , чушките са 5-6 лева , египетските картофи нямат ни вкус , ни мирис , вносното месо е като подметка , българското производство е по-скъпо от вноса , като че ли ни го карат от Френска Полинезия . Докато оялите се политици не разкарат спекулантите от министерствата, борсите и магазините , обеднелия народ ще гледа на изток и стихотворения и статии , колко били страшни комунистите , няма да променят мнението на хората . Червените ботушки са по-леки за носене от ботушите за езда с шпори....анадъмо !

    Коментиран от #11, #13, #14, #22

  • 10 ЯМКС

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Град Симитли":

    ….над полето дъжд вали!
  • 11 На Народа му било добре!!!

    11 15 Отговор

    До коментар #9 от "хайдутин":

    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат!
    Тъй минаваха годините, в чакане на Утрешния ден.
    В който влизаш в магазина, и не мислиш за пари хептен!
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.

    Коментиран от #17

  • 12 На Народа му било добре!!!

    6 11 Отговор
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?
    Как все още има носталгици, страдащи по Руския модел?
    И мечтаят за почивка, с Профсъюзна карта на море!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чушките на баба Пена?

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "хайдутин":

    Ако ти се ядат евтини чушки, вземаш мотиката и хващаш къра! Киснейки тук, Заливайки ни с фашистко-комунистическа пропаганда, няма как да ядеш евтини чушки и домати.

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хитрото

    17 4 Отговор
    Гемето цял живот е бил платен агент, първо на англичаните , подле на руснаците , после на германците и накрая на американците.
    Смело и гордо напуска България в колата на американския посланник скрит в багажника , връща се чак красивата му дъщеря Маузер , да сее антикомунизъм и освен да краде и да мрази комунистите за нищо друго не ставаше.
  • 17 хайдутин

    13 3 Отговор

    До коментар #11 от "На Народа му било добре!!!":

    Ей , хладилниците на 65%-70% от хората са полупразни и се чудят как да си платят сметките , обличат се от втора употреба , пуснаха наркотиците в държавата , народа си остана само с мечтите за запада , за да живее богато новата класа на политици и измамници .....за тях животът със запада е песен и не им пука как се справят с тези ниски заплати “плебеите“.
  • 18 дядото

    9 1 Отговор
    защо ли в тази страна никога не е имало и няма достойни хора.преди едни,подобни на днешните подлоги говореха за. част от историческите събития в българия.от години дойдоха нови подлоги,които говорят за друга част.а тя историята е една.веднаж да се изговори цялата,истинската,а не нагажданата и да я знаем,такава каквато е,а не такава каквато е удобна за едни или други подлоги,много неща в живота на народа биха се променили
  • 19 Хайдутин

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Чушките на баба Пена?":

    Пуснали са ви като добермани да пазите милионите на крадците на държавата . И не ми говори за фашизъм, защото на вашия контрапротест на 9 май пред паметника на Съветската армия, вашите евроатлантически младежи , пееха дружно , като хор “Кукузел“ фашисткия химн “Шуми Марица“, тези на които изпращате оръжие и ги славите , са татуирани с фашистки свастики , а ти нагло обвиняваш във фашизъм, тези които не пеят фашисткия химн

    Коментиран от #20

  • 20 Сталинчо

    3 9 Отговор

    До коментар #19 от "Хайдутин":

    Много точно си се писал ХАЙДУТИН ,защото в България точно такива са само комунягите

    Коментиран от #23

  • 21 Taka така

    5 3 Отговор
    Много фашисти са приютени във фащ.
  • 22 Заминавай еднопосочно

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "хайдутин":

    за Северна Корея ! Там ще си добре!
  • 23 Хайдутин

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Сталинчо":

    Е няма как да си оправдавате мерзостите с комунистите , не ви минава номера . А комунистите са били Партизани , а не Хайдути .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове