6 Юни, 2023 07:38 1 887 40

Родители на деца, останали извън ясли и градини, ще протестират пред Столична община

  • протест-
  • детски градини-
  • родители

Те настояват за строеж на нови детски градини, подобряване на условията в работещите в момента и увеличаване на заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал с поне 30%

Родители на деца, останали извън ясли и градини, ще протестират пред Столична община - 1

Родители излизат на протест пред Столичната община срещу недостига на места в детските градини и ясли, съобщи БНТ.

Те настояват за строеж на нови детски градини, подобряване на условията в работещите в момента и увеличаване на заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал с поне 30%.

Сред исканията на родителите е и финансова помощ в размер на държавната издръжка за всички деца, които не са приети. Протестът се организира във Фейсбук.

Хиляди деца останаха извън детските градини и ясли в София тази година. В момента в столицата работят 196 градини. Строят се 21, като до края на годината ще приключи работата по 15 сгради с 2000 места. Най-голям недостиг на места има в районите "Красно село", "Витоша", "Триадица", "Овча купел" и "Лозенец".

‹›


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    20 4 Отговор
    33 години демокрация = недостиг на детски градини, въпреки демографският срив.

    Коментиран от #11

  • 2 Алоу

    6 2 Отговор
    Факти, преди час имате същата статия, нещо се повтаряте...
  • 3 Майк Алън Патън

    12 3 Отговор
    Благодарете на Данчето за това !

    Коментиран от #37

  • 4 Българин

    21 0 Отговор
    Елате във Видин. При нас на едно дете има по 2-3 места.Ще си запишете детето без проблем.С училищата - същото.

    Коментиран от #36

  • 5 Даа!

    21 0 Отговор
    Протести - добре! Но вкупом пред дома на Стефчо- усмихнатия! Той разпродаде на кило ,приватизира,реституира над 240 сгради на детски градини само за две години.От там тръгва " недостига" ,та до момента.Кой продаде ЦУМ,халите за грош пара,защо тогава не протестирахме? Да! Трябват детски градини и ясли.Безусловно.Но българина протестира едва тогаеа,когато яйцето опре до неговия задник.До неговия личен интерес.Затова ни клатуркат от 30 години.Знаят,че сме уникални индивидуалисти.На мен да е добре! Кво ми пука за другите!

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Наблюдател

    21 1 Отговор
    Как да има детски градини, когато: 1. София и големите градове, дойдоха да живеят много хора от провинцията; 2. По време управлението на Стефан Сэфиянски, целенасочено в столицата бяха закрити 148 детски градини,и 96 комбинирани детска градина + детска ясла.Били ненужни, защото източвали огромен ресурс за подръжка на персонал и сграден фонд,защото били държавна или общинска собственост,и не можели да се напълнят с деца.С тази благородна идея,ги разпродаде до парче.На фирми,за частни офиси,или за частни поликлиники,или на пръкнали се от никъде реститути..

    Коментиран от #13

  • 8 Живял, видял

    16 0 Отговор
    Как през соца имаше места в детските градини и в пъти повече деца? Как издирва а децата, които не са на детска градина и ходеха на безплатна забавачка сутрин към читалищата. Защо сега общинските детски градини са за децата на общински, държавни чиновници, полицаи, приемни родители (на които държавата плаща) и няма място за децата на родителите, които пълнят, а не лапат от бюджета?

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Живял, видял":

    Отговора е прост. Тези деца, за които говориш са на родителите родени и отраснали в София. А другите , дошли вчера от провинцията искат децата им да са наравно с тези, които имат постоянно местожителство. Е...., не е редно това.

    Коментиран от #16

  • 10 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Даа!":

    Абсолютно!
  • 11 Софиянец

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Димов":

    Димов, къде видя такъв срив? Някъде през 90-те ли? Навсякъде е пренаселено, особено с деца, не ти ли прави впечатление? Къде искат да се строят още детски градини, в последните зелени площи в кварталите ли? А знаете ли какъв е ужас от коли там, където и сега има градина? Паркоместа къде, при положение че няма за живущите?
    Просто трябва да спре това масово преселение на тъй наречените млади семейства в града ни, има си и други градове в България. Няма ние с нашите данъци и тях да издържаме!!!

    Коментиран от #25

  • 12 невярващ

    14 4 Отговор
    не мога да повярвам че търпяхме и търпим фандъкова толкова много време

    софия е абсолютна герберска кочина --- улиците кърпени на парчета по кръпките може да познаеш кой колко е откраднал през годините.....жици стърчат от фасадите в топ центъра....улиците са с по 10 мм. мръсотия и гняс -- миене веднъж годишно......КОЧИНА ТОТАЛНА...това ли ни е столицата?

    Коментиран от #34

  • 13 Гост

    12 6 Отговор

    До коментар #7 от "Наблюдател":

    Бля бля бля.... На крив новософиянец Стефан Софиянски ни е виновен! Бил закрил ( реституирали над 200 детски градини! Ти в ред ли си? Реституирани или закрити са 11 детски градини ДО негово време включително. Оттогава са построени или разширени доста повече градини...
    По нагоре ти предложиха да отидеш да живееш във Видин, там даже градините се бият за всяко дете....
    Ама всички искат в София! Като си купувате апартамент,що не гледате локацията, наличие на детска градина, училище, транспорт? Алчни хора презастроиха София с кооперации из ливадите, после що нямало детски градини.....
  • 14 Стамат

    6 7 Отговор
    Ами има бол частни градини. Има къде са си дадат децата

    Коментиран от #26

  • 15 Азов

    4 1 Отговор
    За нашите деца на украински бежанци места има,значи всичко е наред.
  • 16 Глупав отговор

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Общинските и държавни служители, голяма част от полицаи и военни са провинциалисти. Коренните столичани си имат професии. Само некадърни, недоучил и провинциалисти драпат за държавна работа, само там могат да "цъфтят" с некадърността си, другаде няма да ги държат на работа.

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Сивата котка

    6 1 Отговор
    Върнете софийското жителство и ще се намерят места в детските градини.

    Коментиран от #33

  • 18 Хахахаха

    3 0 Отговор
    ГЕРБ Гепи парите, Гепи всичко! Сега ще Гепи и лубрикантите на ППДБ, за да си маже тиквата препечените филийки!
  • 19 Умен отговор

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Глупав отговор":

    Тези хора за които говориш са родени и отраснали в София. поне от 30-40 години.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 селянина с тротинетка

    7 1 Отговор
    няма как цяла България да заживее в София и всичко да е ОК. Строят се една камара жилищни сгради, без да има нито улици, нито тротоари, осветление и т.н. Данчето само подписва разрешителни и на никой не му дреме има ли детски градини, училища, транспорт и т.н за всички новодомци. Демокрация баце, важно чекмеджетата да са пълни...
  • 22 Киров

    5 3 Отговор
    Относно места в детските градини и подобни се обръщайте към самоковската мумия от снимката по-горе.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 Христов

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Киров":

    Недей заблуждава хората. Да се обръщат към Стефан Софиянски и Иван Костов, които закриха две трети от градините в София и ги дадоха за жълти стотинки на реституцията и прочие.

    Коментиран от #28, #38

  • 24 Сиси

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Киров":

    Виновни са Костов и Софиянски, разпродали градините, а не Йорданка Фандъкова.
  • 25 От девет на пет милилиона

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянец":

    ако е демографски бум, не знам на какво би казал срив? Градовете са препълнени, защото натикаха населението в около 5 града в страната. Унищожиха работните места, затвориха училища, медицински пунктове и болници и разкараха младите. Ниски заплати и спазването на плана ран-ът, стриктно от всяко правителство и демографията гарантирана. За да има прираст на населението, всяко едно семейство трябва да ражда минимум по 3 деца. В действителност масово са 1, 2, а много нямат нито едно, плюс миграцията в чужбина. Единствено в София не достигат места в детските градини, защото 1/3 от населението на страната живее и се пресели тука, особено след Пландемията. Това е положението, всичко друго е ала бала.
  • 26 Иди и

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Стамат":

    плащай в частна детска градина, да видим ще можеш ли да ти издържи джоба. А качеството на "услугата" много пъти е под всякаква критика. Храна - кетъринг, пълен боклук.

    Коментиран от #30

  • 27 Пи Шок

    2 0 Отговор
    пред посолството трябва да протестират, кико и корки им го казаха
  • 28 Не подценявай баба Дана.

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Христов":

    С това масово, безогледно презастрояване, да не би да е невинна? Строи се масово на зелени площ, междублоково пространство, на маломерни площи и тя няма вина за това. Даже и на Витоша посегнаха. Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Пачарево и Железница се сляха. Разделят ги табелите. И фадъка - светица безгрешна, предишнште го сториха?! Всички са виновни, без изключение.

    Коментиран от #32

  • 29 Я гле

    2 4 Отговор
    В герберската кочина София е така - управлявана от над 20 години от Срутището от Банкя!

    Протест - добре! Ама кога и къде, че да се включим?

    Коментиран от #31

  • 30 Стамат

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иди и":

    Ми като не достигат общинските градини, ще идеш в частната. Като си напуснал селото и искаш да си в София, тук не всичко е розово. Ще плащаш.
  • 31 Стамат

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Я гле":

    Протеста го организирайте пред къщите на Стефан Софиянски и Иван Костов. Те на времето продадоха яслите и градините, а не Йорданка Фандъкова. Кметицата не е виновна. Нямате право да я обвинявате.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сивата котка":

    Връщането на софийското жителство е невъзможно да стане. Това не е демократично. По скоро държавата трябва да намери поминък за селата и малките населени места, за да се спре миграцията на младите хора към София и останалите големи градове.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    "Сред исканията на родителите е и финансова помощ в размер на държавната издръжка за всички деца, които не са приети". - край на цитата. Тия родители не са ли много нахални....а? Да им плащаме НИЕ гражданите данъкопладци отглеждането на децата, че ги мързи да работят по нивите на село, дошли да живеят в София и големите градове, че и претенции. Хайде бе. Всеки намира сам да си отгледа поколението. Имат баби и дядовци, родители,роднини и т.н. Ще гледат.
  • 36 Българка

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Те не искат да живеят във Видин, искат да са в столицата.
  • 37 Стамат

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майк Алън Патън":

    Данчето не ти е виновна. Благодари за това на другарите Костов и усмихнатия Софиянски.
  • 38 Христов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Христов":

    Попитай някой, колко мандата е тази самоковка и ще разбереш за това време колко градини е можело да се построят. Има една улица в София, казва се Шишман та с парите за хилядите и ремонти можеше да се построи мавзолей на глупостта на кметицата.
  • 39 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    след като фъндъка няма да е кмет ще остане ли мерцеседа в общината за следващия кмет или тя ще си го вземе?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове