Last news in Fakti

27 Юли, 2023 08:01 1 073 12

Калоян Методиев: Трябва да оправим начина, по който функционира държавата

  • калоян методиев-
  • политика-
  • съдебна реформа

Чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа

Калоян Методиев: Трябва да оправим начина, по който функционира държавата - 1
Снимка: Фокус

Трябва да оправим начина, по който функционира държавата и чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа. Това коментира Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава, сега директор на института "РЕГО“, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус".

Той смята, че качеството на предложенията за Конституционни промени е ниско, спорно и няма да доведе да очаквания резултат за подобряване на кризисната ситуация в държавата.

"Предложението за смяна на националния празник не знам откъде се появи. Единственият въпрос, на който не мога да си отговоря е дали става въпрос за някаква маневра за отклоняване на вниманието, тип димка, или става въпрос за чиста глупост. Виждате, че това се превърна в основен дебат, в точка на сблъсък, в извор на напрежение, а беше абсолютно излишно в момента. Държавата има изключително много тежки социални, икономически проблеми, политически проблеми, в криза сме в много отношения и като членове на Европейския съюз, и вътрешно политически, за да се занимаваме сега с подобен дебат, който трябва да оставим за едно по-спокойно време, когато имаме стабилност в държавата. Т.е. категорично смятам, че това беше грешка за 24 май", изтъкна гостът. По думите му останалите предложения също изглеждат доста спорни.

"Трябва по-скоро да си оправим нещата в начина, по който функционира държавата: партийната система, купуването на гласове, изкарването на вредните явления от политиката, които имаме, и чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа. Не сме зряла демокрация, нямаме гражданско общество, нямаме авторитети", подчерта Методиев.

"Предложението за мандатност на кметовете мисля, че е глупаво, няма смисъл въобще да го коментираме. При положение, че ако по тоя начин се опиташ да премахнеш местната олигархия, тя ще си създаде друг кмет или ще го инсталира, ще го сложи този за зам.-кмет, и ще го превърти. Не това начинът да се премахне феодализацията, която е превзела страната в 90% от общините. Какво друго? Промяната на института на служебните кабинети – да, аз съм първият в държавата, който каза, че трябва да се премахне института на служебния кабинет, имаме изкривявания на системата. Президентът Радев злоупотреби с този инструмент за лично облагодетелстване и лична полза. Но от друга страна се притеснявам по начина, по който искат да го направят", добави той.

Методиев каза още, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС нямат достатъчно обществен авторитет, нямат капацитет и национално приемливи фигури, които да са тежки, консенсусни и да могат да изведат тези промени на вербално ниво до целия народ, по някакъв начин да примирят различните позиции, за да се напишат тия промени, да се приемат и да важат следващите 20-30-40 години. "Т.е. проблемът е, че в "сглобката“ не виждам авторитет, не виждам капацитет, не виждам юридическите фактори, не виждам държавническото чувство, които да направят легитимни тия промени. Виждам една долнопробна конюнктурност", поясни гостът.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    9 1 Отговор
    "....
    "Предложението за смяна на националния празник не знам откъде се появи. Единственият въпрос, на който не мога да си отговоря е дали става въпрос за някаква маневра за отклоняване на вниманието, тип димка, или става въпрос за чиста глупост... "....
    ...... И двете!
  • 2 Ами да

    5 3 Отговор
    Подкрепям това мнение без критиката за мандатността! Краен срок - мандатност трябва да се въведе във всички държавни власти и институции, както и в партиите! Едни и същи доказано провалени некадърници и крадци провалят държавата от десетилетия!
  • 3 Хахо

    6 4 Отговор
    Офф ти ли ще я оправяш бе плюнчо? Яде, яде хляб при президента, сега като го изгониха, стана пръв негов критик. Ей това им е нивото на всички наши тарикати. Хвалят тоя, който им плаща. Че чак и на някакъв институт станал директор?! Е, не. Наистина няма такава държава.
  • 4 Според този

    3 3 Отговор
    само конярската Ниновица има авторитет. Този е злобен и токсичен като пилончо, само отрицание. Нямало гражданско общество, хайде махайте се всички озита от сцената. Само замърсявате със злост ефира.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 адаша

    3 2 Отговор
    Всичките злини ни ги натресе green sock. Трябва да изчезне от политиката това недоразумение.
  • 7 Поредният

    2 1 Отговор
    "мъдрец" .
  • 8 макс

    3 0 Отговор
    Kъде я видя тази държава?Аз виждам шепа крадци и мошеници,които нехаят за всичко освен за кражбите.
  • 9 Истината

    0 0 Отговор
    Тя държавата функционира ли изобщо!!!!!!МВР не работи,здравеопазването е зле,икономиката куца.
  • 10 Васил

    1 0 Отговор
    Държава няма всичко е един разграден двор страната ни е точно копие на бананова република управлявана от едни ментета които се карт кой ден да е национален празни докато цените растат.
  • 11 зевзек

    0 0 Отговор
    опитния, капацитета, лидера, ви е бай Тулуп, той ръководи нещата, да управляваш 15 години почти, и народа след това да не те признава за никой и нищо, значи си бил натрапен, и си бил грешка, през цялото време
  • 12 мнение

    0 0 Отговор
    Автора да не забравя, че страната ни е парламентарна република, а не авторитарна диктатура на пролетариата, при която отсъства опозиция и възможност за изказване на критики! Лошото е, че интелигенцията ни още живее в миналото и се пази, да не я изкарат виновна, ако застане зад правдата! И друго, никога до сега не сме се сблъсквали с толкова добре организирана от вън пропагандна съпротива, на избраният ни геополитически курс!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове