Last news in Fakti

18 Август, 2023 09:50 988 13

Росица Матева: В Изборния кодекс не беше предвидено машинно гласуване на местни избори

  • росица матева-
  • цик-
  • избори

Поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно

"Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава. Ние отново сме в разговори с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че държавата ще подпомогне работата на ЦИК". Това заяви пред БНР Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени да има създадено звено "машинно гласуване" към ЦИК. "Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати", посочи тя.

Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане, отбеляза Матева в предаването "Преди всички".

"Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове".

Говорителят на ЦИК подчерта, че когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини:

"В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер, за да може да бъде използван за общи местни избори. На места в тези избори ще се гласува с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше предвидено да се гласува на местни избори с машинно гласуване, когато то беше въведено като начин на гласуване. Сега ще трябва да се ползват тези машини, но този софтуер - с него не е предвидено такова гласуване, трябва да бъде надграден. Мнението на ЦИК е, че сега избирателят трябва да може сам да прецени в каква поредност да гласува за съответния брой избори, за които има право да гласува в населеното място, в което се намира и в което има право да гласува. Тези избори са доста сложни".

ЦИК не приема, че едни твърдения в публичното пространство са достатъчни да се приеме, че причина 131 машини за изборите на 2 април да не работят е в хартията, категорична е Росица Матева. По думите ѝ Комисията е направила анализ в 2 независими лаборатории на хартията, използвана на 2 април, и хартията от предишни избори. Становището и на двете лаборатории е, че хартията е с едни и същи характеристики. Проблемът на много от машините беше, че изобщо не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера, посочи тя. По думите ѝ на изпълнителя не е заплатено за гласуването с тези машини.

Матева изказа мнение, че поне 14 дни трябва да има между двата тура на изборите, за да може вторият тур да се подготви спокойно.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    13 0 Отговор
    В момента се водят разговори как ще бъде надграден този софтуер,за да се гласува за "правилните" хаха.Нужна е втора вълшебна флашка за местните избори.
  • 2 Какви избори

    15 1 Отговор
    Държавата се управлява от мафиите на кръга капитал и доган и национални предатели! Всичко ще е стъкмистика, а не избори! Народа блее, продажниците го продават и заливат с глупости и лъжи!
  • 3 смок

    4 0 Отговор
    На баба им шортите!
  • 4 Кокорчо

    15 1 Отговор
    Ще се гласува с ала-бала и наше МВР!
  • 5 един

    5 3 Отговор
    Комунистите се хващат за запетаята,сладко е да си на власт и да грабиш с пълни шепи от народните блага!
  • 6 Демократ

    5 1 Отговор
    Всемогъщият ЦИК започна предизборния вербален тормоз и очакваме изборния. Българите сме изтощени и измъчени от нечестни избори и тези хора ,поставени в тази вредна мафиотска структура да спрат да се правят на спазващи законите. 33 години в България не са се провеждали честни избори.
  • 7 излишна администрация

    7 0 Отговор
    Тази защо не са я махнали от ЦИК ? И защо ЦИК трябва да е постоянно действащ орган? За да уреждат служби на "наши хора", да харчат народни пари, да протакат всичко.Трябва да се върне старото положение-ЦИК се събира за два-три месеца около изборите, членовете получават по 2000 лв и това е. Няма секретарки, шофьори, технически сътрудници, експерти, банкети, семинари, командировки в чужбина, конференции, безплатни телефони, транспорт, помощници, деловодители, касиери и т. н. напълно излишна администрация. Старата ЦИК работеше с доброволни дсътрудници, а не с чиновници, дошли от провинцията като хора на някой друг подобен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 беззаконие

    6 0 Отговор
    ЦИК е средство за узаконяване на беззаконието. То кое ли е законно?
  • 10 Купуване и продаване

    0 2 Отговор
    Местните избори с хартиени протоколи ще бъдат много забавни, и абсолютно нелегитимни. Както и досега.
  • 11 Именно

    1 0 Отговор
    А досега какво правихте - спахте а?!
  • 12 ТаУмВзе

    2 0 Отговор
    Тогава да не питаме, Защо до сега Фалшименто уж изборчетата беха Купено Платени а! БУХАХХАХ Закривай Цирка в Зоопарка, че с всеки час става все по ЗЛЕ. Машини, хартии и едни КИНТИ а.
  • 13 Бабати

    0 0 Отговор
    Едно време националната сигурност зависеше от енергетиката, въоръжените сили, а сега от изборите?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове