Last news in Fakti

23 Май, 2023 23:20 2 529 17

Проф. Чавдар Ботев: 600 000 българи имат пост COVID

  • проф. чавдар ботев-
  • пост covid

По думите му много от лекарите у нас не знаят за това и не предприемат лечение

Проф. Чавдар Ботев: 600 000 българи имат пост COVID - 1

В САЩ болните от т.нар. пост COVID или дълъг COVID са около 20 млн. Бройката на тези хора у нас е около 600 хил. Това каза хематологът проф. Чавдар Ботев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му много от лекарите у нас не знаят за това и не предприемат лечение.

"Лонг Ковид вече се приема за неврологично заболяване", обясни професорът и допълни, че се увеличава броят на хората, които развиват фобии или имат т.нар. "скачащи симптоми" - боли ги главата, имат паник атаки, страхуват се да излязат навън. Хората стават по-агресивни или по-апатични, изпитват хронична умора, обясни той.

"Най-честият синдром е хроничната умора - в САЩ са около 1 млн. души", каза проф. Ботев и допълни, че това пак е свързано с увреждане на нервната система.

Той поясни, че вирусът често атакува чувствителни части на мозъка, стига се и до нарушения на щитовидната жлеза, която отговаря за енергията на тялото.

По думите му оплакванията може да са психиатрични или кардиологични, но трябва да се предприеме лечение на неврологично заболяване.

Той обясни, че скоро в България ще има таблица със симптоми, които описват пост COVID и така лекарите ще могат да различават това заболяване и да предписват правилното лечение.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    20 2 Отговор
    И особено пост ковид синдрома води до затлъстяване

    Коментиран от #8

  • 2 Сандо

    50 2 Отговор
    Не зная дали от Ковида или от международното положение хората почнаха да психясват.А може би от гледане на позволени телевизии или от четени на правилни сайтове,казва ли ти някой професор?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да ви споделим

    30 6 Отговор
    Ковида Баце е технологично биологично оръжие, то е разработено да премахне слаби, стари и болни хора във времето. Карам го 20 пъти поне от началото на пандемията. Направено е да увреди тялото и органите ти бавно и поетапно, пондеже то не минава а остава тлеещо в организма. Така че написали са го за да намалят популацита от слаби, болни и стари. Останалите ще увреди. Следващата стъпка е генните клонинзи за богоизбрани дето ще се хипер хора и ще живеят дълго може би 400-500 години. Ще са малко. Ще има и малко хора за мръсната работа, болни и ковидясали и чипосани, останалото ще е софтуер. Това е мастър плана за близките години, така че се стегайте... не ме питайте как съм го хванал, то се знае чрез третото око, не може да спрат информацията във вселената колкото и да се напъват :) Нещата се знаят.
  • 7 Маз Ник

    18 1 Отговор
    числото е силно занижено, реално са поне 6 000 001
  • 8 венко

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Да това е щото нещото бъзика обмяната и щитовидната жлеза. Води до резки спадове и качвания на тегло. Уврежда и лигавицата, зъби и венци, сгъстява кръвта и тн. Гадно е написано нещото, няма спор !
  • 9 мдаааа

    8 9 Отговор
    Почти толкова имат и Post - Rusish ..
  • 10 Баба Гица

    27 3 Отговор
    Поне 6 000 000 българи имаме постковид. Характеризира се с отвращение от кпп- та, отвращение от глоби от 5000 лв за разходка в парка, страхова психоза да не изкъртят под нас пейката, на която сме седнали в парка, недоверие в тествани и безопасни инжекции, вкл. да не ни набучат децата с въпросните бъркочи. Недоверие към медици геройо-съучастници, ненавист към намордници, зеленосертификатни тирани, торбалан-плашила. Недоверие към протоколи за болнично лечение - спуснати от патладжандоктори по философия СЗО, поздрав с песента камъните падат към всички мераклии да повторят пЛандемията старата песен на нов глас.
  • 11 Фют

    17 0 Отговор
    Ами защо не го ликувате безплатно този пост ковид-19? Първо започнете с регистрираните в РЗИ. И ние го знаем но медицинската общност си трае. Започнете със санаториуми ама няма кой да нареди, защото всички чакат кеша от здр. Каса и пациента.
  • 12 КовидманЯк

    14 7 Отговор
    Смешник, далаверата свърши, палячо.
  • 13 Готвят

    22 6 Отговор
    следващите мизерии за 2025-2028г.Догодина септември приключва войната, и започват с промиването на мозъците със следващата вече пандемия. Няма да ни оставят да живеем нормално.
  • 14 Механик

    12 5 Отговор
    Преди малко повече от година, г-ин Путин само за два дни прекрати ковида.
    Както бяхме във върха на "ковид вълната" и имахме по 400 нови заразени и по 100-тина умрели на ден, както разни шамани ни плашеха от ТВ-то и др. медии, така само за два дни всичко изчезна. И шаманите се скриха, и болните оздравяха.
    Но явно има още малко парици за усвояване по "ковид шмекерията" та сега е изпълзял тоя да ни обяснява.

    Коментиран от #15

  • 15 ТТТ

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Вижте статистиката на НСИ- националния статистически институт за умиранията в България по седмици през последните например 6 години и тогава пишете. Може и по просто. Идете на което си искате гробище и вижте с очите си увеличения брой умирания. Има и още по- глупави начини. Например ако познавате поп- отче питайте го колко се е облажил и т.н. Щото иначе позицията ви много прилича на щрауса който си заровил главата.... в пясъка. Или като децата като се завиеш през глава и таласъмите изчезват.
  • 16 Даа!

    4 0 Отговор
    Защо ли ми се струва,че не са пост- коронка,а шестотин хиляди игларници,ударили си по три- четири бустера.От породата" Умрем от страх,да не умрем!"Тепърва ще се появяват още " аномалии"- именно от фазер иглите. Но както винаги,ще се дължат на пустата Коронка.
  • 17 Даа!

    2 1 Отговор
    Цитирам по памет НСИ: починали общо в държавата - 109 хиляди души през 2019 г.Починали общо в разгар на пландемията през 2021-104 хиляди души!!! С четири хиляди по малко.Без да се калкулира,колко ли от тези хора,са си заминали заради блокиран достъп до лечение,заради закрити отделения, тестове, който на 100% винаги положителни,и човека не може да постъпи на лечение на съвсем различно заболяване,защото е " ковидясан" Този период е на Райския период за ето тези- белодрешковци-.Хилядарка на калпак" за предна линия" Закрит прием ,защото било много опасно,да не плъзне ковида.Цели отделения не работеха изобщо,но пачките се получаваха редовно, от илачи,лигавници,тестове.Постъпил с тежка криза за бъбреци,черен дроб, сърце, изобщо сериозен проблем- ако си отиде- сорри,това е от ковида- загубил битка!Само от тестове,нашите частници са реализирали над половин милиард Бяха се скрили като мишки.Нещо пак мътят,защото тук- там пак започнаха да подмятат за нещо по страшно! Ето защо уважавам Путин! За един ден им скри топката,с указ за СВО в Украйна.Коронката се изпари от цялата планета за един ден! Затова го ненвавижда Старшата Акушерка- срина и бизнес за стотици милиарди,а ако не беше Украйна, вече да са трилиони,с пета ,шеста,десета игла на човек!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове