Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 09:31 1 146 1

Студентската окупация продължава

  • окупация-
  • студенти

Пореден неучебен ден за Софийския университет, протестите на студентите в страната продължават

Студентската окупация продължава - 1
Снимка: БГНЕС

И днес е неучебен ден за Софийския университет "Свети Климент Охридски", след като окупиралите 272-ра аудитория студенти заявиха, че исканията им са безалтернативни - незабавно разпускане на Народното събрание, предсрочни избори и нов морал в политиката. Към 9 часа студентите започват да се събират в централната сграда на Ректората, която остава окупирана, съобщи БНР.

Сутринта и двата основни входа към двора на Ректората остават затворени. На изхода към ул. "Шипка" до Университетската библиотека, освен денонощната охрана на сградата, имаше трима представители на протестиращите студенти, които осъществяваха стриктен пропускателен режим. Младежите са на пост от 2 часа през нощта и по техни думи в сградата са пренощували около 100 души. Достъпът ще бъде възможен след 8 часа, увериха те.

Сред преподаватели, които първи идват в двора на Ректората да подкрепят своите студенти, е проф. Калин Янакиев. Той заяви, че не е изненадат от вчерашното решение на Академичния съвет:

Университетът е корпорация от преподаватели и студенти. Академическият съвет е нещо като изпълнителен орган. Той се състои от деканите, заместник-ректорите и т.н. Обръщайте внимание и на това колко преподаватели подкрепят своите стачкуващи студенти. Мисля, че те вече стават впечатляващо голямо количество. Това е същинското изпълнение на преподавателското тяло на СУ. Факултетите се състоят от много преподаватели и аз ще припомня например, че Философския факултет на свое Общо събрание с огромно мнозинство подкрепи студентите си. Мисля, че това ще се случи и с други факултети в най-близко време. Още тези дни. Така че това ми се струва далеч по-важно. За мен решението на Академичния съвет беше очаквано. Студентите действително искат да учат, но те прибягват до тази крайна мярка, защото не искат да участ пет години и след това да отидат за гастербайтери или да се състезават по закона на джунглата в нашата държава.

Протестът не е само студентски, над 400 преподаватели са се подписали в подкрепа на студентските искания. Това заяви в "Денят започва" по БНТ 1 преподавателят в СУ проф. Калин Янакиев. Той изтъкна, че отдавна вече не е окупиран само СУ - ВИТИЗ, Пловдивският, Великотърновският университет също демонстрираха подкрепата си. Артистичната гилдия също се солидализира и до дни театрите ще спрат представленията си. Това е протест на българската интелигенция, следван от хиляди протестиращите, които вече протестират над 100 дни, заяви проф. Янакиев. По думите му, ако управляващите имаха благоразумието да чуят техните искания, нямаше да се стигне до тази окупация.

"Трябва да гарантираме правото на студентите и на гражданите да имат академични, социални и политически искания, трябва да уважим и хората, които не приемат крайните мерки". Така обясни присъствието си двора на СУ по време на неделната окупация депутатът от Коалиция за България Борис Цветков. Той не отрече, че е политическо лице и аргументира ролята си по време на окупацията на СУ: "Аз съм депутат от 24 МИР-София, в който влиза центъра и СУ. Завърших СУ, бил съм член на Факултетния съвет и на Общото събрание и затова бях при избирателите си".

Цветков заяви, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, ако се докаже, че е удрял по вратата на СУ.

След вчерашното решение на Академическия съвет да бъде променена формата на протест пред "Хоризонт" коментира Кирил Чуканов, представител на стачкуващите студенти:

Продължаваме окупацията с пълни темпове. Няма какво толкова да се коментира решението на Академическия съвет. За нас то не е особено достойно. Предвид и извънредното положение в страната. Това, което се случва в Университета, е отражение на извънредното положение на събитията в страната. Ние няма никога да отстъпим от тези принципи, които имаме, и окупацията ще продължи до оставка, защото знаете, че оставката за нас не е цел, тя е само първа стъпка за това, което ние се борим, а то е реална промяна в системата.

Цяла нощ студентите са заседавали и единодушно са отхвърлили предложението от вчера на Академическия съвет да потърсят други форми на протест освен пълна окупация на Университета. С разочарование те коментираха, че само двама от общо 39-те члена на Академическия съвет са подкрепили техните действия.

Окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прерасна в антиправителствени студентски протести. Те от своя страна предизвикаха нова вълна от демонстрации на различни места в столицата и студентски окупации на академични заведения и във вътрешността на страната.

През целия вчерашен ден продължиха протестите "за" и "против" блокадата на Софийския университет. Над 200 преподаватели заявиха подкрепата си за студентската акция. След тричасово заседание Академическият съвет на висшето училище декларира, че студентите имат право на своя протест, но без да пречат на работния процес.

Студенти от Русенския университет разпространиха днес декларация, в която изразяват безусловната си и категорична подкрепа към действията на колегите си от Софийския университет. Според тях всички заедно можем да прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната.

За нито един от нас не е безразлично в каква държава живеем, пишат в декларацията си русенските студенти и добавят: България е над всичко.

Те искат разпускането на Народното събрание и нови предсрочни избори.

Продължава безсрочната окупация на една от най-големите аудитории във Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" по примера на протестиращите студенти от Софийския университет, които искат оставка на правителството и нов морал в политиката. Засега студентите във Велико Търново нямат намерение да окупират цялата сграда на ректората.

В ректората, където е окупираната аудитория, вече е въведен пропускателен режим. В сградата се влиза след легитимиране със студентска книжка или лична карта. През нощта в аудиторията бяхме 10 души, съобщи говорителят на протеста Светлин Тачев:

Нощта мина много спокойна, нямаше абсолютно никакви проблеми, продължава си окупацията безсрочно.

Над 14 000 са студентите във Великотърновския университет. Досега в подкрепа на окупацията са се подписали 120:

Аз мисля, че липсва дух, който всъщност трябва. Да имат едни млади хора, които се борят срещу нещо, затова и не могат да привлекат повече хора, каза студент на ВТУ.

Друг студент в университета във Велико Търново заяви: За окупационната стачка смятам, че е хубаво да има будност сред колегите, активност, защото ние преди всичко трябва да израснем като граждани, но не е такава формата, не е удачна. Част от колегите ни в университета много малка, подкрепят окупаторите, доста по-голямата част не ги подкрепят и в един момент се получава един повод за търкане, който е напълно излишен. Ние сме достатъчно разделени като общество, за да пренасяме това и в университета и сред студентите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vladimir Yosifov

    1 0 Отговор
    Студентите знаят, че ще напуснат България и искат докато са тук да променят управлението на страната, където ще останат родителите им. ДА, родителите им не успяха да цивилизоват България и ще платят за страха си като гледат децата и внуците си само по Skype.
    Децата ни окупираха СУ след предателството наречено Мораториум за забрана на европейци да купуват земя. Те няма да могат да спят спокойно в чужбина ако оставят родителите си на милостта на популисти, които помагат на хиляди мюсюлмани да нахлуят в България няколко месеца преди да изтече забраната европейци да купуват българска земя.

    Защо Скандалът с мораториума за забрана на европейци да купуват земя даде старт на окупация на университети ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове