Last news in Fakti

25 Август, 2023 13:50 2 702 41

В България Васил Божков го чакат 20 задочни обвинения по 3 дела

  • васил божков-
  • българия-
  • обвинения-
  • дела

В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления

В България Васил Божков го чакат 20 задочни обвинения по 3 дела  - 1
Снимка: БНТ

Васил Божков съобщи в профила си във Фейсбук, че този следобед се връща в България. От януари 2020 година той е в Дубай, а срещу него задочно се водят няколко разследвания и е обявен за международно издирване, информират от БНР.

"Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30", написа Божков в социалната мрежа. От МВР пък обещаха да го задържат още на летището.

За завръщането на бившия хазартен бос и бивш собственик на футболния клуб "Левски" се заговори около кризата на върха на прокуратурата. Тогава - отново във Facebook, той каза по адрес на Иван Гешев: "Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец".
По време на процедурата по предсрочно прекратяване мандата на вече бившия главен прокурор, Божков поиска да се върне като защитен свидетел срещу Бойко Борисов. Евентуалното му свидетелстване, че е давал пари на Борисов чрез пиара му Севделина Арнаудова, по искане на ексфинансовия министър Владислав Горанов - заради което тримата бяха в ареста за 24 часа по време на управлението на кабинета "Петков", обаче не променя обстоятелството, че Васил Божков има 20 задочни обвинения по 3 дела.

Затова и щом кацне на летище София - още при граничния контрол, той трябва да бъде задържан до 72 часа по делото за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, да бъде отведен в сградата на Националното следствие, където в присъствие на адвоката му бъде повдигнато обвинение, да даде обяснения, ако прецени и след това да бъде изправен пред Софийския градски съд, който да реши да остане ли той за постоянно в ареста.

В случай, че Божков не бъде задържан, прокуратурата е в готовност да поиска задържането му по т.нар. "хазартно дело", от което започна всичко. По него той е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група, която е действала от 2014 г. и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Срещу Васил Божков се води и още едно дело - за насилствени криминални действия - побои, закани за убийства и даже убийства. То беше замразено, защото нямаше как бизнесменът да бъде разпитан, което, ако се върне, вече може да бъде направено.

Бизнесменът беше разследван задочно - при това по глава Първа - престъпления срещу Републиката, че е финансирал протестите през 2020 година срещу Иван Гешев и Бойко Борисов. Покрай него бяха обвинени и прекараха известно време в ареста негови близки, както и негови бизнес партньори.

Божков от своя страна твърди, че е бил жертва на престъпление, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. По случая работи Софийската градска прокуратура, но по делото развитие няма именно заради факта, че Божков не беше в страната.

Васил Божков беше един от първите трима българи, заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков, попаднали в първия списък "Магнитски". Там за него пише, че той е "български бизнесмен и олигарх, неколкократно подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта.

Божков планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Във връзка с тези твърдения, във второто издание на списъка "Магнитски" попадна и Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най - вероятно

    27 3 Отговор
    е да сключи споразумение с прокуратурата и да плати гаранция ! Може би още днес !
  • 2 брат галев

    13 3 Отговор
    и той да свидетелсва бил дошъл....
  • 3 Хихихи..

    26 4 Отговор
    От две-три години все се "връща",само дремя с букетите на летището..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 очевидец

    21 6 Отговор
    Череп,голяма грешка правиш,ще те самоубият.
  • 6 шегичка

    13 0 Отговор
    Билетите за Дубай свършиха що така.
  • 7 Цеката

    10 6 Отговор
    Божков президент!
  • 8 Вуй

    19 4 Отговор
    Мислите ли,че ще дойде ей така ако няма негови съдии и прокурори
  • 9 Хазарт на всеки ъгъл

    5 5 Отговор
    особено покрай училищата, за да расте будно новобългарче зависимо
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 8 Отговор
    господин Божков е Честен Бизнесмен
  • 11 Трол

    19 2 Отговор
    Разбунтувалия се гешев го няма"нашето момче е прокурор,алексей петров и него го няма,бб е много разбран,като го засипваш с несъществуващи банкноти по 500 евро...
    Ще го заключат за 24 часа,после под гаранция и оправдателна присъда.
    България е супер яка!
    П.С:Интересно с Цеката само какво ще стане и дали ще отиде и той на по-хубаво място-Дубай или на небето...
  • 12 Бонев

    28 0 Отговор
    В цирк България с всеки изминал ден става все по интересно.
  • 13 Мамул

    14 2 Отговор
    Само да не иде на среща с Трактора! Този път ПосолствоТО е срещу мафията!
  • 14 черепа е

    6 6 Отговор
    Б О К Л У К

    Коментиран от #27

  • 15 Божков

    14 2 Отговор
    искаше да направи музей със съкровища, които е събрал, където е централна поща. Иззеха му колекция та и кой знае къде са я затрили държавните калинки. Но гестапото може да си има частна колекция.
  • 16 черен череп

    18 2 Отговор
    Божков е безценен свидетел срещу ОПГ на ББ - да избират нов главпрок и да ги мушкат в затвора, а на Черепа да му намалят присъдата като защитен свидетел..
  • 17 българка

    18 1 Отговор
    Връщането в България вероятно е свързано с гаранции от позицията на защитен свидетел! Очакваме истината! Дали?
  • 18 Тома

    19 2 Отговор
    Толкова обвинения му направи милиционера каскета по поръчка на тиквата и всичко ще падне в канала след като черепа извади доказателствата
  • 19 Абсурдистан

    13 0 Отговор
    Предстои изпитание на правосъдната система, доколкото нещо е останало от нея!
  • 20 Яне Сандански

    7 2 Отговор
    От словаците останаха Божков,Черепа,Маджо и Вълка .ББ ще има по мъчителен край .Човека с бялата якичка който знае най много за този преход е Чавдар Писатели .И до година ще почнат да си отиват от този свят хора като Тиков и така всички свидетели и пари ще бъдат отново в истинските собственици ,без опасност някой да разкаже истината .Това е най опасния преход ,по опасен от мутренските години .Никой няма да избяга от съдбата си и това е нареждане от едно специално място .
  • 21 Гепард

    6 2 Отговор
    а Политиците Олигарсите не ги Закачат Защо а и Божков в нее карал насила никой да играе на Евро Футбол
  • 22 Баба ти

    7 2 Отговор
    Божков, не се надявай на някакви случайни добре развиващи се обстоятелства. С тулупа няма оправия, освен като тракторската епопея. Правителството е ГРОБарско. Ще те замъчат като Навални, ще те осъдят за нещо и ще ти прикрепят една след друга нови присъди. Най-вече твоите "приятели" Найденови ще ти подливат вода е ще те поръчват!? постоянно, за да не си върнеш бизнеса.
  • 23 Цар

    8 2 Отговор
    В България Божков не го чака нищо защото се е разбрал с когото трябва
  • 24 ИВАНЧО ОТ КЪТИНА

    3 3 Отговор
    Разследващият журналист Анна Заркова: За Божков е по-добре в затвора, но жив Мошеника Божков се е подсигурил по време на пътуването със самолет. НОСИ РАНИЦА С ДВА ПАРШУТА! СЕГА Е МОДЕРНО ДА ПАДАТ САМОЛЕТИ УДАРЕНИ ОТ МЕТЕОРИТИ Божков си свърши работата в България ........ и сега се завръща. Ще го посрещнат на слизане от самолета на червения килим с ДОЗЕМИ ПОКЛОН топла питка със сол и чубрица и парченце сирене. А може и винце да му поднесат ..... добре дошъл МОШЕНИКО. АДВОКАТА ПЕПИ ЕВРОТО В ДУБАЙ ТЕ КОНСУЛТИРА с надежда да те изпере
  • 25 Индиана Джоунс

    3 0 Отговор
    Цял живот събирам артефакти от историята на един измъчен народ, за да може да има повече самочувствие и гордост всеки един българин!
  • 26 ще го чака сарафов на летището . Ще глед

    1 0 Отговор
    аме бизнесмена от ранга на Домусчиев от Пандиза . Трябва още 20 за тоя . Такива статии четох преди .
  • 27 СКАЛАТА

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "черепа е":

    Вие ГЕРБ Сте Бокл и Престъпници
  • 28 оптимисти?

    6 0 Отговор
    Мислите ли че не се е погрижил всичките да паднат в съда? Къде запетайка, къде изгубени доказателства.... Има години време да се подготви.
  • 29 като се сетя

    2 0 Отговор
    че лично шефа на КГБ го измъкна от саудитския затвор... Скоро ще пие полоний.
  • 30 Край

    3 0 Отговор
    Народеца чакаше Гешев да му направи революцията. Сега чака Божков да му направи революцията. Едно време така е чакал и сега пак така чака. Народе ... Няма да стане. Божков и Боци и Пеевски най много да се обединят конституцията да ти поправят.
  • 31 Ммм...да

    5 0 Отговор
    Тулупа се е скрил в зайчарника и от НСО му мерят кръвното през 2 часа.Васко - Зара ще го вкара в пандиза.
  • 32 Дядо Вангелий

    0 1 Отговор
    Самолетът с Васил Божков на борда е свален с ракета земя - въздух, вероятно ракетен комплекс С-300.
  • 33 БСП за България и Радев

    0 0 Отговор
    Пригожин го чака да пият чай от малини. Въпрос на две ракети С-300
  • 34 защо

    4 0 Отговор
    хихихихи - цска 48 замина - найденов сте се крие в бункер
  • 35 бай Ставри

    1 0 Отговор
    Гриша Ганчев и Цеката са забелязани на летището. Някакъв идиот е вързал магаре близо до VIP-a.
  • 36 Бай Ставри пита

    2 3 Отговор
    Кацна ли?
  • 37 Гост

    1 0 Отговор
    След два дена е на свободааааа
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 СПОКОЙНО МОГАТ ДА МУ ДАДАТ 20 - 30 ГОД.

    1 1 Отговор
    ЗАТВОР ПО 30 - 50 ОБВИНЕНИЯ И ,,ТАМ" ДА ГО САМОУБИЯТ ! ДЕМОКРАТИЧНО ! НЯМА ДА Е ПЪРВИ !
  • 41 Софиянец

    0 0 Отговор
    Като спреш да плащаш,винаги става така
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол