Last news in Fakti

29 Юли, 2023 06:16 4 934 11

Проф. Георги Каприев: Отношенията в Народния театър са катастрофални

  • професор георги каприев-
  • народен театър

Липсата на пожарникар в Народния театър е брутално нарушаване на трудовата дисциплина, заяви преподавателят във Философския факултет на СУ

Проф. Георги Каприев: Отношенията в Народния театър са катастрофални - 1
Снимка: БГНЕС

Липсата на пожарникар в Народния театър е такова брутално нарушаване на трудовата дисциплина, такова незнание какво трябва да прави и да не прави един директор, че само заради това той трябва да бъде уволнен. Но само това да беше! Това каза преподавателят във Философския факултет на Софийския университет и театрален критик проф. Георги Каприев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“. Той е един от учредителите на "Движение за култура“, като една от целите на обединението е оставката на Васил Василев като директор на Народния театър "Иван Вазов“.

По думите му отношенията, които Васил Василев генерира между състава на Народния театър – актьорския и технически, прави ситуацията в културната институция катастрофални.

"Този директор уволни или накара да напуснат една част от състава и назначи двойно повече хора, главно технически. персонал. Знаете ли какъв е ефектът? От режисьори съм го чувал, те казват: "Ох, избягвам да предлагам в Народния театър някакъв по-мащабен проект с по-сложна техника, защото тези не знаят как се работи с нея и може да утрепем някой от актьорите“, обясни проф. Каприев.

Той посочи, че Васил Василев има политическа подкрепа – президентът Румен Радев стои зад него. "Единственият министър, който се опита да направи нещо с Народния театър, беше проф. Минеков и той беше отстранен и заради това“, заяви проф. Каприев.

Той обясни, че на 14 юли "Движение за култура“ е внесло осем документа в Министерство на културата с предложения за промяна в нормативната база за назначаването на директори на културни институции, за възстановяване на националните центрове, за националните фестивали. "Министърът поиска 40 дни, ние му ги дадохме. Директорското място на Народния театър е част от този пакет с национално отговорни предложения, защото става дума за националния театър. Той няма официален статут на национална институция по документи, но всички сме наясно, че Националният театър, Националната опера и балет, БАН, Софийски университет са официални институции, т.е. те са формообразуващи за българската култура. Когато формообразуваща структура бъде разклатена, повредена, тогава всичко тръгва назад, не просто една институция“, обясни проф. Каприев.

Внесените в Министерство на културата препоръки са базирани на факти и доказателства, включително и за финансовите щети, подчерта проф. Каприев. "Министърът е нужно да ги провери, защото е възможно това, което директорът върши, да е правомерно. Досегашните проверки в Народния театър не даваха никакъв резултат, защото се правеха от хора, на които директорът е симпатичен“, добави гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 19 Отговор
    До каквото се е докоснала руската подлога Радев всичко е развалила!

    Коментиран от #3

  • 2 Така е

    22 5 Отговор
    Липсата на пожарникар в Народния театър е брутално нарушаване на трудовата дисциплина, затова веднага Толупа да заминава !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХАХАХА

    15 20 Отговор
    Егати обединението ! "за сваляне на директора на народния театър." За разлика от подбраните тук плювачи има интервюта и публикации с Владо Карамазов, Ана Попудопулу ,които изобщо не са съгласни с мнението на шепа самозабравили се културтрегери.

    Коментиран от #8

  • 5 МОЛИ

    9 15 Отговор
    ВСИЧКИ СТАНАХТЕ МНОГО КОМПЕТЕНТНИ.НО,ВЪРТИТЕ,СУЧЕТЕ ВСЕ ДА СИ ЗАМИНАВА ДИРЕКТОРА.АЗ МИСЛЯ,ЧЕ ТЕЗИ ЧЕТИРИМАТА, ДЕТО СА В ОСНОВАТА НА СКАНДАЛА, НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ!!!
  • 6 Демократ

    12 15 Отговор
    Активираха се отново всичките,които искат с лъжи и манипулации да свалят Василев без да е ясно защо. Като се замисля началото на това безобразие беше поставено от Морфов по най-хулигански и вандалски начин,за да има публичен ефект.Защо той не беше най-великия български режисьор, когато беше изгонен от театъра и постановките му свалени от Мариус Донкин като директор. Валери Йорданов,най-яростния му защитник,герой си мълчеше и не играеше в Хъшове, защото я нямаше на сцената? Защо Морфов отиде да работи в Москва 8 години в театъра на Путин и на премиерата му по време на войната е бил Путин, а Валери Йорданов каза публично " Защо да не отиде,като е културен човек". Цялата тази битка срещу Василев води политически,а изпълнителите са жалки. Василев върна Морфов от Москва в Плевен и Народния театър, постановките му се играят, докара обаче неудобни за Путин режисьори, актьори,сега се репетира пиесата "Хага" на Галин Стоев,отвори театъра към Европа и света ,световни имена се появиха на сцената за първи път. Много неприятно за движение Култура и 4 актьора.Подписките са запазена марка на комунизма срещу неудобните.
  • 7 Хъш

    7 7 Отговор
    Интересно, че все дълбоки партийни ретранслатори като професора по-горе се хвърлят в защита на Морфов. Днес най-партийно организираното мислене имат ДБ. Там отклонения няма. Уви. Защото думата "демократ" включва и идеята за свободомислие. Когато назначиха директора от БСП никой явно нямаше нищо против. Но откакто руският театрален служител взе да пише лозунги по вратите, настана голямо възмущение. (В негова полза.) Доста смешно.
  • 8 ха-ха-ха

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "ХАХАХА":

    Владо Карамазов доведе представителят на БСП Васил Василев (винаги съм с предубеждения към такива семпли имена - Иван Иванов, Мако Даков, Пеко Таков), и с нещо има далавера да го пази. Освен това ТОЧНО КАРАМАЗОВ не е мерило за интелект или мислещ човек. ИЗРЕЖДАМ имена, с които трябва да се съобразяваме: АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ - неоценено национално богатство, Камен Донев, Валери Йорданов и т.н.
    Ако имаше МАЛКО поне самокритика и реален поглед, този васил василев трябва ОТДАВНА да е напуснал театъра.
  • 9 Донко Каменов

    2 4 Отговор
    Уф,аман с тоз холендър Морфеус.....ограничете му пукницата,да замяза на чиляк най насетне...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хххххх

    3 0 Отговор
    Наистина е крайно време набедения за режисьор директор на Народния да бъде отстранен. Всички знаем, че актьорите са мишки. Не чакайте от тях трезва мисъл, за тях е важно да са в театъра,нищо друго. Ако на тази самодейност не се сложи край, предвиждам тежък разпад
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове