Last news in Fakti

17 Август, 2023 07:36 1 741 68

Русофилската партия на Малинов бори в съда местенето на Паметника на съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • съд-
  • местене-
  • русофилска партия

На 2 август правителството реши да обяви паметника за имот частна държавна собственост. Дотогава той беше публична държавна собственост. Промяната на статута се очаква да улесни демонтирането на паметника, известен в столицата и като МОЧА - монумент на окупационната червена армия

Русофилската партия на Малинов бори в съда местенето на Паметника на съветската армия  - 1
Снимка: БГНЕС

Политическа партия "Русофили за възраждане на Отечеството", чийто почетен председател е подсъдимият за шпионаж в полза на Русия и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Николай Малинов, е една от организациите, които са атакували в съда правителственото решение за промяна на статута на Паметника на Съветската армия (ПСА).

За шестте жалби първо писа EURACTIV България. "Сега" също ги откри в регистъра на Върховния административен съд. По една от тях вече е образувано и дело.

На 2 август правителството реши да обяви паметника за имот частна държавна собственост. Дотогава той беше публична държавна собственост. Промяната на статута се очаква да улесни демонтирането на паметника, известен в столицата и като МОЧА - монумент на окупационната червена армия.

По жалбата на русофилите съдът е разпоредил да се прати копие на Министерския съвет и да се изиска цялата преписка по деактуването на паметника. Това се е случило и с жалбата на "Независимо сдружение Екогласност".

Третата жалба е от Николай Белалов, който се представя за председател на Дискусионен клуб за социална и местна политика. ВАС обаче оставя тази жалба без движение, като обяснява, че не става ясно в какво качество е подадена от Белалов.

Според справка във фирменото досие на сдружението, лицето Н. Белалов не го представлява и не е сред лицата, вписани като управители. Освен това по делото няма документ за платена държавна такса, става ясно от разпореждането на съда. Белалов има 7 дни да оправи пропуските си по жалбата. В противен случай тя ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство ще бъде прекратено.

Четвъртата жалба е от Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз. И тази жалба има проблемите на третата и е под риск да не бъде разгледана - Цветков не фигурира във фирменото досие на сдружението и не е платена държавната такса от 10 лева.

Решението на правителството от 2 август е оспорено и от инж. Т. Тодоров. По нея вече е образувано и дело, се вижда в деловодството на съда.

За последната засега - шеста жалба, подадена на 14 август, ВАС още няма разпореждане, затова в регистрите не се вижда от кого е подадена.

Решението за промяна на статута на ПСА, който се намира в Княжеската градина в центъра на София, беше взето по предложение на областния управител Вяра Тодева.

Наскоро Столичният общински съвет поиска премахването на монумента от центъра. С гласовете на ГЕРБ, "Демократична България", Борис Бонев от "Спаси София" и ВМРО съветът възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от Тодева да премести паметника извън центъра на града. Съветниците от "Атака" се въздържаха, а тези от БСП бяха против.

След решението за деактуването областната пусна съобщение, от което се разбра, че преместването изобщо няма да стане тази година.

Националната галерия отговорила, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи.

"Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на "Паметника на Съветската армия", съобщи областната управа.

Необходимите книжа обаче не са открити и ще трябва да бъдат възстановени по специална процедура.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, гласеше още съобщението.

Междувременно защитниците на паметника в лицето на Мая Манолова от "Левицата", БСП и "Възраждане" опънаха няколко палатки в Княжеската градина, за да бранят спорния монумент. Преди ден обаче кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че е поискал писмено от общинската дирекция "Сигурност" към Столична община да премахне четирите плажни палатки. Мотивите са, че Мая Манолова няма разрешение за разпъването на палатковия лагер.

Освен това от администрацията на "Средец" за пореден път са поискали от областния управител на София да сложи огради около паметника, защото е опасен за минаващите. "Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им", коментира Трайков.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го

    35 33 Отговор
    гътват и стига патаклами !
  • 2 Зипо

    50 39 Отговор
    Кой има интерес да премахне този паметник освен фашистите?

    Коментиран от #4, #20, #35, #66

  • 3 Мина времето

    37 35 Отговор
    На такива паметници трябва да бъдат премахнати всички освен българските!
  • 4 Тодор Правешки

    36 4 Отговор

    До коментар #2 от "Зипо":

    Вячеслав, дорогой, я ми кажи къде е паметникът на 30 000 български офицери, подофицери и войници загинали в битките срещу германците? М?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 500 години

    35 29 Отговор
    Под турско робство, а след това под руско и още сме си!

    Коментиран от #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХАХАХА

    28 26 Отговор
    Малиий да плачеш ли да се смееш ли? Всичко в България е на шест ,та просперитета и се ограничава от паметника на Съветската армия! Като взривиха мавзолея така дръпнахме, е вече копАме под дъното на блатото,само него взивателя дето 3 дни се мъчи да го взриви го застигна проклятието на покойника. Та голям просперитет чака България и като се демонтира паметника.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Псевдоним

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Нямаме съдебна система!":

    Най е хубаво съдебната система да работи легално само за мен и за никой друг.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мхааа

    28 18 Отговор
    Този предател няма ли да търка наровете в затвора.

    Коментиран от #21

  • 16 Сър Пичук

    29 21 Отговор
    Нали за това са създадени - да работят за руските интереси у нас. Толкова пари им налива Москва, редно е да направят нещо...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    6 18 Отговор
    🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пха ха ха ха

    4 10 Отговор

    До коментар #15 от "мхааа":

    Няма ти ще ги търкаш а той ще ти е надзирател
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Монумента

    24 15 Отговор
    Да го направят на павета и бордюри и толкова. Другото за скрап
  • 26 ИВАН

    18 20 Отговор
    Американското правителство яко се е заело да действа паметници разрушава, имена променя, конституцията както му е угодно, сега и мутри с руски имена трепе - Алексей Петров .... ред е на Ивановците, ама там ще се поузори, че са много
  • 27 Как така се получава че русняците

    27 9 Отговор
    наливат пари само в олигофррени?С конкурс,ли ги избират?
  • 28 В България няма русофили.

    29 13 Отговор
    В България има руски подлоги.
  • 29 Гост

    14 24 Отговор
    Антифашистките паметници пречат само на фашисти и българофоби.

    Коментиран от #55

  • 30 Чавдар войвода

    28 13 Отговор
    МОЧА трябва да бъде съборен.
  • 31 1000 години,

    14 22 Отговор

    До коментар #6 от "500 години":

    Какво Руско робство те гони? Бил си 45 г. Роб на СССР и КПСС, сега си 33 г. Роб на САЩ и ЦРУ, най-тлъстата част от енергетиката(2 от 3 те тема в Марица басейн ) са техни и ни продават супер скъпия ток....до като не ги затворим! Нямаш външна и вътрешна свободна политика,редят ти изборите и кабинета, сега с Мадурки понеже са демократични. А ти си пей мантрата за комундетата и руското влияние. Крадеца вика дръжте крадеца. И вие без да се огледален и замислите хуквате да гоните Миаля...... Не става само с ядене, требе и акъл.
  • 32 ИВАН

    13 25 Отговор
    И колко милиона ще струва само разрушаването на паметника - платени от народа за да се задоволи злобата на няколко черни майцепродавци
  • 33 Човек

    27 11 Отговор
    Може ли да си такъв роб, че чак до съд да стигнеш да защитаваш правото си да бъдеш роб? На този яко му плащат от Кремъл. Никой не е чак толкова луд.
  • 34 Малинов руски шпионин

    26 9 Отговор
    Тоя малинов до кога ще е на свобода? Явен руски шпионин!
  • 35 руските терористи

    25 15 Отговор

    До коментар #2 от "Зипо":

    Това е паметник на руския тероризъм!!!!
  • 36 !!!?

    20 6 Отговор
    "Слънцето и въздуха" - от векове, за векове !!!?

  • 37 Тоя малинов

    20 10 Отговор
    Ли е ,капинов ли е .
    Сбирщина Предатели .
    Даже и не се крият ,че са продажници.

    Коментиран от #53

  • 38 Стършел

    12 17 Отговор
    И в Будапеща се опитаха да съборят паметника на Освобождението издигнат в памет бойното дело на съветската армия изтласкала от Будапеща. германската армия.
    Паметника беше оставен защото е част от имиджа на града.
    Естествено винаги има хора които искат да пренапишат историята!

    Коментиран от #50

  • 39 ИВАН

    9 8 Отговор
    Нищо ново под слънцето - същите които се целуваха с руснаците преди 33 год. - сега техните деца се целуват с американците и им строят паметници.

    Коментиран от #42

  • 40 Софиянски

    11 8 Отговор
    Паметника е пътник както и повечето симпатизанти на бесепе. Само дайте дата и чук или кирка да носим ;)

    Коментиран от #44

  • 41 Лазар

    3 6 Отговор
    Продажни медии
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Краварски подлоги!

    6 9 Отговор
    "На 2 август правителството реши да обяви паметника за имот частна държавна собственост. Дотогава той беше публична държавна собственост." - частна собственост е държавата за народа! Никой няма право да пипа паметника, без референдум! Всичко което се прави за народа, но без народа, е ПРОТИВОЗАКОННО! Пак ще има народен съд и рев на краварски подлоги!

    Коментиран от #49, #64

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мисъл

    9 2 Отговор
    Педофилията, канибализмът и русофилството не могат да се обясняват с "другата гледна точка"
  • 46 Николай Малинов

    4 7 Отговор
    "За българите да обичаш Русия е като да обичаш майка си"

    Коментиран от #47, #48

  • 47 Ти обичаш

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Николай Малинов":

    Чеченците ,бурятите ,кавказ ите.Ами обичай си ги не ми пречиш.
  • 48 Лелиии

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Николай Малинов":

    Много преувеличено. Тоя нещо му хлопа или добре му плащат.
  • 49 Ей алоуу по спокойно

    7 3 Отговор

    До коментар #43 от "Краварски подлоги!":

    Малко.Подлоги ,а.30 г купувахме от ребятата скъп нефт ,газ ,ядрено гориво за милиарди.А те от нас нищо.Е не Ви ли омръзна едностранната любов.Освободили ни 1878г е благодарни сме ,но всичко има граници не сме искали окупацията през 1944 г.
  • 50 Какво сравняваш

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Стършел":

    Там са водени бойни действия.Тук единствените ватенки са умряли от метилов алйохол .И 2 г и половина сме издържали руска армия тук за да насадят социализъма.През това време доста българи са пистрадали убити ,изнасилени и сгазени от руските пиянки.
  • 51 Пожара

    9 3 Отговор
    Тоа грозилник треба да го местат на Дон Дуков 2 с лице камто кабенета на Пембен! Да си говорат с дигнати йомруци на руzzки язык!
  • 52 Каквато и да е била историята ни

    5 8 Отговор
    По скоро партия Русофили.
    Както е тръгнало ще махнат и коня пред палатката на 240 разбойници и Али Баба и ще сложат я на Хитлер, я на американсите летци, а може и на Чърчил да изваят някоя статуя.
    Всичките те са допринесли ама много за българския разцвет , култура и промишленост през последните години до идването на западната демонокрация на българска земя.
    Наистина след 30 години такава демокрация ми се драйфа от идиотизъм при ръководните евро кадри и НПО внедрени във всички нива и тромава и мудна администрация и евро бюрокрация, която с часове ни съсипва и топи, като нация и народ.
  • 53 БСП на Бунището

    8 3 Отговор

    До коментар #37 от "Тоя малинов":

    Как да се крие Малинов,когато летя за Москва ,за да може Путин лично да му връчи Медал за вярна служба на Русия...Докато нашите се занимават с някакви треторазрядни разузнавачи в Англия,руските агенти в България са вече в няколко партии- БСП,АБВ,Русофили,БВ и 20 НПО та и сдружения... и даже в Парламента..Що спят от ДАНС??Ми в коалицията БСП за България е Комунистическата партия на България та и Две Комунистически партии бяха в БСП коалицията ...Кога ще има Закон за забрана на Комунистическите партии и Коалициите им???
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Домакин

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Американските паметници пречат само на комунисти и българофоби.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Патриот

    6 2 Отговор
    Няма да се оправим докато не почистим България от комунизма
  • 58 Реалист

    6 1 Отговор
    Там където има МРЪСОТИЯ - там в нея стои РУСИЯ
  • 59 Патриот

    6 2 Отговор
    Време е да изметем антибългарите от фамилия копейкини майкопродавци от "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя

    Коментиран от #65

  • 60 Родолюбец

    6 1 Отговор
    Няма да са оправим докато не прочистим България от копейките
  • 61 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    6 1 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа
  • 62 Диамантената ръка

    7 1 Отговор
    И какво точно обжалват, да не е техен, паметникът държавен, земята общинска, има решение за премахване и толкоз.
  • 63 Импийчмънт

    6 1 Отговор
    Кога ще се забранят пропутинските партии открито пропагандиращи Рашизма в България оставени свободно да диктуват политическия път на държавата
  • 64 Кремълски подлоги!

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "Краварски подлоги!":

    Против кой член или алинея от Закона по-точно?!
    Ще има народен съд и рев на кремълски подлоги!
  • 65 Путриотите на фронта

    3 0 Отговор

    До коментар #59 от "Патриот":

    Путриоте, въпрос на гледна точка.
  • 66 коми терористи

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Зипо":

    Ами целия български наорд има интерес да се махне тази грозна постройка.България единствената държава,която в центъра на столицата си има паметник на окупатора си.И защо трябва да го търпим още това нещо ? Заради някаква 14 процентна шайка русофилски национални предатели ли ? Тая грозотия трябва да бъде нарязана на парчета,а вие националните предатели,ако искате си взимайте парчетата у вас !
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Аналитик

    1 0 Отговор
    Комунистите изтрепаха бабите и дядовците ви в Белене. Сега взимат земята ни и домовете ни. Бавно,но славно и градовете. Ако наистина знаехте какво е комунизъм, съмнявам се да пишете лозунги "СССР братушки". Братушки друг път.На мястото на този паметник е редно да стоят български герои.Как може въобще да защитавате нещо,което не е българско и продължава да ни разделя. Изберете българското!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове