Last news in Fakti

6 Юни, 2023 12:41 1 254 9

Бивш съдия осъди прокуратурата за 130 000 лева заради незаконни обвинения срещу него

  • прокуратура-
  • незаконни обвинения

Бившият зам.-председател на Военно-апелативния съд Владимир Димитров е оправдан по всики обвинения още през 2020 година

Бивш съдия осъди прокуратурата за 130 000 лева заради незаконни обвинения срещу него - 1

Бившият зам.-председател на Военно-апелативния съд Владимир Димитров осъди прокуратурата да му плати обезщетения за близо 130 000 лева, съобщи "Лекс".

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), пред който той е предявил иск за над 250 000 лева заради обвинението за подадени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК.

Става дума за същото дело, по което бившият шеф на същия съд Петко Петков вече осъди прокуратурата за почти 180 000 лева. И двете решения обаче са само на първа инстанция и подлежат на обжалване, но до момента прокуратурата е осъдена да плати вече над 300 000 лева за обезщетения заради незаконните обвинения срещу двамата магистрати.

Димитров беше подсъдим и оправдан като помагач на Петков, а обвинението беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лева. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Димитров. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.

В края на 2020 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на ВоАпС изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация.

Оказа се, че още в началото на проекта е имало поставено условие от МДААР на Военно-апелативния съд, произтичащо от международното финансиране и то е било да се платят възнаграждения на физически лица, а не за определени дейности, които прокуратурата е инкриминирала. За да приеме, че не са настъпили и тежки вредни последици за ВоАпС, апелативният съд напомни, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите.

В иска си Владимир Димитров пише, че разследването и процесът са продължили 6 години, бил унизен и притеснен, била унищожена кариерата му на магистрат и бил публично опозорен с разгласяването на случая. Засегнати били чувството му за чест и достойнство на човек и офицер, който безупречно изпълнява служебните си задължения и многократно е награждаван, като изрично подчертава, че за съдиите има завишени изисквания за почтеност и това допълнително засегнало честта му.

Димитров описва и професионалните и финансови трудности, които е имал поради временното му отстраняване от длъжност, след което сам е поискал да напусне съдебната система, за да може да се издържа като адвокат. След като беше окончателно оправдан, Владимир Димитров осъди и Висшия съдебен съвет за близо 20 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконното му отстраняване от длъжност.

В иска си срещу прокуратурата той претендира и почти 54 000 лева за пропуснати ползи, които са лихва върху обезщетението от близо 90 000 лева, което е трябвало да му бъде изплатено при напускане на системата през 2015 г., но го е получил едва след окончателното му оправдаване през 2020 г.

Показания по делото са дали двама бивши колеги на Димитров, които са свидетелствали колко притеснен е бил, че му в повдигнато обвинение, че професионалният му авторитет е сринат, както и че няма да може да се прехранва, защото колегите го избягвали и му било трудно да намира клиенти като адвокат. Бил гневен и заради публичността на процеса и от това, че обвиняемите били третирани едва ли не като осъдени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе

    6 0 Отговор
    Някой знае ли защо на гарата в Казанлък има толкова много танкове ?

    Коментиран от #4

  • 2 Тома

    1 0 Отговор
    А на бас че тези съдии играят с прокуратурата и доят едни народни пари.Обикновен човек е абсурд да вземе такива пари
  • 3 Агата Кристи

    1 0 Отговор
    И....... кой ще плаща за некадърността на прокуратурата ???
    Елементарно е да им го отдържат от заплатите, ама живеем в Бг.
    И ще бъде за сметка на народа, който няма нищо общо с таза ПРОФЕСИОНАЛНА НЕКАДЪРНОСТ на "плуващите" в самодоволство НЕКАДЪРНИЦИ..
  • 4 Стойчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "абе":

    Да, заминават за Украйна.
  • 5 раз

    2 0 Отговор
    ПОЗНАЙТЕ ТЕЗИ НАД 300 000 лева за обезщетения заради незаконните обвинения срещу двамата магистрати,КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАТИ ОТ ДЖОБА СИ?! Подсказка от публиката:Не обвинителите,разбира се! ПОСЛЕ,ЗАЩО ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ПАРИ НЯМА?!
  • 6 Да сте видели...

    1 1 Отговор
    Осъден политик... мастит бизнесмен...съдия..всички са чисти като момина сълза...естествено...че ще бъдат опровдани...да не би да очаквате друго..
  • 7 Брат Румен Ралчев

    0 0 Отговор
    Аз ще кажа на братята в Германия.
  • 8 каскета

    0 0 Отговор
    Да се удържат парите от заплатите им да не получават заплати докато не платят обещетенията тия некадърници
  • 9 дядото

    0 0 Отговор
    за незаконни действия на прокуратурата ни,не те,ние българите ще му платим 130 ооо лв. и още много,много
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове