Last news in Fakti

6 Септември, 2023 04:20 3 857 57

6 септември 1885 г. Съединението

  • съединение-
  • княжество българия-
  • източна румелия

Русия обаче се противопоставя на акта

6 септември 1885 г. Съединението - 1
Снимка: Архив

На 6 септември 1885 г. се извършва Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

От пролетта на 1885 сформираният в Пловдив под ръководството на Захари Стоянов БТЦРК се заема с активно пропагандиране на обединението чрез публикации в пресата (в-к "Борба") и публични демонстрации. Най-масовото мероприятие е отбелязването на годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа на 17 юли, на което идват хора от всички краища на Източна Румелия, както и от Княжеството.

В полза на съединението е привлечена опозиционната Либерална партия. В същото време комитетът установява връзки с висши офицери, като капитан Райчо Николов и капитан Сава Муткуров, както и с много офицери в местните гарнизони. Проведени са разговори и с майор Данаил Николаев, най-висшият офицер в областта, но той, макар да одобрява идеята за обединението, е скептичен към липсата на реалистични планове на комитета.

Планира се Съединението да се проведе в началото на септември, когато голяма част от румелийската милиция е мобилизирана за провеждането на маневри. На 29 август Сава Муткуров и членът на БТЦРК Димитър Ризов се срещат в Шумен с княз Александър I, провеждащ военни маневри в района на града. Той им дава уверения за подкрепата си, но не уведомява за това скептично настроения към Съединението министър-председател Петко Каравелов. Министър-председателят беше изостанал от събитията, той научава голямата новина по-късно даже и от най-обикновения граждани. Новината я научава, когато файтонът му влиза в Търново. След като се осведоми от София за последните сведения от Южна България и след като изрази волята си, Каравелов, влиза във връзка с княза във Варна. Тогава и двамата решават да се пристъпи веднага към действие, като се обяви мобилизация на Българската войска и свика Народното събрание на извънредна сесия. Когато на 10 септември Народното събрание се събира на извънредна сесия, то одбрява напълно всички мерки, които правителството на Петко Каравелов е взело до този момент. Това не задоволява Каравелов и той поисква да се отпуснат десет милиона кредит за обявената мобилизация.

И ако в подготвителния период и в самия удар на революционния акт, Петко Каравелов няма никакво участие, то в укрепването и в събирането на плодовете от тоя акт, за отстояването, налагането и признанието от Турция, от Великите сили и от съседите, неговото участие е огромно, тъкмо в тоя важен момент, когато се решава ще има ли въобще или няма да има Съединение.Първоначалното намерение на БТЦРК е Съединението да се обяви на 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, овладян още на същия ден от полицията. Пред опасността страната да бъде обхваната от разпокъсани спорадични бунтове, а ръководителите на заговора да бъдат арестувани, комитетът решава да ускори начинанието. Още същия ден представители на БТЦРК са изпратени в различни градове на областта, откъдето трябва да поведат бунтовнически групи към Пловдив, където да ги поставят под командването на майор Данаил Николаев.

На 4 септември бунтовници, под ръководството на Чардафон, обявяват Съединението и установяват контрол над село Голямо Конаре. На следващия ден правителството, начело с Иван Ст. Гешов, провежда консултации с руското представителство в Пловдив с намерението, ако получи подкрепа от Русия, самото то да обяви Съединението. Руският представител категорично отказва.

На 5 септември няколко стотин въоръжени бунтовници от Голямо Конаре (сега - гр.Съединение) се придвижват към Пловдив. През нощта срещу 6 септември частите, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски, което малко по-късно е заменено от Комисарството в Южна България, и е обявена обща мобилизация.

След броени дни обаче Русия обявява своето недоволство, че акцията не е съгласувана с нея. Подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия на 2 ноември 1885 г. напада България. Започва Сръбско-българската война. След тридневни боеве край Сливница на 5-7 ноември българите побеждават, а последвалият Букурещки договор от 19 февруари 1886 г. възстановява довоенната граница със Сърбия.

Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. От турска страна подписват Кямил паша и Н.В. Султанът. В договора успяват да се защитят принадлежността на Бургас и областта към Княжеството, но се отнемат Кърджалийска околия и Тъмръшките села.

С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до Обявяването на независимостта на България през 1908, е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахахаха

    21 25 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Дали?
    Всичките ни революционери са искали свободата ни, но без участието на Русия.
    Ако сме знаели, че свободата ни ще ни струва ново поробване, и дълг от 35.5 тона злато в рубли, щяхме да ги платим на дтуг за да ни освободи, а не на Русия.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Софиъски

    14 20 Отговор
    Стига руска пропаганда, руссия и била против а Батенберг е свален защото обявява съедининието. Един руснак е по българин от лусофилате. За благодарност рушлямиснитя насъскван Сърбия да ни нападне.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Винкело

    20 10 Отговор
    "Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание."
    Язък ви за заглавието.
  • 13 Кирил

    17 4 Отговор
    Това е истинския Национален празник
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Я провери кой какво иска в Берлин тогава

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    и кой за какво настоява?
    Русия иска да но раздели. А къде е подписано, е без значение.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Българин

    17 11 Отговор
    От Съединението до днес Русия и русофилите са най големите врагове на България и българите.
  • 23 Българин

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ако не беше трети март нямаше да ви има единствено петата колона на Москва от национални предатели и българофоби
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гордостта на Тара

    13 1 Отговор
    Нищо подобно .. тогава казваме ние сме Българи и Европа и Русия са никой да ни казват какво да правим .. първата държава опълчила се на колонизаторите
  • 26 Гордостта на Тара

    10 5 Отговор

    До коментар #19 от "Софийски":

    Я знаеш ли че Англия е пращала оръжия на османската империя да устоят на Русия
  • 27 Наблюдател

    12 10 Отговор
    Съединението е най-омрозният за русофилите български празник.
  • 28 Захари Стоянов

    6 6 Отговор
    Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?
  • 29 Хе-Хе

    12 3 Отговор
    Ако критерия, кога България се е сдобила с днешните си граници, датата ще е много по късно! След Съединението от сегашна България липсват Малко Търново, Свиленград, Смолян, Гоце Делчев, Мелник... и още ...! Предците ви по добре от Вас са знаели кога е възкръснала България и кой ги е освободил! Стигнахте до там, че да казвате, че Берлинския конгрес, разпарчетосал Санстефанска България и светлата дата!
  • 30 Гордостта на Тара

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русия винаги е мразела България":

    Ако толкова ни мразеха щяха да направят като Румъния щяха да сменят езика и писмеността ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Коч

    11 10 Отговор
    Русия само официално е против акта на Съединение! Защо! Защото, ако горещо подкрепи Съединението, то Западните зли сили веднага ще се противопоставят на това! Няма много разлика от днес! Ако Съединението бе извършено, когато управлява съединистката проруска Народна партия на Вазов, дали Запада щеше да го одобри? Те затова и не са посмели да го извършат! Захари Стоянов е масон и затова не е обесен, когато са го заловили с едни дисаги народна пара при убийството на Бенковски! Русия, както и Австро - Унгария в случая предупреждават Турция да не нахлува! Руският военен аташе в Пловдив отива заедно с българските дружини на границата! А Националният празник е 3 март!

    Коментиран от #34

  • 33 Българин

    8 7 Отговор
    За голямо съжаление на българския народ, съединението изобщо не се харесва на Русия, която вижда в обединението на Българския народ заплаха за нейните имперски интереси на Балканите и заплаха за нейните съюзници, начело със Сърбия. Затова началникът на Азиатския департамент изпраща телеграма на управляващия руското консулство в Русчук от 8 септември 1885 година, която гласи: „Моля Ви още днес повикайте в консулството всички висши руски офицери от гарнизоните: Русчукски, Видински, Търновски и Шуменски, а така също началниците на отделните части и им предложете да решат следните въпроси: В случай на отзоваване на руските офицери от България способни ли ще бъдат младите български офицери да заместят руските и да командват бригади, полкове дружини? Има ли сред българските офицери достатъчно способни артилеристи? За колко време приблизително може да бъде приведена в бойна готовност българската армия със свикването на запаса? В състояние ли ще бъде българската войска при отсъствието на руските военни инструктори да устои на въоръжено стълкновение от страна на друга държава? Какви мерки руските офицери намират по – удобни за това, щото в настоящия момент да се затрудни положението в българската армия? Отговорът на предложените въпроси е необходимо да се оформи във вид на решение на руските офицери, съставено във Ваше присъствие. Това решение ще бъде доложено на Господаря Император. Така също Ви моля за отговора на руските офицери незабавно да ми съобщите по телег
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Димитър Благоев

    9 5 Отговор
    „…Русия беше тая, която се обяви против съединението на Южна и Северна България. А когато Съединението, въпреки това, беше извършено, Русия не само одобряваше, но и насърчаваше Сърбия да обяви война против България“, (Работнически вестник, 18 март 1913 година).
  • 36 Коч

    7 5 Отговор
    Демократичните уж, евроатлантици и тогава са били подли и жестоки както и днес, въпреки, че говорят прогресивно, облечени във фракове и папионки! Когато трябва да защитават западния интерес и лично благополучие, убиват без да им трепне окото, като в същото време размахват декларации за правата на човека! Как пък точно в деня на Съединението, ,,случайно" убиха майор Райчо Николов, почитания от народа българин! Как не се объркаха да застрелят Захари Стоянов, примерно!? Тази агентура ви управлява и днес!

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Артур фон Хун

    7 9 Отговор
    „Русия беше първа от европейските сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия“ пише той и добавя:
    „И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си нарушена Турция се обърна против българското съединение, а … матушка Русия.
    Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа незарасналата рана със сол...“
  • 38 Българин

    7 5 Отговор

    До коментар #36 от "Коч":

    След като Русия се обявява против Съединението група либерални русофили около Др. Цанков отправя писмено послание "мазхар" до Високата порта, в което те призовават султана да окупира България. Този документ предизвиква широко недоволство. Дори турците изпитват погнуса от подобно поведение и наричат Цанков предател. Но след 9 септември документа е скрит от българската общественост защото не е в унисон с официалната политика.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хе-Хе

    3 3 Отговор
    ,,Само с тържеството на болшевишка Русия може да дойде обединението на българското племе" - Д. Благоев - 9 ноември, 1919 г.
  • 42 Коч

    3 5 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Фалшификации! Но е явен факта, че Стамболов е искал да се връща в Османската империя!

    Коментиран от #44

  • 43 Истината

    4 2 Отговор
    В началото на септември 1885 г. Данаил Николаев свиква две опълчения, като разпорежда всеки войник да има боеприпаси и сухари за минимум три дни. Дружините лагеруват край шосето за Асеновград и в нощта на 5 срещу 6 септември той ги повежда към Пловдив. На строените войници високо заявява: „Тази нощ на мен се падна честта да ви поведа против турското правителство. Аз ви заклевам в името на българския княз Александър“. Около 3 ч. призори частите на Николаев са пред конака на губернатора Гаврил Кръстевич. ТУК СЕ СПРЕЧКВА С РУСКИЯ ВОЕНЕН АТАШЕ ПОЛКОВНИК М. ЧИЧАГОВ , КОЙТО ГО УПРЕКВА , ЧЕ ВЪРВИ СРЕЩУ ВОЛЯТА НА ИМПЕРАТОРА , ТЪЙ КАТО РУСИЯ Е ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО . Данаил Николаев разярен му отвръща: „АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА , ПРЪЖДОСВАЙТЕ СЕ !“ Симеон Радев отбелязва: „В Пловдив Николаев имаше чести стълкновения с руските офицери, на които той не можеше да търпи презрителния тон спрямо българите.“
  • 44 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "Коч":

    Стига с русофилските фалшификации.
  • 45 Коч

    5 2 Отговор
    ,,По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна." - Фердинанд, цар!

    След като Царя се е произнесъл, вие какво не сте съгласни!? Или Сакскобургготски нима е русофил!?

    Коментиран от #47

  • 46 Артур фон Хун

    6 4 Отговор
    „Българската армия не се съсипа от оттеглянето на развратните руски офицери, а се подсили още повече. Тази беше първата злонамерена постъпка на матушката против България; но след нея последваха и следват още и до днес цяла върволица коварни действия, подкупи, нихилистически покушения на българския държавен глава и много други зловредни намерения за задушаването на България. Но всички тези лоши намерения не можеха да намерят почва в България. Българският народ стои непоколебим като канара и отблъсква с желязна ръка отровните стрели, отправени към него от северния колос с дървените крака.“
  • 47 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Коч":

    Фердинанд играе и с русофилите. Точно в този период, който цитираш.
  • 48 Истината

    4 4 Отговор
    Кореспондентът на "Кьолнише цайтунг" А. Фон Хун, който следи час по час събитията, добре познава княз Батенберг, а и българските политици, е категоричен:
    Никоя държава не се показа толкова враждебна спрямо Съединението, колкото Русия. Ако и любовта към Русия да беше доста поохладняла през последните години, то тя охладня сега съвсем. Повикването на руските офицери из българската армия показа ясно на българите, че Русия обича България, а не българския народ. Тази враждебна постъпка отвори очите и на простолюдието, което преди вярваше в благодеянието и в любовта на руския цар, както в Евангелието. Следствието от това беше, че българският народ обърна гръб на матушка Русия
    (А. фон Хун, Борбата на българите за Съединението си, Русе, 1890 г.).
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Голям

    4 0 Отговор
    празник е , голяма дата!
  • 51 бок

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "До Начо , Софийски":

    да те увие уфсъ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гай Турий

    5 2 Отговор
    Без 3 март нямаше да има 6-ни септември. Елементарно, Уотсън.
  • 55 Коментар

    4 1 Отговор
    Като лъжете поне лъжете като хората!Русия била против Съединението и по-надолу четем следното:
    "Благодарение на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. "

    Ако не са били руснаците това Съединение нямаше да получи признание никога.Разбрахте ли?И не Русия е била против,а другите Велики сили и даже са заплашвали руснаците заради нас.
    Руснаците да си правят изводите...някой ден никой няма да е благодарен за направеното добро.В момента се опитват да помогнат на източните укри да не ги тормозят,но е възможно и те някой ден да не са им благодарни."Направи добро,за да изядеш л...о".Това е.
  • 56 Малеее... Страх....

    2 4 Отговор
    То хубаво честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, Но много лош пример даде Путин на Турция и Ердоган в 21 век , като не се съобрази с Будапещенския меморандум и мирен договор подписан от Русия и утвърден с гаранти от "Великите сили", с международното право и принципите на ООН и реши да нахлуе от позициите на военната сила за да анексира територии от вече суверенна държава и независима Украйна след разпада на СССР, под предлог че Украйна някога е била в границите на Съветската империя на СССР и че там живее рускоговорещо население...!!!
    Ами сега и Ердоган, ако се пресети и реши да последва безнаказано примера на Путин с Украйна, за да ревизира И обяви за нищожен и невалиден "Меморандума на Съединението" на България и за присъединяването на Източна Румелия като част от Османската империя към Княжество България, въпреки че е утвърден с договори и гаранти от "Великите сили" и ООН , тогава кво праиме...???
  • 57 !!!?

    1 0 Отговор
    От картата е видно, че ако не беше Съединението сега Радев нямаше да е президент на България, а щеше да говори турски в ердогановия вилает Източна Румелия !!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове