Last news in Fakti

2 Юни, 2023 09:26 4 863 28

Александър Кашъмов: У нас се води геополитическа битка между привържениците на Азия и на Европа

  • геополитика-
  • политическа енергия

Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава натрупалите се проблеми в тази страна от 2017 г., време е за изплуване, смята адвокатът

Александър Кашъмов: У нас се води геополитическа битка между привържениците на Азия и на Европа - 1

"Време е за нова политическа енергия, която да започне да решава натрупалите се проблеми в тази страна от 2017 г. - за мен това е демаркацията, в която нещата категорично започнаха да вървят надолу. Време е да се започне изплуване". Това коментира пред БНР адв. Александър Кашъмов - изпълнителен директор на програма "Достъп до информация".

Днес в Държавен вестник са публикувани промените в НПК, с които се въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да разследва, сваля се мнозинството за избор и отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа и се предвижда избор на нов ВСС.

"Много е важно, че тези промени бяха направени и че се обнародват в Държавен вестник. Изпълнението и прилагането на нови разпоредби и процедури винаги е труден момент. Има обективни пречки. Всеки закон и всеки текст подлежи на тълкуване преди да бъде приложен. На второ място виждаме колко битки текат в тази система, битки, които са дълбоко предзададени още от начина, модела, по който функционира главният прокурор. Няма да бъде лесно, но същевременно да изразим оптимизъм, че най-после висящ 30 години проблем започва да се решава, може би когато напрежението стана твърде високо", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Не се сещам за реформа, която да тече във вакуум, категоричен бе адв. Кашъмов. И добави:

"Правото отговаря на проблемите, които са се появили. Друг е въпросът, че те не са се появили вчера. Това, че фигурата на главния прокурор стана толкова непоносима в образа, който в момента се носи от личността, доведе до нещата. До това доведе и голямата геополитическа битка, която се води в България между привържениците на Азия и на Европа".

По думите му ние тези проблеми ги имаме завещани от 15-20 години. Според него Гешев дори не трябва да бъде избиран за главен прокурор.

Гешев е само олицетворение, изказа мнението си адв. Александър Кашъмов. Според него това, което виждаме, че се случва в тази част от съдебната власт, показва, че проблемите в прокуратурата са много по-сериозни. Това е недемократично и неевропейско.

Прокуратурата заради проблемите, които има, е станала и обективно една доста неефективна институция, което е сериозен проблем, каза още той.

"Нека да дадем възможност, но да наблюдаваме отблизо и да осъществяваме публичен обществен контрол върху работата на прокуратурата, а тя да бъде отчетна и прозрачна какво става по важните казуси като "Осемте джуджета", като "Барселонагейт"".

По думите му ситуацията е извънредна. Това не трябва да е част от ежедневието на една правова държава, подчерта адв. Кашъмов и добави, че има едно ниво, под което не трябва да се спада:

"Тази ватерлиния на кораба "България" като че ли не се поддържа, като че ли корабът е малко по-ниско отколкото трябва да бъде една почтена и нормална демократична европейска държава. Това създава опасност от наводняване и потъване. Това се надявам да се окаже казус, а не системно попадане във въртоп на битки по високите върхове".

"Назрява сериозно мнозинство в НС, което един ден, надявам се скоро, може да се окаже реформаторско по отношение на решаване на проблемите в съдебната система. Защо да не може да стане едно незабавено и относително бързо подменяне на членския състав на ВСС, така че да може процедурата да се движи в един относително експедитивен порядък. Ако ли не така или иначе ще чакаме решение на КС. На първо място трябва експертно да се погледне внимателно казуса", коментира още адв. Александър Кашъмов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    17 1 Отговор
    Не, борбата е кой да краде! Кражбата ще ги обедени!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 на кашъмата брат му

    2 8 Отговор
    все един адвукат да каже истината
  • 5 Пич

    14 2 Отговор
    Още един жълтопаветен имам , вие на европейските гробища !!! Е - иде задушница !!!
  • 6 Азия

    15 0 Отговор
    Е вижда се явно и се чу, че тези привърженици на Европа ментят избори и нарушават конституцията, и не се съобразяват със законите на РБ
  • 7 посолството на хаити

    15 0 Отговор
    няам никаква борба всичко се разиграва по евтини сценерии на посолството
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Да питам нещо

    12 0 Отговор
    Кои са Европа тези които се коалират с ОПГ ГЕРБ ли?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Азия

    12 1 Отговор
    Кой е представителя на Евв България Асен Василев съдения за кражба на софтуер от съдружниците си който иска да уволнява незаконно директори на службите за сигурност или Кирчо е представителя на Европа който с двойно гражданство в разрез с конституцията беше премиер и лъже електората си и ще пере хора разследвани за корупция от прокуратурата ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тес Тис

    8 2 Отговор
    битката е между българи и предатели с български имена, нека бъде ясно
  • 15 бай Ставри

    4 1 Отговор
    Не Кашъмов ! У нас се води битка на българомразците подкрепени от запада, руски и руско - украински кръгове, остатък от разпада на СССР срещу съществуването на Българската държава и Българския народ. Сами сме срещу всички.

    Коментиран от #20

  • 16 Спрете

    1 2 Отговор
    с геополитическа битки и помислете за националните ни интерси, ако не знаете как се прави вземете пример. Примери около нас много.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор
    На терена на Европа се води битка Между Азия и Северна.Америка ❗
  • 18 провинциалист

    1 2 Отговор
    Две забележки: "привържениците на Азия и на Европа" да се чете "проазиатски и проевропейски настроени предатели"; в съвременен прочит на актуалната обстановка "Азия да се чете Евразия", а Европа - "Афразия". Не, в последната дума нямам предвид Евразия, а Афразия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 до бай Ставри

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "бай Ставри":

    но е също толкова позорно да сме слуги на почти фалиралия запад?

    Коментиран от #22

  • 21 ЕВРОНЮЗ

    4 2 Отговор
    Вън окупаторите от България. 33-34 години плячкосват всичко що има пред очите им, 47 милиона платени на паразити да ни баламосват за руската заплаха в същото време всички визши държавни чиновници ходят на крака в Кралството на Хамбургера за инструктажи... Колко военни бази има България в Америка.???
  • 22 бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "до бай Ставри":

    Съгласен съм.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Така така

    3 0 Отговор
    Азия е бъдещето, сметището е ес

    Коментиран от #28

  • 25 Асен Посолството

    2 0 Отговор
    Добре е да се замислим за БРИКС ... нато вече е отровено от Диктаторски режим на УСА
  • 26 Почти ми дреме

    0 0 Отговор
    Има някаква логика ...от БРиКС си помагат да въоръжават държавите си срещу чуждо посегателство . .а в Нато какво направиха ...разоръжиха ни ракетите ..и сега сме със свалени гащи ...егати мироопазването честно
  • 27 пенко

    1 0 Отговор
    НАД ДВАДЕСЕТ СЕРИОЗНИ ДЪРЖАВИ СА КАНДИДАТИ ЗА ЧЛЕНСТВО В "БРИКС " !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Кьоше на Азия

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така така":

    Съгласен. Дъртата,смътдела, грабителска Европа е чисто и просто полуостров, кьоше на Азия. Първите цивилизации са в Азия ,сегашните най-бързо развиващи се са пак там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове