Last news in Fakti

5 Юни, 2023 14:45 1 501 20

Огнян Минчев: Този кабинет не може да разчита на 100 дни, не може да разчита и на 1 ден толерантност

  • правителство-
  • президент

Олигархичните кръгове на българското задкулисие в момента ще заемат враждебно отношение към основни дейности, които това правителство ще трябва да изпълнява, смята политологът

Огнян Минчев: Този кабинет не може да разчита на 100 дни, не може да разчита и на 1 ден толерантност - 1

"Създаването на това правителство, да се надяваме, че ще приключи успешно в НС, е призвано да сложи ако не край, то поне спирачка на развитието на институционалната криза. Ако не бъде преодоляна чрез спешни решения, включително и с мнозинство, което предполага конституционни промени, можем да наблюдаваме преход не просто от политическа към институционална криза, но от институционална към конституционна криза, което ще има драматични последствия за демократичното бъдеще на България".

Това коментира пред БНР политологът Огнян Минчев.

"Създаването на това правителство беше изключително трудно и драматично, преди всичко поради факта, че в продължение на 3 години ние навлизаме все по-дълбоко в политическа криза, която премина в институционална криза. Измеренията на институционалната криза започнаха с това, че едно управление, което е служебното управление, което е предвидено да бъде краткотраен преход между един и друг парламентарен мандат за управление, се превърна почти в норма на управление на страната през по-голямата част от този период. Несъгласието и конфликтът между основните политически сили доведоха и до там, че на практика политическата криза се превърна в институционална криза, засягаща и други клонове на властта. Навлязохме и в криза на съдебната власт с конфликтите по повод приоритета за освобождаване на главния прокурор. Този приоритет няма само личен характер, а това е приоритет, който се отнася до цялостния статут и цялостната рамка на функциониране на съдебната власт", обясни той.

За връчения днес втори мандат от президента Радев на ПП-ДБ, Огнян Минчев коментира: "Този път той не си позволи оценки, остана в рамките на процедурната лоялност към това, което трябва да бъде извършено. Той не се ръкува с дошлите при него политици - това показва, че неговото отношение към изпълнението на мандата, независимо от променения тон, остава същото, като преди седмица".

Отсъствието на Мария Габриел при връчване на мандата може да бъде обяснено с обстоятелството, че мандатоносителят е ПП-ДБ, коментира политологът и добави, че от процедурна гледна точка Габриел не е задължена да присъства. От съдържателна гледна точка обаче е очевидно, че има проблем в създаването на това ново правителство:

"Този проблем е дисбалансът в разпределението на портфейлите в кабинета между двете основни политически сили. От ПП-ДБ предпочетоха те да поемат цялата отговорност и да поставят свои хора на всички ключови позиции в правителството. Интересно е, че от страна на ГЕРБ се съгласиха с това и не поставиха условия за своето по-разширено участие. Това е в известен смисъл и опасно, защото при определена криза, свързана с това управление, отказът да се носи отговорност от едната страна може да направи това правителство допълнително по-крехко. Подобна опасност трябва да бъде взета предвид, когато оценяваме факта, че ПП-ДБ са с всички основни министри, с изключение на г-жа Габриел".

Според него този кабинет не може да разчита на 100 дни толерантност, не може да разчита и на 1 ден толерантност. Той смята, че олигархичните кръгове на българското задкулисие в момента ще заемат враждебно отношение към основни дейности, които това правителство ще трябва да изпълнява:

"Конфликтът между това статукво, което се формира в резултат от трите години дълбока политическа и институционална криза от една страна и новосъздаденото правителство от друга страна ще бъде безмилостен и ще има много дълбоки измерения. Освен измерения, свързани с геополитическата ориентация на страната, ще има и много сериозни конфликти и не непременно публични, свързани с обстоятелството, че всички основни ключови олигархични фигури от задкулисието през последните 3 години се преориентираха, като напуснаха вече нефункциониращата властова ос между ГЕРБ и ДПС в полусянка и се групираха около президентската институция, защото президентът беше човекът, който беше новият център на власт".

Ако не се формира публично ос Румен Радев - "Възраждане", то тя ще функционира прагматично по множество проблеми на управлението, смята Огнян Минчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прав е

    22 2 Отговор
    100дни през крив макарон
  • 2 Така е

    18 2 Отговор
    по бързата процедура !
  • 3 правилно

    15 2 Отговор
    И аз това казах!
  • 4 Майна

    3 3 Отговор
    За да не би случайно да не стане , Радев скоростно направи пк ,,АЛА, БАЛА,, и утре ще ги закълне та да няма ,,мърдане,,
    Много ,,стриктен,, ,бе,
    Ама към кого..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Днес изборът е един -

    4 19 Отговор
    Европейски съюз или съветски съюз. В Азия ли искате да ни върнете, другари! Ето ви два примера какво е било преди години в СССР.
    Украинското издание "Правда" публикува снимка на комунистическия лидер Георги Димитров с Йосиф Сталин от 1935 година.
    През декември същата година обаче съветската цензура забранява на всички печатни издания в страната да я публикуват , защото кичура коса на челото му приличал на пречупен кръст.
    Подобни случаи имало хиляди, но медията припомня как в завод за производство на домашно избиване на масло бил арестуван началник-цех, германец по произход. За да подобри работата на уреда, той добавил към лопатката за разбъркване още една перка, но бдителен доносник забелязал, че така тя заприличала на свастика.

    Делото било предадено на НКВД, а уредите били конфискувани от цялата търговска мрежа.

    Коментиран от #9, #11, #19

  • 7 Това правителство

    13 1 Отговор
    Не е за интересите на българия
  • 8 нннн

    12 1 Отговор
    Ако дам пари на някого да ми купи баничка, а той си купи боза, изпие я и се уригне доволно, и секунда толеранс няма да му дам.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ха..
    Ти в кой свят живееш , бе..
    Какво ,,мляко,, ще избиваш..
    Че ,,модерния свят ,, има друга политика..
    В Ирландия ще избиват 100 000 крави, щото замърсявали с оригване и ,,пърдене,, атмосферата..
    Я ,развъждай паяци , да имаш прехрана ,оглеждай се за насекоми...
    Нали си ,,прогобалиски,,
  • 11 Майна

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Днес изборът е един -":

    Ха..
    Ти в кой свят живееш , бе..
    Какво ,,мляко,, ще избиваш..
    Че ,,модерния свят ,, има друга политика..
    В Ирландия ще избиват 100 000 крави, щото замърсявали с оригване и ,,пърдене,, атмосферата..
    Я ,развъждай паяци , да имаш прехрана ,оглеждай се за насекоми...
    Нали си ,,прогобалиски,,
  • 12 Майна

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Извинявай , коментарът ми беше отговор за друг ..,,колега,,
  • 13 да да

    6 0 Отговор
    Завършен мръсник...Помияр с целофан...
  • 14 поглед от страни

    2 1 Отговор
    защо да няма толерантност ? всички големи медии бабуваха на това правителство. макар ,че много баби -хилаво дете ама...у нас не е така. медиите до последно ще неглижират провалите. очаквам гафове от първия ден.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БОТУШ КАИШЕВ

    1 1 Отговор
    ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ Е ДО ПРЕДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ, КАК ЩЕ РАЗДЕЛЯТ МЕСТНАТА ВЛАСТ, 2 г. И РОТАЦИЯ НА КМЕТОВЕТЕ ЛИ ОТ ПАРТИЙТЕ
  • 17 хммм

    2 0 Отговор
    Старите плъхчета понаизскачаха като разбраха че корабът е пълен с вода!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Събуди се!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Днес изборът е един -":

    В Западна Европа вече европейската раса отстъпи на азиатската и африканската бате. Германските градове поетапно бяха превърнати в гета. Дай един маил по късно ще ти пратя снимки или направо видео от улиците на Хамбург да видиш цвета на новите немци, белите са рядкост, дори на моменти отсъстват напълно. Доста от швабите през последните 5-6години си продават имуществото и директно емигрират. Това по Бг медиите няма да го видиш.
  • 20 ОГНЯН ИМА ПОКАНА В ИЗТОЧНА АНАДОЛА

    1 0 Отговор
    ОТ ТАМОШНИТЕ МАНАФИОТИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове