Last news in Fakti

18 Август, 2023 04:47 813 14

Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие

  • иванка шалапатова-
  • министър-
  • домашно насилие

Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са много ниски, заяви министърът на труда и социалната политика

Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие  - 1
Снимка: МТСП

Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са много ниски. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" във връзка със зачестилите случаи на домашно насилие.

Тя очерта основните мерки, които министерството, което управлява, е предложило на премиера за справяне с агресията и насилието:

"Ние предложихме на премиера да разгърнем една по-широка мрежа от услуги и за възрастни, и за деца, които да са достъпни за всички пострадали. Като в тези услуги нашата цел е да има достъп както до медицинска, така и до юридическа, и до социална психотерапевтична дейност, защото в момента съществуващите услуги или са недостатъчни, или не предоставя цялостна подкрепа. В допълнение на това, предлагаме да се създаде програма за шест екипа от високоспециализирани експерти, които да бъдат на регионално ниво, в шестте региона на планиране в страната, като тези екипи бихме желали, освен да са с много добре подготвени кадри, да бъдат на разположение и да предоставят методическа, експертна, менторска помощ на всички хора, които се занимават с този феномен от здравна, образователна, социална сфера", заяви тя.

Според нея проблемът с домашното насилие изисква координацията на всички институции: "Проблемът с агресията и насилието във всичките му форми наистина няма как да бъде решение само от едно министерство. Именно затова задачата беше няколко министерства да предложим конкретни мерки".

"Един от принципите, който прилагаме в кабинета "Денков“, е интегрираният и цялостен подход към проблемите на хората. Не е достатъчно само едно министерство да се ангажира с даден проблем, важно е всички да работим в координация. И всъщност това предизвика този интензитет на работа, на дискусии, на анализ", каза още министърът.

Шалапатова бе категорична обаче, че в България трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие и броя на извършителите на тези престъпление. По думите ѝ така може да се направи анализ за това къде са най-много жертвите и насилниците, в кои възрастови групи попадат те, защо те проявяват такова поведение.

Тя открои още един проблем, свързан с формирането на екипите от експерти, които да помагат на жертвите на насилие - липсата на добри условия на работа и качествени възнаграждения.

"Стигаме до един систематичен проблем, а именно – че условията на работа и възнагражденията на експертите въобще в социалната система е под екзистенц-минимума, тъй като досега не се е прилагала политика за грижа за тях. Именно затова още встъпването ми в длъжност аз обявих и в нашата управленска програма е записано като един от приоритетите изработването на една нова, модерна стратегия за човешките ресурси в социалната сфера, така че, когато и да имаме един тежък случай, в който има комбиниране на проблеми на детето, на родителя, на цялото домакинство, на обществото, ние да имаме високоподготвени и компетентни хора, с висока мотивации, които реално да помагат проблемите да бъдат решавани", обясни тя.

Министърът описа първите два месеца от своето управление като изключително интензивни заради нуждата от анализ на всички мерки, предприемани до момента за подпомагане на хората в нужда

"За мен и за екипа на Министерство на труда и социалната политика тези два месеца бяха интензивни и доста бурни. Те бяха свързани, първо, с един сериозен анализ и преглед на мерките, които Министерството е предприемало до този момент, за посрещането на всички проблеми на хората, започвайки от децата в най-ранна възраст, стигайки до възрастното население, което в България знаем какво качество на живот има", заяви Шалапатова.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И също

    21 1 Отговор
    Трябва да бъдат забранени прайдовете и конвенциите заедно със чуждите нпо
  • 2 🚜🚜🚜

    5 7 Отговор
    И регистър на русофили п-атреоте съдисти.
  • 3 въпрос

    12 1 Отговор
    А Шалапатова в кой регистър ще я сложим? На олигофрените?

    Коментиран от #13

  • 4 Пенсионер с 350лв

    20 1 Отговор
    пенсия. шляпатова оправи пенсиите, на хората, не се прави на умна! Не си! Ти си на 30000лв, за нищоправене!!!! Дреме ми, за "домашното ви насилие" докато гладувам БЕЗ лекарства! А за тая работа нямахме ли към милион милиционери???
  • 5 Мнение

    13 1 Отговор
    Спрете да използвате думите "ще" и "трябва", започвайте да работите най-накрая! Толкова ни е омръзнало да говорите в бъдеще време, че хората направо полудяват като чуят какво щели да направят и какво трябвало да се направи. А всъщнист нищо не се прави, видимо и от резулратите. Така 34 години се въртим като хамстери на колело. Ставате все по-омразни, защото не сме ви избрали за да трошите на халост нашите пари, а да работите за подобряване на и без друго тржкия ни живот. Ако не ставате, махайте се и да дойдат хора, които могат да вършат рсбота.
  • 6 дядото

    6 0 Отговор
    знам,знаем.преди години боко ни задължи при влизане в болница да ни правят и криминалистическа регистрация,без да знаем за какво и къде отиде онази база данни.
  • 7 Студено къдрене

    10 1 Отговор
    Ако продължавате в същия дух, цялото ви ротационно правителство ще станете "жертви на насилие".
  • 8 бай Иван

    7 1 Отговор
    "Шалапатова: Трябва да бъде създадена база данни за жертвите на насилие"

    Ша лапа това да попитам на какво е министър ? Не знам да е правосъден министър и още по-малко има отношение към жертвите и база данни за насилниците ? Тихомълком спящата клетка на НПО-тата се активизира в правителството !
  • 9 А на слугите на Козяк кога?

    7 0 Отговор
    Галя от Козяк те търси?
  • 10 бай Иван

    5 2 Отговор
    Вандалско фашиско изстъпление в центъра на София и нищо. Нито ред във Факти примерно . Къде е полиция , къде са служби?А работят по убийството на някаква мутра от прехода , а гражданите сами да се оправят. Всичко това на една ръка отстояние от няколко РПУ-та . КАКВО СТАВА В ТАЗИ БЪЛГАРИЯ БЕ ХОРА! МАЙДАНА ЗАПОЧНА ЛИ ? ИМАМ ЧВСТВОТО ,ЧЕ ГЛЕДАМ СБОРИЩАТА НА ХИТЛЕР ОТ 30-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК И СЛЕД ТОВА ПОХОДИТЕ С ФАКЛИ В УКРАЙНА НА НЕОФАШИСТИТЕ. САМО НЯКОЙ ДА СМЕЕ ДА КАЖЕ ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 11 Какво правите

    2 0 Отговор
    Пак с хастара навън: регистър на жертвите, а не на извършителите? Пак сме наопаки. "На учет" се водят болни и осъдени, а ние ще вписваме някъде жертвите - защо?
  • 12 Гаврош

    3 0 Отговор
    А колко е безработицата.Колко са бездомниците.За тях база данни има ли?Само си измисляте дейности за да увеличавате щата си.Да стоите по бюрата.Днес се скарах на кучето два пъти.Айде,регистрирайте ме.Вкарайте ме в база данни.
  • 13 А,нее

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "въпрос":

    В духовата музика.
  • 14 Странно

    1 0 Отговор
    Тая Шала па ткова от кой етнос е.Ясно е щое избрана лапа яко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове