Last news in Fakti

15 Септември, 2023 15:04 3 524 21

Депутатите промениха Закона за етажната собственост: Намалява изискванията за кворум на Общото събрание

  • етажна собственост-
  • кворум на общо събрание

Предвижда се общото събрание да може да се провежда и в смесен режим на работа – присъствено и онлайн чрез видеоконференция

Депутатите промениха Закона за етажната собственост: Намалява изискванията за кворум на Общото събрание - 1

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за управление на етажната собственост, с които се улеснява процесът на вземане на решения. Намалява се кворумът за провеждане на общо събрание от 67 на сто на 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, съобщи БТА.

Когато не е налице изискуемият кворум, общото събрание да се отлага с един час и да се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 26 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, а не както досега 33 на сто. Предвижда се общото събрание да може да се провежда и в смесен режим на работа – присъствено и онлайн чрез видеоконференция, както и неприсъствено чрез декларация, подписана саморъчно или с квалифициран електронен подпис.

Когато едно физическо или юридическо лице е собственик на повече от 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез упълномощени представители собственици на най-малко 75 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, записаха депутатите.

Създава се правна възможност за откриване на индивидуална разплащателна банкова сметка за събиране на разходите за управление и поддръжка. Предвижда се за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател. Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите части, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на професионален управител-търговец, вписан в регистъра към МРРБ. Предвижда се приемането на решение от общото събрание на етажната собственост за разполагане на зарядна точка за автомобили също да става с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите. С измененията се намалява и административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Матей преображенски

    20 35 Отговор
    Я виж ти ,и там демокрасИ,ще вземат решения като болшевики,с мнозинство,и ще има оправдания за всякакъв произвол от богати към бедни.
  • 3 Улесняват кражбата

    25 35 Отговор
    а апартаменти! От вход с 20собственика,могат да присъстват 5,и да вземат решение да изгонят неудобен съсед! Както в сащ,само че там има създадени сдружения,които имат право да изгонят всеки един собственик от имота му! Честито на хората с апартаменти! Гласувайте пак за тия,които ви санираха блока,те и ще ви вземат апартамента!

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БАЙ СТАВРИ

    21 35 Отговор
    ИДИ..ОТИ ЩО НЕ ГО НАПРАВИТЕ ДОМУОПРАВИТЕЛА И КАСИЕРА ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ДОЛУ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ
  • 6 най мърлявите входове

    33 2 Отговор
    в европа, всичко лъха на беднотия, мизерия и лошо възпитание
  • 7 Матей преображенски

    12 30 Отговор
    Още една причина да минат през народния съд като ония след девети 44 г.
  • 8 Точно така

    31 12 Отговор

    До коментар #3 от "Улесняват кражбата":

    Руските собственици, които ги няма и се оказва, че скоро няма да идват ли да чакаме?
  • 9 Уса

    10 31 Отговор
    Американския модел в действие петима луди ще дразнят и наказват всички

    Коментиран от #11

  • 10 логичният въпрос е:

    19 30 Отговор
    Защо в етажна собственост са необходими повече от 51% за приемане на решение, а при избори за НС е възможно да се "печелят" избори с кворум/избирателна активност 30% и дори по-малко? Нещо като двоен стандарт се получава.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Кое те притеснява?

    33 4 Отговор

    До коментар #9 от "Уса":

    Че могат да изгонят тея дето надуват чалгата до 6 сутринта, които отглеждат трева на балкона, които продават наркотици от вкъщи, които режат безразборно стени и трегери, които не си плащат таксата, които тормозят съседите си или вдигат ежедневно скандали. Ти към кои от тези се причисляваш, че имаш притеснения?
  • 12 Няма такова нещо 30 процента кворум

    31 4 Отговор

    До коментар #10 от "логичният въпрос е:":

    Недей дрънка глупости.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 вярно

    5 31 Отговор

    До коментар #12 от "Няма такова нещо 30 процента кворум":

    ала-бала си признаха и за доста по-малко. Машинни машинации.
  • 14 факуса

    4 30 Отговор

    До коментар #10 от "логичният въпрос е:":

    и защо се приема за нормално гласуване под 51% от гласоподавателите
  • 15 факуса

    6 30 Отговор

    До коментар #12 от "Няма такова нещо 30 процента кворум":

    а защо не задължават да присъстват всички избрани депутати,а гласуват колкото са се регистрирали

    Коментиран от #17

  • 16 Нямам думи !

    2 31 Отговор
    Айде пак лобистки простотии.Зарядна точка.
  • 17 Дупничанин

    0 30 Отговор

    До коментар #15 от "факуса":

    Не може, заети са да събират парсата. Там са само ако нема кво друго да правят.
  • 18 и пак нищо съществено

    3 30 Отговор
    Тези депутати защо не подхванат закона, да го преразгледат, да чуят хората, да преработят правилата, които не работят в полза на съзнателните собственици. Все на парче. Днес едно, утре друго. В някои блокове е ад. Ще започнат саморазправи, след като законът не създава условия за едно нормално съжителство.
  • 19 демоклатев

    2 30 Отговор
    Тоя закон стана толкова засукан и сложен , че и създателите му не могат да да го разгадаят .Абсурдно за простолюдието да са прави толкова сложна и обемна правна уредба .

    Коментиран от #20

  • 20 е, не е така

    2 31 Отговор

    До коментар #19 от "демоклатев":

    създава се предпоставка за междусъседски войни - измества се фокуса от мизериите, които "законотворците" ежедневно ни сервират. Лазделяй и владей!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове