Last news in Fakti

31 Юли, 2023 07:29 1 468 7

Има недоволство от работата на Националния инспекторат по образованието, ще се търси промяна

  • национален инспекторат по образование-
  • министерство на образование

В този си вид НИО е една действаща бумащина в системата на средното образование! Грешка, която трябва да бъде коригирана", заяви Диян Стаматов

Има недоволство от работата на Националния инспекторат по образованието, ще се търси промяна - 1

Наред с промените в учебните програми, изпитите, графика за учебното време и различни наредби, просветният министър проф. Галин Цоков ще преразгледа и работата на Националния инспекторат по образование (НИО). Това стана ясно след заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, съобщи "Сега".

На него е била обсъдена работата на Националния инспекторат в присъствието на неговия директор Анелия Андреева. "Бе взето решение към МОН да се създаде работна група, която да изготви предложения за промени във философията, статута, целите и задачите на НИО. В работната група, която ще започне дейност от септември, ще участват и експерти от инспектората", коментираха от министерството.

Националният инспекторат по образование бе създаден с новия училищен закон през 2016 г., а започна работа през 2018/19 г. Това е изцяло нова държавна структура, под шапката на МС, чиято цел бе не да контролира директорите и да ги санкционира при грешки, а да изготвя независима оценка за качеството на образованието в училищата и детските градини, както и да дава методически насоки и подкрепа за подобряване на обучението.

За първи път училищата бяха инспектирани през 2019/20 г., като за първите три години НИО успя да провери едва 333 от общо 4151 образователни институции. Бившият служебен просветен министър акад. Николай Денков възкликна през 2021 г., че с това темпо и капацитет проверката ще отнеме общо 30 години. Той имаше идеи за реформиране на инспектората, но те така и не се осъществиха заради падане на правителството.

Идеята бе в крайна сметка да се случи дългоочаквано финансиране на училищата според качеството (както предвижда и училищният закон), т.е. училищата, които са получили добри оценки от НИО, да получават повече средства за увеличаване на заплатите, а тези с по-слаби оценки - също да получават средства, но за допълнителни дейности за подобряване на образователния процес.

Пет години след старта на дейността на НИО се оказва, че учители и директори поставят под съмнение работата на Инспектората и дори смисъла от съществуването му. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета (СРСНПБ) още преди седмици призоваха МОН процесът на инспектиране да бъде замразен до създаване на система за инспектиране с реална добавена стойност за всяка образователна институция.

Оттам заявиха, че не приемат дейността на НИО в сегашния му формат за конструктивна и подкрепяща развитието на образователните институции, още повече, че в момента няма наредба за качеството, а инспекторатът измерва качеството в училища и детски градини по свои си правила и критерии. Според тях не е смислено качеството да се измерва само по документи - стратегии, правилници, разработка на учители, а критериите за инспектиране да се разработват, апробират и усъвършенстват от директора на НИО еднолично.

След заседанието председателят на СРСНПБ Диян Стаматов заяви, че в работната група ще влязат и социалните партньори, като целта е създаване на ефективни законови промени в закона за предучилищно и училищно образование "за осмисляне философията и дейността на националния инспекторат по образование". По думите му ще се обсъжда промяна на функциите му, както и поставянето му под егидата на МОН (в момента е на подчинение на МС).

Към момента не е ясно какво точно ще се промени в работата на инспектората - как ще се гарантира обективността на проверките, в която учители се съмняват, дали ще се въведат нови области или критерии за инспектиране, ще се намали ли проверката по документи, как ще се забърза работата на инспектората, че да може да проверява всички училища на всеки 5 г., както изисква законът, ще се въведат ли механизми за по-прецизен подбор на инспекторите и т.н.

"НИО създава усещане за пълна несправедливост! Надявахме се с годините НИО да ни покажат, че са позитивни, за каквото бяха създадени. Подкрепящи! Да променят негативния прочит на думата инспектор. В този си вид НИО може да си прави каквото си поиска. Да инспектира, както си иска, да пише констатации, каквито си поиска. Наскоро започна да раздава и „Знак за качество”. Без липса на законово основание. Според нас, НИО НЕ притежава професионален капацитет, за да измери качеството на 5000 училища и детски градини?", заяви във фейсбук председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Той зададе и редица резонни въпроси - защо оценките на учениците на матурите са слаби, а съответните училища са получили добри оценки от НИО, къде е добавената стойност от дейността на инспектората, намерил ли е той лоши училища и какво е направил те да станат по-добри, какво е свършено за популяризиране на добрите практики в добрите училища и с какво изобщо тази структура е спомогнала за по-доброто образование на страната ни.

"В този си вид НИО е една действаща бумащина в системата на средното образование! Грешка, която трябва да бъде коригирана", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    10 0 Отговор
    Колко пъти в годините на т.н. демокрация се промениха броя на учебниците за даден клас и съдържанието им?
    Почти всеки нов министър / колко са на брой през последните 30 и кусур години/ променя формата и съдържанието.
    Ние, децата са соца, бяхме и сме грамотни и знаещи.
  • 2 122333

    5 0 Отговор
    Първо трябва да имат по един мандат инспектори и директори и да се явяват чрез конкурсен изпит съставен от учителска гилдия.
    Второ да се изключи намеса на всякакви партии да се бъркат в образованието.
    Трето инспектората да представят по един примерен открит урок във всяко училище, където проверяват като образец.
    Четвърто да се намалят броя на раздутите щатове в самия инспекторат.
    Пето да изнасят септемврийските съвещания в общинските училища, подготвени, а не да мънкат и на проверки след това да се правят на садисти.
  • 3 Здрасти

    4 0 Отговор
    Защо? Тез не вършат работа или не са достатъчно удобни? Ще преследват още повече дали се набляга на джендър идиологията ли?
  • 4 Му ха ха!

    5 0 Отговор
    Сега ще пратим Янка Такева да оправи работата
  • 5 Нашийник

    5 0 Отговор
    На племенницата в учебника по математика имаше 4 условни задачи, с проста и сложна годишна лихва. Една след друга. Кредити, лихви, проценти... Последната, обаче беше особено нагла. "Господин Борисов вложил еди-каква си сума" и т.н. Политизирани изродщини, представени като задачи. По математика. Подготвят децата от малки за живот на кредит.
    Не ги знам какво инспектират въпросните господа, резултатът е, че в учебниците има манипулация и изкривяване на фактите.
  • 6 Дърт даскал

    5 0 Отговор
    И националния и регионалните инспекторати по образованието са излишни структури в които се гушат некадърни калинки, не чували звънец и не помирисвали ученик, но пък се водят "държавни служители" с всички привилегии. От всяка жалба на родител могат да съсипят цяло училище, да не говорим за отделен колега.
  • 7 учителка

    2 0 Отговор
    Ако може окаскрят и Кастрева, тоя змей ненаял се.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове