6 Юни, 2023 12:35 1 116 8

Пеканов за новите министри: Надявам се да бъдат на висотата на големите задачи пред тях. Познавам много от тях

  • атанас пеканов-
  • нови министри-
  • задачи-
  • експерти

Моя мисия беше да покажа, че много от страховете ни често са преувеличени - например тези от еврото. Имаме още работа в това направление, но се надявам, че съм дал своя принос, написа още Пеканов в социалната мрежа

Пеканов за новите министри: Надявам се да бъдат на висотата на големите задачи пред тях. Познавам много от тях  - 1
Снимка: Нова телевизия

Вицепремиерът по управление на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов направи равносметка на свършеното от служебното правителство на страницата си във Фейсбук. Той коментира и новите министри, които предстои да поемат властта. В редица от тях той вижда експерти и професионалисти. "Надявам се да бъдат на висотата на големите задачи пред тях, но и не подценявам трудностите, пред които ще бъдат изправени", казва още Пеканов.

Ето и цялата му публикация:

Приятели, благодаря ви за подкрепата, критиките, срещите и партньорствата през последните месеци. Служебното правителство приключва своята работа, редно и важно е управлението на страната да бъде поето от редовен кабинет с парламентарна подкрепа. Напрежението в обществото в момента е огромно по редица причини. Нуждаем се от успокоение. Утрешният ден крие много изпитания и ни трябват силни и работещи институции, за да ги преодолеем. Уважавам и благодаря на всеки един, който е помогнал за това в последните месеци, и най-вече благодаря на екипа ми за неуморните им усилия.
Надявам се и вярвам, че новият кабинет ще се фокусира върху ключовите задачи пред страната - следващите стъпки в европейската ни интеграция и необходимите реформи. Трябва да бъдем активни в големите европейски дискусии през идните месеци. Не на последно място - нуждата да правим повече в сферата на образованието и науката, както и по отношение на доходите и социалната закрила.
Познавам много от новите министри и в редица от тях виждам експерти и професионалисти. Надявам се да бъдат на висотата на големите задачи пред тях, но и не подценявам трудностите, пред които ще бъдат изправени.
Както съм го правил винаги, без излишни емоции, ще обърна внимание на някои от основните задачи, които изпълнихме в последните месеци. Казвам го с удовлетворение от свършеното от толкова много експерти и партньори, но и с ясното съзнание, че пред страната има още много работа и вероятно е имало начин да постигнем и повече. Трябва да останем амбициозни и устремени към успехи за България.
В края на миналата година получихме първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост в размер от близо 3 млрд. лева. Това са 24% от всички средства, с което подсигурихме ресурса за плащане на първите инвестиционни проекти. Този процент ни поставя в златната среда сред европейските държави. Имаше моменти, в които получаването на тези средства далеч не беше сигурно, а обратното щеше да има сериозни негативни последствия за бюджета.
Стартираха ключови програми по ПВУ. Поздравявам екипите на МРРБ и МИР, които отвориха огромни по обем процедури за гражданите и бизнеса. Започна реализацията на емблематични проекти, които бяха включени в Плана през 2021 година от предходното служебно правителство - системата за медицински хеликоптери HEMS, ВЕИ за домакинства, ВЕИ за бизнеса, финансирането за иновативни компании с печат за върхови постижения и други. Бяха финализирани тежки закони, които да спомогнат за решаването на редица проблеми в борбата с корупцията и върховенството на правото. Специално уважение заслужава министър Зарков, който се бори за тези реформи, дори когато по партийни причини парламентът ги отхвърляше. Благодарение на тази борба, в сферата на върховенството на закона беше направена първата важна крачка - приемането на механизма за разследване на главния прокурор. Надявам се да не спрем до тук, защото има още необходими стъпки.
Бяха започнати и други значими реформи. Горд съм, че създадохме Съвета за икономически анализи, който да информира българското общество за важните икономически дебати и да дава предложения как България да се развива по-успешно. Надявам се, че работата му ще продължи. Изключително много труд беше положен от работна група, която най-после изготви дефиницията за енергийна бедност, взимайки най-добрите стандарти от европейските страни, за което благодаря на доцент Теодора Пенева. Последният детайл по тази дефиниция за енергийна бедност е кое министерство ще я администрира, като това политическо решение ще трябва да вземе новият кабинет, но смятам най-подходящо би било социалното министерство. Пред финализиране е и докладът от Комисията за енергиен преход, където редица експерти, водени от доцент Мария Трифонова, изработиха този стратегически документ, чието финализиране ще зависи от последващите решения в сектор енергетика.
След като бяха одобрени всички 10 от 10 оперативни програми през есента, по 8 от тях вече има стартирали процедури - с това и свеж финансов ресурс за икономиката, бизнеса и хората. За да се случи това, основна заслуга има дирекция Централно координационно звено в Министерския съвет - ключова структура, която от години обезпечава административно успешното изпълнение на европейските програми в България и която се ползва с голямо доверие в Брюксел.
Най-важни за мен бяха срещите с хората. Проведох десетки срещи с над 400 млади хора, в училища, университети и в Министерския съвет. Разговаряхме за Европа, еврозоната и глобалните проблеми. Нуждаем се от повече интеграция, а не от по-малко.
Моя мисия беше да покажа, че много от страховете ни често са преувеличени - например тези от еврото. Имаме още работа в това направление, но се надявам, че съм дал своя принос. Това е важен приоритет за страната ни, но за успешното приемане на общата европейска валута ще трябва още техническа подготовка и по-добър синхрон на институциите. И най-вече разбирането, че включването ни в световните процеси не значи по-малко суверенитет - значи повече такъв. Означава да бъдем активни, достойни и горди с позициите си. Това е България на бъдещето - уверена в себе си, компетентна и силна. Всички заедно трябва да продължим да работим всеки ден, за да я изградим.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шумкарският

    11 2 Отговор
    внук и той се показа , трета генерация на тлъста държавна хранилка ! Ганю да гърби !
  • 2 Да бее

    10 4 Отговор
    Особено Асенчо ще бъде на абсолютна висота на разрушителния си гений ! Бог да пази България !
  • 3 Крум

    5 4 Отговор
    С асен василев сте супер двойка. Подхождате си.
  • 4 Гост

    1 2 Отговор
    Крадците и продажниците се знаете....
  • 5 Браво г н Пеканов

    0 1 Отговор
    Вие сте единствената бяла лястовица в отиващото си правителство

    Коментиран от #7

  • 6 Веселяка

    1 1 Отговор
    Аз искам пак избори и пак да гласувам за Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, глупаци такива 🤣
  • 7 Каква бяла лястовица

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво г н Пеканов":

    бил този- Пекания? Не лястовица,а гарван.Монтиран с една задача...Граа,граа- евро! Граа,грааа- еврозона Нещо друго да е предложил освен мантрата за вездесъщото Евро? Кирчо кокорчи екстремент.Кеф ми е че заминава в кошчето.Но такива се уреждат.Нищо чудно,да цъфне в някое министерство отново.Като много необходим " експерт".Огледален образ на къдравата Сю- визуално и като политически изказ.
  • 8 питащ

    0 0 Отговор
    Как никой не се сети да иска от Габриел да декларира , че няма и френско гражданство. Ако има такова тя няма как да участва в министерския съвет. Но на...глоста и няма граници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол