Last news in Fakti

14 Юни, 2024 03:08 1 982 20

14 юни 1923 г. Превратаджии убиват Александър Стамболийски

  • александър стамболийски-
  • бзнс-
  • убит-
  • преврат

Рязан с нож и прободен близо на сто места лидерът на БЗНС издъхва в нечовешки мъки

14 юни 1923 г. Превратаджии убиват Александър Стамболийски - 1
Снимка: Фейсбук

На 14 юни 1923 г. след няколкодневни мъчения издъхва премиерът Александър Стамболийски.

Покушението срещу министър-председателя е едно от многобройните политически убийства с огромни последствия за страната и със сигурност едно от най-отвратителните. След като управлението му напълно губи подкрепа извън средите на селячеството, а срещу него застава цялата българска интелигенция, армията и останалите политически партии,

на 9 юни 1923 г. е извършен военен преврат.

По време на преврата Стамболийски се намира в родното си село Славовица и не успява да реагира адекватно. Междувременно в страната избухват стихийни селски вълнения в подкрепа на Стамболийски, останали в историята като Юнско въстание. Най-голяма сила те придобиват в Плевенско и Шуменско. Плевен дори е обсаден и частично завзет от селските дружини. В крайна сметка, бунтовете са потушени от военния гарнизон и верни на новата власт в София сили.

Стамболийски организира няколко хиляди селяни и местни оранжевогвардейци и прави опит за обсада на Пазарджик. Заповед за нападение не е дадена. Силите са неравни и след като местният гарнизон не се подчинил на законния министър-председател, на 11 юни Стамболийски разпоредил на селяните да се пръснат, за да не се стигне до по-нататъшни кръвопролития. Междувременно гвардията под ръководството на Стамболийски, залавя и убива по пътя за Пазарджик неколцина поддръжници на превратаджиите, както и селяни отказали да ги подкрепят. Труповете им са обезобразени, така че когато пристигат близките им, за да ги погребат, не могат да ги разпознаят.

Това изостря до крайност настроенията срещу Стамболийски.

Още на 10 юни военният министър Иван Вълков дава устна заповед на капитан Иван Харлаков Стамболийски да бъде заловен и убит и той заминава с група военни за Пазарджик, където операцията по залавянето му вече се ръководи от полковник Славейко Василев. Стамболийски прави опит да се добере до двореца в Кричим, но на 13 юни е заловен при село Голак, след което е отведен в Пазарджик, припомня "Памет Българска".

По пътя, тълпи от местни селяни правят неколкократно опити да спрат конвоя и да линчуват на място министър-председателя. Славейко Василев успява да избегне саморазправата. В Пазарджик Василев отказва да предаде Стамболийски на Иван Харалаков. Спорът между двамата е под чия команда той да бъде отведен в София, като Василев е осигурил за целта специален влак, който чака на гарата.

След нареждане по телефона Стамболийски да бъде предаден на Харлаков, последният го качва на автомобил и го отвежда обратно във вилата му в Славовица където е предаден на четници на ВМРО. Там той е убит от автономистката чета на ВМРО, водена от скопския войвода Величко Велянов. Тялото му е обезобразено до неузнаваемост.

Рязан с нож и прободен близо на сто места, на 14 юни Александър Стамболийски издъхва в нечовешки мъки. Впоследствие главата му е отрязана. След тази садистична екзекуция, колелото на насилието в българската история отново се завърта, помитайки след себе си малкото останал здрав разум в политическата ни действителност.

Историците припомнят, че Стамболийски е третият убит премиер в аналите на Третото българско царство.

Началото е поставено със Стефан Стамболов, който е убит на 15 юли 1895 г. в центъра на София.

По-малко от десет години след това политическо убийство България е поразена от убийството на още един премиер. През 1907 г. Димитър Петков, който оглавява 27-ото правителство на България, е убит от политическите си противници на бул. „Цар Освободител“ в София. Погребан е до Стефан Стамболов.

Димитър Петков е баща на земеделските политици Никола Петков и Петко Петков. И двамата имат съдбата на баща си – убити са от политическите си противници.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12340

    40 3 Отговор
    ".... Харлаков, последният го качва на автомобил и го отвежда обратно във вилата му в Славовица където е предаден на четници на ВМРО. Там той е убит от автономистката чета на ВМРО, водена от скопския войвода Величко Велянов. Тялото му е обезобразено до неузнаваемост...... "
    .... Тая свинщина не бива да се забравя!
  • 3 Вълканов

    21 6 Отговор
    После се удят, защо след 9 септемри оцелелите земеделци и семействата на убитите в преврата си отмъщават. В България е така : Зъб з зъб, око за око.

    Коментиран от #4

  • 4 старешки комсопол

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "Вълканов":

    Напротив. След 9-ти септември комунягите доизбиват останалите земеделци, както и другите си бивши ортаци - демократите.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 някой

    22 5 Отговор
    Стамболийски е използван да намали щетите от втората национална катастрофа в Ньой, като човек на Антантата . След което става опасен , защото България трябва да се връща отново в старият си про-германски курс. Има такава карикатура на Илия Бешков . А. Цанков поднася главата на Стамболийски на поднос , на негово величество. Надвусмислено показващ , кои са главните виновници
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 1925 г. Света Неделя София

    26 4 Отговор
    След зверствата по време на преврата и последвалото възстание през есента на 1923 г стотиците убити без съд и присъда , а сега изкарват мъченици жертвите на терористичния акт в църквата Света Неделя 1925. Отмъщението и убийствата са били най-използваните практики за политическа борба по време на "демокрацията" на Царска България
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Превратаджии???

    11 5 Отговор
    Това е Българския фашизъм с неговите изтънчени методи и тези които го създадоха, за които не се говори .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 турско робство

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "робство":

    така е, Българите по-жестоки от турския башибозук... станали такива вследствие от 5 века турско робство
  • 16 БеГемот

    8 6 Отговор
    Преди девети септември е било ИДЕАЛНО!Ако не беше съветската армия на дунава и комунистите изедници и досега идеалното щеше да е така.....сега някак само се плашат един друг с цел място на трапезата...
  • 17 Сила

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "робство":

    Само селяндурите, БГ селяндурите....... Са жестоки, диви, прости и агресивни....
    ДО ДЕН ДНЕШЕН И НАВЕКИ...!!!!
  • 18 Роза

    9 2 Отговор
    Защо е трябвало толкова да го мъчат?!Това е човек,човешко същество!У животните не се среща такъв садизъм,само у човека!
  • 19 Хаирсъзина

    1 9 Отговор
    Стамболийски,Стамболов,двама диктатори завършили дните си по идентичен начин.
  • 20 на руzcлямска круша

    6 5 Отговор
    зъл прът !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове