Last news in Fakti

18 Август, 2023 14:25 2 322 33

МЗ: Данните на „Активни потребители“ за чистотата на морската вода не са коректни

  • данни-
  • чистота-
  • морска вода

Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон

МЗ: Данните на „Активни потребители“ за чистотата на морската вода не са коректни - 1

Министерството на здравеопазването излезе с позиция във връзка с твърденията на „Активни потребители“ за чистотата на водата по нашето Черноморие.

От там отбелязват, че не приемат за коректни данните от изследване по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“.

Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях, нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

"Държим да отбележим, че изследователите и авторите на проучването, чието призвание е да са в полза на потребителите, не са сигнализирали Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас, предоставяйки своевременно информацията, с която разполагат, за да бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане. Нещо повече, информацията от страна на изследователите, е предоставена чрез публикация на сайта https://aktivnipotrebiteli.bg и разпространена от медиите на 17.08.2023 г., повече от две седмици след проведеното изследване. Освен това не са предоставени протоколи за реда и начина, по който е проведено пробонабирането", отбелязват от МЗ.

От там твърдят още, че на всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция.

Това изискване ясно очертава компетентността относно мониторинга на водите за къпане и отново подчертава, че възникването на краткотрайно замърсяване, следва да е обект на специално проследяване и при необходимост, предприемане на мерки.

С цялата позиция на министерството може да се запознаете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    72 3 Отговор
    РЗИ Бургас-едно от най-корумпираните държавни институции в страната
  • 2 Продължаваме Промяната

    13 38 Отговор
    Правилно! Министърка на туризма даже заведе децата си на нашето море. Не знам, май даже и пиха от водата. Ежедневни независими провели показват, че водата е чиста като радомирска девица, даже и не е била никога толкова чиста. Тези активни потребители са платени от Турция, Гърция и Хърватска

    Коментиран от #21, #33

  • 3 Не са коректни, но

    44 1 Отговор
    да истински...
  • 4 СЕРП И МОЛОТ-СМЕРТЬ И ГОЛОД

    16 39 Отговор
    Руснашките гадове тази година съсипаха част от икономиката на България с платени статии за всяване на паника че морето ни е замърсено. Винаги са ни били душмани.
  • 5 да де

    55 2 Отговор
    Демек морето не е кафяво, а бежово е това си е направо щастие за къпещите се.
  • 6 Гост

    46 2 Отговор
    Корумпетата от РЗИ и МЗ казват Другите лъжат, ние сме най-честните и най-чистите у галактиката.
  • 7 Селянин

    46 2 Отговор
    Че кой вярва на МЗ. Още помним ясно какви простотии говориха за Ковида и какво се оказа. А и как да саботират хотелите на началниците си, които са ги назначили на съответните постове.
  • 8 Миризлив пор

    5 33 Отговор
    Не казвам че хората обработили пробата лъжат. Но много зависи от къде се вземе пробата! Живота на въпросните бактерии в морската вода е 1-2 часа, ако вземеш проба близо до някоя река или заустени мръсен канал ще покаже много, на 20 метра по нататък няма да покаже нищо.

    Коментиран от #13

  • 9 Даниел

    46 2 Отговор
    Въпроса е защо РЗИ през целия сезон ни заблуждаваше,че всичко е в норма??
    По съм склонен да вярвам на хората от БАН пред тези “инспектори”.
    А колкото до това,че не са ви сигнализирали,отговора е явен,никой им няма доверие!
    Хотелиера,който иска да съди изследователите да каже има ли пречиствателна станция хотелите в курорта!
  • 10 Как па за 17 години откакто

    42 4 Отговор
    ходим семейно в Гърция, Турция и Хърватия, нито аз, нито булката, нито децата хванаха разстройство? А преди това тук на нашето кафево море всяка година от 15 дни на море, 10 не можем да излезем от тоалетната?
  • 11 Ами ако

    26 0 Отговор
    РеЗеИи са купениии......
  • 12 КИРО

    33 5 Отговор
    Края на Юни ходих в Царево, и на Арапя и на Нестинарка беше изключително мръсно морето. Не само водата, плуваха всякакви боклуци. Есента съм в Гърция.
  • 13 да бе да

    38 2 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    В изследването има точните координати, от където са взети пробите. Изрично са гледали да съвпадат с местата, от където взима РЗИ. Дори се учудиха, че РЗИ Бургас са успели само за един ден да вземат проби от цялото южно черноморие. Те явно са взели, ама не проби. Хората дори казаха, че в Царево няма нужда от проба, просто мирише достатъчно силно.
  • 14 Сталин

    31 2 Отговор
    Само мазохисти може още да ходят на л@ йноморието
  • 15 РЗИ Бургас са уволнени

    37 1 Отговор
    Всеки от здравното министерство да отиде в инфекциозното в Бургас и по другите болници и да видят как плаща здравната каса за случаите с повишената Ешерихия коли. Това са нашите пари, които се харчат за това, че РЗИ не си върши работата. Доколкото знам всички от РЗИ Бургас са уволнени, така че разбирам ревът им. Ще бъдат и разследвани за престъпното си отношение към служебните ангажименти
  • 16 Тома

    28 1 Отговор
    Тези от министерството и рзи са платени от туристическия бранш.За пари са готови да жертват собствения си народ
  • 17 Чистотата е здраве.

    26 0 Отговор
    Вместо да се оправдават и да набеждават, да вземат да си свършат работата, за която им плащаме! При всички случаи и "бизнеса" по морето ще спечели, ако морето е чисто, само че, заслепени и оглупели от алчност, не го разбират още. Всичко о лай нявиха!
  • 18 Я Па Я

    21 0 Отговор
    РЗИ и министерството са малко като лъжливото овчарче. Вече и с минерална вода да напълните Черно море ...
  • 19 Мнение

    17 0 Отговор
    Хващам се на бас, че това "опровержение" е на далавераджията бойко Пенков. Дръжте го още този нищоправец. За него министерството на здравеопазването е било винаги една голяма далавера. Участва в закриването на фонда за лечение на деца, раздават си къщи през БЧК, крият лекарства в Тур....Здравната каса плаща милиони всеки месец на инфекциозните отделения заради далаверите на РЗИтата
  • 20 Първия

    19 1 Отговор
    Водата е помия цяло лято добре че се намериха независими да направят проверка а не рзита който са държавно лоби на мутротуризма тук

    Ясно беше че след каховка няма как да е чисто повече в черно море!!!!
  • 21 Отговор

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Продължаваме Промяната":

    Що не дойдете да постоите на пътя между Царево и Арапя, успоредно на Попския плаж. След 5мин. ще ви прилошее от смрадта та чак ще ви се насълзят очите. На носа си ли да вярвам или на МЗ?
  • 22 Иванов

    13 1 Отговор
    Не ви вярваме Рзи, Мс и тем подобни, за затваряне сте смешковци
  • 23 бай Даньо

    0 13 Отговор
    МЗ да не просто отрича а да дава сезира прокурори и Данс да разслеьват от къде идва финансирането на тия ... че в тоя предателски народ стана много доходоносно да се работи против държавата...
  • 24 Опа

    11 1 Отговор
    Данните не са коректни за тези, които искат да печелят и не им пука за здравето на хора. Поне това предупреждение за хората, които отиват на море за да се пазят! Луксозните хотели на първа линия изливат всичко в морето. Нашето здравеопазване служи на властимущите.
  • 25 Никой

    7 1 Отговор
    Някой спомня ли си кога разбрахме в България за аварията в Чернобил ? Когато мина и замина ? Ще повярваме ли на МЗ което явно се грижи не за хората , а за туристическия бизнес. Апропо , здравето го превърнаха в бизнес отдавна. Ще приема другата версия на активните потребители. Масово заболяване по фекално орален път по черноморието, то не изва от ресторантите а от морето.Мислим ,че като сме излезли от морската вода сме чисти,голяма заблуда.Ешерихия коли полепва по всички участъци на тялото и го заразява , по опасно е когато има открити ранички или кожни възпаления.

    Коментиран от #32

  • 26 Селянин

    8 1 Отговор
    В западният край на Бургас всяка вечер се вижда облака от рафинерията. Въздухът пари на гърлото и смърди на химия. Имах тежка асма и вече няма помен от нея след като се изнесах от града. Обаче според РЗИ всичко е в нормите. Е как да им вярва човек и за плажовете.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост

    5 0 Отговор
    На РЗИ ,БАБХ и тем подобни изобщо не им вярвам.
  • 30 Тотална чистка на калинки

    4 0 Отговор
    трябва по всички органи и институции
  • 31 Добре де

    1 0 Отговор
    Някой от самите тях са завършили този университет…
  • 32 Мда

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Никой":

    Който помни знае как лъжат безочливо
  • 33 Човек

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Продължаваме Промяната":

    Очакваш за няколко месеца да се оправи покварен модел на почти 80 години? Ти в час ли си? Промяната и пълно мнозинство да имаха, пак нямаше да могат да изринат всичко това. Ще са нужи десетилетия и то чак след като се стъпи в правия в път. В момента все още се лашкаме, но така е като материалът дава на Промяната такава мижава подкрепа и им връзва ръцете. Те ако наситина държаха властта Мутрата и Прасето щяха вече да са в затвора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове